Την ανάγκη καταγραφής του ενεργειακού τομέα σε συνεχή βάση επεσήμαναν ομιλητές σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) για την παρουσίαση της ετήσιας Έκθεσης για τον «Ελληνικό Ενεργειακό Τομέα 2024». Όπως σημείωσαν για να δημιουργήσεις έναν ενεργειακό σχεδιασμό χρειάζεται το αποτύπωμα της ενεργειακής κατάστασης και του ενεργειακού τομέα. Το ΙΕΝΕ προβλέπει, επίσης, ότι οι επενδύσεις στον ελληνικό ενεργειακό τομέα θα φτάσουν τα 67,5 δισ. ευρώ ως το 2030.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής, σύμφωνα με τον ΙΕΑ η μετάβαση προς τη λεγόμενη απανθρακοποίηση αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη. Συνολικά, τα ορυκτά καύσιμα από 82% το 2010 έφθασαν στο 80% το 2023. Οι ΑΠΕ από το 8% στο 12%. Σημείωσε πως υπάρχει αργή μετάβαση και ειδικά για την ΝΑ Ευρώπη παρατηρείται οριακή μείωση των στερεών καυσίμων. Στην Ελλάδα, μεταξύ 2010-2022 οι ΑΠΕ διπλασιάστηκαν, αυξήθηκε όμως και το φυσικό αέριο, άλλα έχει αυξηθεί και η κατανάλωση των πετρελαιοειδών.

Στη συνολική προμήθεια ενέργειας υπάρχει μείωση της ζήτησης, εκτός από το πετρέλαιο όπου υπάρχει ανοδική τάση, όλοι οι άλλοι τομείς ακολουθούν πτωτική πορεία. Σύμφωνα με τον κ. Σταμπολή, υπήρξε και το 2023-2024 μείωση της ενεργειακής ζήτησης. Πρωταρχικός λόγος για τη μείωση της ζήτησης ήταν η τεράστια μείωση του ΑΕΠ και της οικονομικής δραστηριότητας γενικότερα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Υπογράμμισε, δε, ότι δεν πρέπει να γίνει πλήρης απολιγνιτοποίηση για λόγους ενεργειακής ασφάλειας. Από την άλλη, χαρακτήρισε γεωπολιτική ασπίδα τις ενεργειακές διασυνδέσεις της χώρας.

Σημείωσε πως σταθερά το μεγαλύτερο ποσοστό στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αντιστοιχεί στα εισαγόμενα καύσιμα (100%) και μόνο η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής μπορεί να αλλάξει αυτή την εικόνα. Η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας αντί να μειώνεται αυξάνεται και έχει φτάσει το 79,6% και πρέπει κάποιος να δώσει μια εξήγηση, ανέφερε ο κ. Σταμπολής.

Τα δύο βασικά προβλήματα που απειλούν τις επενδύσεις, σύμφωνα με τον ΙΕΝΕ

Στα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης περιλαμβάνεται η εκτίμηση πως «εντοπίζονται δύο βασικά προβλήματα που απειλούν τις επενδύσεις. Το ένα είναι ο ηλεκτρικός χώρος, όπου οι δύο διαχειριστές, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ έχουν προϋπολογίσει σημαντικές επενδύσεις για τα αμέσως επόμενα χρόνια και το δεύτερο είναι οι περικοπές έγχυσης ηλεκτρικής ενέργειας που ήδη το 2024 αναμένεται να φτάσουν κοντά στο 5% της πράσινης παραγωγής με τάσεις περαιτέρω ανόδου μελλοντικά. Στην περίπτωση αυτή, βασική λύση είναι η αποθήκευση ενέργειας μέσω των μπαταριών και της αντλησιοταμίευσης».

Διαβάστε ακόμη