Η Ινδία προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα όσον αφορά την τεχνολογία και τα υλικά των φωτοβολταϊκών, με τον όμιλο Adani να διαδραματίζει βασικό ρόλο σε αυτή την πρωτοβουλία. Ο Γκαουτάμ Αντάνι (Gautam Adani), ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του ομίλου Adani, ηγείται των προσπαθειών για την οικοδόμηση μιας εγχώριας αλυσίδας εφοδιασμού ηλιακής ενέργειας, που εκτείνεται από την κατασκευή πρώτων υλών, όπως τα πλακίδια και οι ηλιακές κυψέλες, έως την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων. Ο όμιλος Adani στοχεύει να βοηθήσει την Ινδία να επιτύχει τους στόχους της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μειώνοντας παράλληλα την εξάρτησή της από τις κινεζικές εισαγωγές, μια πρόκληση που επιδεινώνεται από τις τεταμένες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ινδία έχει θέσει φιλόδοξο στόχο να εγκαταστήσει 500 γιγαβάτ ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, με την ηλιακή ενέργεια να αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος αυτού του στόχου, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Ωστόσο, η χώρα έχει διανύσει μόλις το 40% του δρόμου για την επίτευξη αυτού του στόχου. Παρά τις προσπάθειες για την αύξηση της τοπικής παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, η Ινδία εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα για βασικές πρώτες ύλες όπως το πολυσιλικόνιο, το βασικό υλικό που χρησιμοποιείται στις ηλιακές κυψέλες. Για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, η Ινδία έχει επιβάλει δασμούς στους κινεζικούς ηλιακούς συλλέκτες και κυψέλες, ενώ επιβάλλει στους παραγωγούς φωτοβολταϊκών να προμηθεύονται από εγκεκριμένους Ινδούς κατασκευαστές, όπως η εγκατάσταση Mundra της Adani. Η αλλαγή αυτή έχει οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος για τους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών, καθώς τα εγχώρια παραγόμενα πάνελ είναι περίπου διπλάσια σε σχέση με τα αντίστοιχα κινεζικά.

Ο όμιλος Adani επενδύει στην ηλιακή ενέργεια

Ο όμιλος Adani, με τους τεράστιους πόρους του, είναι σε θέση να επενδύσει σημαντικά στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και είναι η πρώτη ινδική εταιρεία που κατασκευάζει ειδικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται σε ηλιακά κύτταρα και πάνελ. Μέχρι το τέλος του έτους, η Adani σχεδιάζει να αρχίσει να παράγει και πολυσιλικόνη, καλύπτοντας ένα κρίσιμο κενό στην ικανότητα παραγωγής φωτοβολταϊκών της Ινδίας. Ωστόσο, ο όμιλος συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω της κυριαρχίας της Κίνας στη βιομηχανία φωτοβολταϊκών, όπου ελέγχει πάνω από το 80% της παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).  Η Wood Mackenzie εκτιμά ότι η Κίνα επένδυσε πέρυσι 130 δισεκατομμύρια δολάρια στην βιομηχανία φωτοβολταϊκών.

Το πλεονέκτημα της Κίνας στην κλίμακα παραγωγής και την τεχνολογική τεχνογνωσία καθιστά δύσκολο για τους Ινδούς κατασκευαστές να ανταγωνιστούν σε επίπεδο κόστους και ποιότητας.

Η ινδική κυβέρνηση έχει παράσχει επιδοτήσεις ύψους σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ενθαρρύνει την τοπική παραγωγή φωτοβολταϊκών, αλλά η προσπάθεια μείωσης της εξάρτησης από την Κίνα συνοδεύεται από σημαντικά ανταλλάγματα. Το κόστος των φωτοβολταϊκών που κατασκευάζονται στην Ινδία είναι σημαντικά υψηλότερο, γεγονός που έχει επιβραδύνει την πρόοδο της χώρας προς τους στόχους της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Ινδία μπορεί να υπολείπεται του στόχου των 500 γιγαβάτ, φθάνοντας ενδεχομένως μόνο τα 375 γιγαβάτ μέχρι το 2030.

Η εμπειρία του ομίλου Adani αναδεικνύει τις ευρύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η προσπάθεια της Ινδίας να εντοπίσει την αλυσίδα εφοδιασμού της ηλιακής ενέργειας. Παρά την εγχώρια παραγωγή ηλιακών συλλεκτών, η εταιρεία εξακολουθεί να εισάγει εξαρτήματα όπως ηλιακά κύτταρα και εξοπλισμό από την Κίνα λόγω του χαμηλότερου κόστους και της ανώτερης τεχνολογίας. Επιπλέον, η αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας της Ινδίας προσθέτει περαιτέρω πολυπλοκότητα στη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς η χώρα πρέπει να εξισορροπήσει την ανάγκη για παραγωγή ενέργειας με βάση τον άνθρακα με τους περιβαλλοντικούς της στόχους.

Διαβάστε ακόμη