Το ζήτημα της αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας αποτελεί πρόκληση, καθώς πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη δεν είχαν τη δυνατότητα να ζεστάνουν επαρκώς τα σπίτια τους τον χειμώνα του 2021-22, όταν ξεκίνησε η τελευταία ενεργειακή κρίση, λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, του πετρελαίου θέρμανσης και του ηλεκτρικού ρεύματος. Στο πλαίσιο αυτό, προέκυψε η πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων μέσω ενός προγράμματος horizon που κατέληξε στη δημιουργία του εργαλείου powerpoor που χρησιμοποιείται από το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας του Δήμου Αθηναίων.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατη εκδήλωση η κα Άντζελα Γαϊτάνη, Διευθύντρια σχεδιασμού και υλοποίησης έργων, Αναπτυξιακή Αθήνας ΑΕ, μέσω ερωτηματολογίων καταγράφεται η κατάσταση του σπιτιού και οι καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων που ζουν μέσα στο νοικοκυριό. Μάλιστα, όπως ανέφερε, πιστοποιημένοι σύμβουλοι του γραφείου «υποστηρίζουν και καθοδηγούν τους ενεργειακά ευάλωτους πολίτες. Ειδικότερα, τους βοηθούν να κατανοήσουν τις δαπάνες ενεργειακής κατανάλωσης, ενώ παράλληλα προτείνουν τρόπους μείωσης των δαπανών αυτών με παρεμβάσεις μικρής κλίμακας και παρέχουν υποστήριξη σε βασικούς τομείς, που σχετίζονται με τη λειτουργία ή/και τη δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων».

Κάθε νοικοκυριό που συμπληρώνει το ερωτηματολόγιο λαμβάνει τη Συμβουλευτική Έκθεση Ενεργειακής Επάρκειας Νοικοκυριού. Έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και έχουν αξιολογηθεί 319 νοικοκυριά του Δήμου Αθηναίων. Όπως είχε πει η κα Γαϊτάνη, οι περισσότερες πολυκατοικίες στην Αθήνα είναι κτισμένες μεταξύ του 1951-1981, οι οποίες δεν είναι σε «καλή» κατάσταση, με βάση το ενεργειακό τους προφίλ. Γίνονται κάποιες συμφωνίες με επιχειρήσεις για να υπάρχουν εκπτώσεις σε συσκευές και παραβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν σε νοικοκυριό. Όταν κάποιος έχει προσδιοριστεί ως ενεργειακά φτωχός παίρνει από το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας του Δήμου Αθηναίων μια Κάρτα Ενεργειακής Ωφέλειας που θα μπορούν να ταυτοποιούν οι επιχειρήσεις με τις οποίες θα συνεργάζεται ο δήμος.

Η ταυτοποίηση της κάρτας Ενεργειακής Ωφέλειας θα μπορεί να γίνεται από όλα τα τεχνολογικά εργαλεία: Laptop, Κινητό, Tablet. Σύμφωνα με την κα Γαϊτάνη, «σε μια συγκυρία που καθιστά επιτακτική ανάγκη την μείωση του ενεργειακού κόστους λόγω της εκτίναξης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας ως επακόλουθο της ενεργειακής κρίσης, αλλά και της αστάθειας στις διεθνείς αγορές, ο Δήμος Αθηναίων βάζει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, την καταγραφή και αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στα νοικοκυριά της πρωτεύουσας».

Διαβάστε ακόμη