«Ούριος άνεμος» πνέει για τα υπεράκτια αιολικά, καθώς η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εντείνει τη στρατηγική της εστίαση στην πράσινη ενέργεια. Με αφετηρία την Πολωνία και το Βέλγιο, η τράπεζα επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να υποστηρίξει έργα που διαμορφώνουν το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης, ενώ στο επενδυτικό της πλάνο αρχίζει να ξεχωρίζει και η Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τράπεζα ενέκρινε πρόσφατα τη χρηματοδότηση ενός μεγαλειώδους έργου στην Πολωνία, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Το έργο αφορά την κατασκευή αιολικού πάρκου ισχύος 1.440 MW, το οποίο θα αναπτύξουν από κοινού η πολωνική Polenergia και η νορβηγική Equinor, δύο κορυφαίες εταιρείες στον τομέα της ενέργειας. Με την ολοκλήρωσή του, το πάρκο θα παράγει ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες τεσσάρων εκατομμυρίων νοικοκυριών, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το έργο αυτό χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα υποδομικά εγχειρήματα στην ιστορία της Πολωνίας, ενισχύοντας την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας και τη θέση της στην ευρωπαϊκή πράσινη ατζέντα.

Παράλληλα, η ΕΤΕπ επενδύει στη δημιουργία του «Princess Elisabeth Island» στο Βέλγιο. Πρόκειται για το πρώτο τεχνητό νησί στον κόσμο αφιερωμένο αποκλειστικά σε υπεράκτια αιολικά πάρκα. Το έργο, που βρίσκεται 45 χιλιόμετρα από τις ακτές του Βελγίου, έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί ως ενεργειακός κόμβος, διασυνδέοντας αιολικά πάρκα με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Με ισχύ που θα φτάσει τα 3,5 GW, το «νησί» θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες περισσότερων από τρία εκατομμύρια νοικοκυριών, καθιστώντας το Βέλγιο έναν από τους παγκόσμιους ηγέτες στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Η σημασία του έργου ξεπερνά τα όρια του Βελγίου, καθώς το «Princess Elisabeth Island» θα λειτουργήσει ως μοντέλο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επιδιώκουν να ενισχύσουν τη χρήση υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Η χρηματοδότηση ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΤΕπ ενισχύει τη δέσμευση της τράπεζας να υποστηρίζει καινοτόμες λύσεις, που όχι μόνο εξασφαλίζουν βιώσιμη ενέργεια, αλλά ενισχύουν και την τεχνολογική πρωτοπορία της Ευρώπης. Η επένδυση θα καλύπτει τις ανάγκες πάνω από 3 εκατομμυρίων νοικοκυριών με το Βέλγιο να κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την αιολική δυναμικότητα ανά πολίτη.

Στο ραντάρ της ΕΤΕπ η Ελλάδα

Η ΕΤΕπ στρέφει τώρα το ενδιαφέρον της στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική της χώρας για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Η πρώτη φάση ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη, με την οριστικοποίηση των περιοχών να αναμένεται σύντομα μέσω της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ). Η KYA, που προβλέπεται να υπογραφεί πριν το τέλος του 2024, εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει από πέντε έως επτά θαλάσσιες ζώνες. Οι περιοχές που εξετάζονται είναι η «Κρήτη 1» απέναντι από την Κάτω Ζάκρο, η Γυάρος μεταξύ Γυάρου και Κέας, οι Άγιοι Απόστολοι στην Εύβοια, δυτικά της Κύμης – Αλιβερίου, ο Βόρειος Πατραϊκός μεταξύ Αντίρριου και της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού, η Ρόδος νότια από το Πρασονήσι και η Δονούσα στις Κυκλάδες. Στον κατάλογο μπορεί να προστεθούν η Χίος ή τα Ψαρά. Το εξαιρετικό θαλάσσιο αιολικό δυναμικό, με ταχύτητες ανέμου που στα ανοικτά της Κρήτης ξεπερνούν τα 9 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα δημιουργίας μιας ισχυρής εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας, καθιστούν την Ελλάδα ιδιαίτερα ελκυστική για επενδύσεις. Ωστόσο, είναι κρίσιμο το εθνικό πρόγραμμα να περάσει άμεσα από τη φάση του σχεδιασμού στην εφαρμογή, προκειμένου να αξιοποιηθεί το υφιστάμενο δυναμικό και να κεφαλαιοποιηθεί το αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η ΕΔΕΥΕΠ έχει θέσει ως προτεραιότητα τη διενέργεια αναλυτικής μελέτης για τον εντοπισμό των λιμανιών που, με τις απαραίτητες βελτιώσεις και χρηματοδοτήσεις, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της βιομηχανίας υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Στο πλαίσιο αυτό, στις αρχές του 2025 προβλέπεται η σύσταση μιας Εταιρείας Ειδικού Σκοπού (SPV), η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση ανεμολογικών και βυθομετρικών μελετών για τις περιοχές που έχουν επιλεγεί για την πρώτη φάση ανάπτυξης. Οι πρώτες μελέτες αναμένεται να ξεκινήσουν από τα μέσα έως τα τέλη του 2025 και να ολοκληρωθούν μέσα σε 1,5 χρόνο, ώστε να δρομολογηθεί ο διαγωνισμός για τα πρώτα υπεράκτια αιολικά εντός του 2027.

Παράλληλα, στις αρχές Δεκεμβρίου, η ΕΔΕΥΕΠ προγραμματίζει τη διοργάνωση ενός workshop με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επενδυτών. Σε αυτή τη συνάντηση θα παρουσιαστεί το σχέδιο για το SPV, ενώ θα τεθούν προς συζήτηση οι μέθοδοι διεξαγωγής των μελετών. Εκτιμάται ότι στο workshop θα συμμετάσχουν 10 έως 20 επενδυτές, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Οι επενδυτές αυτοί αναμένεται, στη συνέχεια, να σχηματίσουν κοινοπραξίες, προκειμένου να διεκδικήσουν συμμετοχή στα υπεράκτια αιολικά έργα, ενισχύοντας έτσι τη συνεργασία και τη συντονισμένη ανάπτυξη του κλάδου. Στόχος είναι η καταγραφή παρατηρήσεων και προτάσεων από τους συμμετέχοντες, ώστε να διαμορφωθεί ένα λειτουργικό μοντέλο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς και θα εξασφαλίζει την επιτυχία του εγχειρήματος. Η έγκαιρη επίλυση εκκρεμοτήτων, η εξασφάλιση αξιόπιστων δεδομένων και η προσέλκυση ευρείας επενδυτικής συμμετοχής αποτελούν θεμελιώδεις παράγοντες για την επιτυχία του σχεδίου.

Διαβάστε ακόμη