«Θέση» για ανάπτυξη ισχυρού χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων στην Κρήτη έχει λάβει o όμιλος έργων ΑΠΕ από τη Φινλανδία Korkia, καθώς ποντάρει πολλά στις δυνατότητες που έχει το νησί να προωθήσει την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και να αναδειχθεί σε κόμβο καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει σε ενημερωτική της ανάρτηση η Korkia που διαθέτει 134 πράσινα έργα υπό ανάπτυξη (αιολικά, φωτοβολταϊκά και μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες), σωρευτικής ισχύος 20 GW, σε Ευρώπη και Βόρεια και Νότια Αμερική, ο ρόλος της στον πράσινο μετασχηματισμό της Κρήτης βαίνει αυξανόμενος από τότε που εισήλθε στην ελληνική αγορά, έχοντας ως εταίρο στην Κρήτη την ελληνική AA Green Energy. Μέσα από αυτή την συνεργασία, η ισχύς του χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων της Korkia έχει αυξηθεί στα 600 MW, με έργα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης.

Όπως αναφέρει το στέλεχος της Korkia Μιχάλης Ρούσσος, ένα από τα έργα προτεραιότητας της φινλανδικής εταιρείας στην Κρήτη βρίσκεται στο Ηράκλειο και έχει χωροθετηθεί κοντά σε υποσταθμό, ο οπoίος μόλις ηλεκτριστεί θα συνδεθεί με το καλώδιο Κρήτης-Αττικής που υλοποιεί η «Αριάδνη Interconnection” (με ορίζοντα θέσης σε λειτουργία στο τέλος του επόμενου έτους), έργο που θα επιτρέψει στην καθαρή ενέργεια που παράγεται στην Κρήτη να μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα. «Πρόκειται για εξέλιξη που ανοίγει προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην αγορά ηλεκτρισμού της Κρήτης, συνεισφέροντας στους στόχους απανθρακοποίησης της χώρας», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει καταθέσει ο ΑΔΜΗΕ στη Βουλή, το περιθώριο εγκατάστασης έργων στην Κρήτη μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής μπορεί να ανέλθει στα 2500 MW κατ’ ανώτατο όριο. Περιθώριο ισχύος έργων ΑΠΕ ως τα 2.150 MW θα επιμεριστεί κατά ποσοστό 50% (ήτοι 1.075 MW) σε έργα ΑΠΕ που αρχικά είχαν αποκτήσει άδειες πριν το 2016 μαζί με υποδομές ηλεκτρικής διασύνδεσης. Για τα εν λόγω έργα προβλέφθηκε το 2021 με νομοθετική ρύθμιση ότι μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς υποχρέωση κατασκευής δικού τους καλωδίου, αφού η Κρήτη διασυνδέεται με το ηπειρωτικό Σύστημα με τα έργα του ΑΔΜΗΕ.

Το υπόλοιπο 50% των 2.150 MW και έως τα 2.500 MW (δηλαδή τα 1.425 MW) θα διατεθεί στα υπόλοιπα έργα ΑΠΕ που σχεδιάζονται στο νησί και αυτό ερμηνεύει την…αδημονία της Korkia να «μπει στην πρίζα» η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής. Όπως σχολιάζει η εταιρεία, μια από τις κρίσιμες προκλήσεις για την ενσωμάτωση ΑΠΕ στο δίκτυο της Κρήτης είναι η αντιμετώπιση της στοχαστικής φύσης της παραγωγής των αιολικών και των φωτοβολταϊκών. Το «κλειδί» είναι η αποθήκευση μέσω μπαταριών και γι αυτό η Korkia παρακολουθεί ενεργά τις εξελίξεις στην εν λόγω τεχνολογία σε όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιείται και ενσωματώνει μπαταρίες στα σχέδια ανάπτυξης των έργων της.

Ποιες συνέργειες βλέπει η Korkia στην Κρήτη

Πέρα από τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης, το ηλιακό δυναμικό της Κρήτης μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση και άλλων περιβαλλοντικών προκλήσεων, όπως για παράδειγμα μέσω της «σύζευξης» φωτοβολταϊκών έργων με μονάδες αφαλάτωσης που θα μπορούσαν να προσφέρουν μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα λειψυδρίας του νησιού.

Το μέλλον του ενεργειακού κλάδου στην Κρήτη είναι λαμπρό και οι προσπάθειες της Korkia συμβάλλουν στο να ξεκλειδωθεί το δυναμικό του νησιού ώστε να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο στη Μεσόγειο», καταλήγει η εταιρεία που από το μακρινό Ελσίνκι….είδε φως (του ήλιου) και μπήκε στην αγορά της Κρήτης. Η υλοποίηση νέων χερσαίων και υποθαλάσσιων ηλεκτρικών διασυνδέσεων θα ενισχύσουν περαιτέρω τους δεσμούς της Ελλάδας με τα ηλεκτρικά δίκτυα των γειτονικών της χωρών, καθιστώντας τη χώρα κρίσιμο κρίκο σε έναν νέο «πράσινο Δρόμο του Μεταξιού» που θα συνδέει την Κεντρική Ευρώπη με τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με τη θέση της Κρήτης σε αυτό το εγχείρημα να είναι κομβική.

Η φινλανδική εταιρεία μετρά μόλις δυο χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, αφού εισήλθε στην αγορά το Νοέμβριο του 2022, έχοντας ιδρύσει τον Μάιο του ίδιου έτους τους εταιρικούς βραχίονες της ελληνικής θυγατρικής Korkia Renewables Greece, την Korkia Thessaly Solar και την Korkia Crete Solar.

Διαβάστε ακόμη