Ορόσημο χαρακτηρίζεται η ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου δια χειρός ΥΠΕΝ για τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (Carbon Capture and Storage- CCS), το οποίο αφενός αποτελεί μια από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του Repower EU, αφετέρου συνιστά προαπαιτούμενο για την περαιτέρω ωρίμανση της αλυσίδας αξίας του CCS στην Ελλάδα, σε συνέχεια των σημαντικών βημάτων που πραγματοποιήθηκαν κατά το περασμένο έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό σχήμα είναι έτοιμο και σε αυτό θα περιγράφεται ο αδειοδοτικός κύκλος των μονάδων, ενώ όπως έχει γράψει το energygame.gr απομακρύνεται η σκέψη να υπάρχει μηχανισμός de-risking για να αμβλύνονται οι κίνδυνοι σε περιόδους που οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 είναι χαμηλές. To επόμενο βήμα μετά την οριστικοποίηση του κειμένου είναι η αποστολή του στην Κομισιόν για να ενσωματωθούν τυχόν παρατηρήσεις των Βρυξελλών και στη συνέχεια θα υπάρξει και διαβούλευση με τους emitters. Να σημειωθεί ότι ίδιο κείμενο θα προβλέπονται οι λεπτομέρειες της διαδικασίας του Market Test για την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο, το οποίο σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα θα πραγματοποιηθεί εντός του 2025.
Από κει και πέρα στις Βρυξέλλες εξετάζεται το ενδεχόμενο εξαγωγών και αποθήκευσης CO2 εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αλλάξουν οι σχετικοί ευρωπαϊκοί κανονισμοί, κάτι που δεν προβλέπεται πριν το 2026. Παράλληλα, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί MoU για διακρατική συνεργασία στον κλάδο του CCS ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. Στόχος να μοιραστεί η τεχνογνωσία και να ανοίξει έτσι ένα κεφάλαιο με μεγάλες δυνατότητες για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς η δυνατότητα αποθήκευσης CO2 είναι κάτι το οποίο θέλει η ΕΕ.
Το ζήτημα του Carbon Capture and Storage βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του ΥΠΕΝ. Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών για ανάδειξη και αξιοποίηση χώρων υπόγειας αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και άλλων δράσεων που αφορούν στην ανάπτυξη έργων Δέσμευσης και Αποθήκευσης Άνθρακα.
Διαβάστε ακόμη