Τα τελευταία χρόνια, λόγω της ενεργειακής κρίσης, εντείνονται οι προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας, με πολλές επιχειρήσεις να τοποθετούν στις ταράτσες των εγκαταστάσεων τους φωτοβολταϊκά πάνελ, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και στο σκέλος του virtual net billing. Ομοίως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει στροφή από τα ρυπογόνα καύσιμα (μαζούτ) προς καύσιμα χαμηλών εκπομπών ρύπων.

Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, πολλές επιχειρήσεις στη χώρα μας χρησιμοποιούν μαζούτ. Ένας λόγος είναι το γεγονός πως το φυσικό αέριο δεν έχει φτάσει σε τις βιομηχανικές περιοχές. Το τελευταίο διάστημα εντείνεται η τάση για χρήση CNG -LNG. Σε αυτό έχει βοηθήσει το terminal της Ρεβυθούσας. Όμως αυτό απαιτεί να γίνουν και οι αντίστοιχες επενδύσεις στις εγκαταστάσεις των εργοστασίων για την υποδοχή του καυσίμου.

Υπάρχουν διάφορα παραδείγματα επιχειρήσεων που κάνουν χρήση CNG -LNG, όπως της γαλακτοβιομηχανίας Κολιός, στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία είναι πελάτης της Molgas.  Η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι από τον Απρίλιο του 2024 ο πρώτος βιομηχανικός πελάτης LNG, καλύπτοντας τις ενεργειακές του ανάγκες με αυτό το καύσιμο. Όμως οι επιχειρήσεις προχωρούν και σε άλλες δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως κάνοντας επενδύσεις στον κτιριακό τομέα(μονώσεις), εγκαθιστώντας πλατφόρμας ενεργειακής διαχείρισης.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς το ενεργειακό ζήτημα παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα για τις επιχειρήσεις. Επισημαίνουν στο energygame.gr πως η πολιτεία έχει προσφέρει χρηματοδοτικά εργαλεία από το ΕΣΠΑ, αλλά χρειάζονται και άλλα. Αναφέρουν, δε, πως το διάστημα από την συμπλήρωση μιας αίτησης μέχρι την υλοποίηση της δράσης, στο πλαίσιο ενός χρηματοδοτικού προγράμματος είναι μεγάλο. Εκεί που παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον είναι στο κομμάτι της αποθήκευσης, σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκό. Υπάρχει, άλλωστε το πρόγραμμα του υπουργείου Ενέργειας που «τρέχει» τις τελευταίες ημέρες. Η συγκεκριμένη λύση συμφέρει τις επιχειρήσεις εκείνες που δουλεύουν δεύτερη και τρίτη βάρδια. Πηγές της αγοράς επισημαίνουν πως ένα από τα προβλήματα είναι η έλλειψη τεχνικών κανονισμών(πυρασφάλεια). Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζουν πως θα πρέπει να απλοποιηθούν τα προγράμματα.

Σε αυτό το τοπίο, πάροχοι ενέργειας προσφέρουν σε επιχειρήσεις υπηρεσίες με σκοπό την αυτοπαραγωγή πράσινης ενέργειας με αποθήκευση. Η ΔΕΗ προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων, κατάλληλες τόσο για σχήμα διασύνδεσης Net Billing (Tαυτοχρονισμένο Συμψηφισμό) όσο και Zero Feed-in (Αυτοκατανάλωση με μηδενική έγχυση), καθώς και εξειδικευμένη ομάδα συμβουλευτικής και υποστήριξης σε όλα τα στάδια και δυνατότητα διευκόλυνσης χρηματοδότησης, μέσω του προγράμματος MyEnergysolarNet. Η Elpedison πρόσφατα ανακοίνωσε ότι προσφέρει τη δυνατότητα σε μια επιχείρηση να συνδέσει στις εγκαταστάσεις του Φ/Β συστήματος σύστημα αποθήκευσης, προκειμένου να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια, με σημαντικά χαμηλότερο κόστος, καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του έργου.

Το προφίλ των επιχειρήσεων που προχωρούν σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας αφορούν εταιρίες logistics, βιομηχανίες τροφίμων, χημικές βιομηχανίες και βιομηχανίες πλαστικών. Στις περισσότερες επιχειρήσεις είναι ζητούμενο η μείωση του κόστους της θερμικής ενέργειας, γιατί όπως επισημάνθηκε πολλές από τις επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ακόμα μαζούτ. Ένα άλλο ζήτημα το οποίο έχει επισημανθεί και στο παρελθόν είναι ότι κατά τη διάρκεια  ενεργειακών ελέγχων διαπιστώθηκε πως ο κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν έχει ηλεκτρονικά μέσα καταγραφής γεγονός που δημιουργεί προβλήματα. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως είναι δύσκολο να εντοπιστεί ενδεχόμενη βλάβη ενός συστήματος. «Κλειδί» για κάθε περίπτωση είναι ο ενεργειακός έλεγχος, ώστε να γίνουν σωστές εκτιμήσεις και να επιτευχθεί ενεργειακή εξοικονόμηση.

Διαβάστε ακόμη