Δύο μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου κ.κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και Γιώργου Παπαναστασίου, στο ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου (Great Sea Interconnector) παραμένουν άλυτα κάποια ρυθμιστικά ζητήματα, τα οποία εκτιμάται, βέβαια, ότι θα λυθούν μέσα στο επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, σε εκκρεμότητα παραμένει η έγκριση των λειτουργικών δαπανών (opex), κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για την τιμολόγηση από τη χρήση της ηλεκτρικής διασύνδεσης (GSI). Σύμφωνα με πληροφορίες την άλλη βδομάδα αναμένεται να υπάρξει σύσκεψη ανάμεσα στις Ρυθμιστικές Αρχές Ελλάδας και Κύπρου σε σχέση με το ζήτημα των λειτουργικών δαπανών. Υπενθυμίζεται πως από τους δύο Ρυθμιστές εγκρίθηκε το ποσό που αντιστοιχεί στις δαπάνες (capex) μέχρι το τέλος του 2025 που ανέρχεται στα 572 εκατ. ευρώ. Επίσης, εκδόθηκε από τη ΡΑΕΚ η απόφαση για την απόδοση του έργου ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του, δηλαδή WACC 8,3% για 17 χρόνια. Τέλος, υπάρχει εκκρεμότητα και στο ζήτημα της ανάκτησης από τον ΑΔΜΗΕ περίπου 36 εκατ. ευρώ που αφορούν μελέτες, καθώς και το τίμημα για την εξαγορά της Euroasia.

Παράλληλα, την ερχόμενη Τρίτη(26/11) θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχέση με την πορεία του έργου, ενώ χθες σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη της State Grid International Development (SGID) που βρίσκονται στην Ελλάδα είχαν συνάντηση με τη ΡΑΑΕΥ, για το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Στελέχη της State Grid International Development θα συναντηθούν σήμερα με τον υπουργό Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Χθες, με αφορμή τη συνάντηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Νάντια Καλβίνο, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επιβεβαιώθηκε η «θετική» εικόνα ως προς το αίτημα που έχει υποβληθεί για δάνειο ύψους 500 εκατ. ευρώ. Πηγές με γνώση του θέματος εκτιμούν πως μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025 θα έχει επιλυθεί το ζήτημα. Αξίζει να σημειωθεί πως τα «φώτα» στρέφονται στην Κύπρο όπου θα βρεθούν τόσο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Νάντια Καλβίνο, όσο και ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Ιωάννης Τσακίρης. Να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συλλέγει ακόμα στοιχεία από την κυπριακή πλευρά που συνεισφέρουν στην αξιολόγηση, τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων και την πορεία του ενεργειακού σχεδιασμού τις επόμενες δεκαετίες. Το «πράσινο» φως της ΕΤΕπ για χρηματοδότηση του έργου θα δώσει ισχυρό κίνητρο για να προχωρήσουν οι επενδυτικές αποφάσεις από δυνητικούς επενδυτές. Υπενθυμίζεται το ισχυρό ενδιαφέρον για τον GSI από το fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων TAQA, από τη γαλλική Meridiam και από τον αμερικανικό κρατικό οργανισμό DFC.

Τελευταία εκκρεμότητα η απόφαση του κυπριακού δημοσίου εάν θα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, η οποία εκτιμάται πως θα ληφθεί προς τα τέλη Νοεμβρίου.

  Διαβάστε ακόμη