Στο περιθώριο του Mediterranean Offshore Conference (MOC) 2024, που πραγματοποιείται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Karim Badawi συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη για να συζητήσουν τη συνεργασία για την ενέργεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν και η συνεργασία των δύο χωρών σε σχέση με τη δέσμευση CO2.
Όπως είχε γράψει το energygame.gr, στο τραπέζι έχουν πέσει και άλλες λύσεις αποθήκευσης CO2, εκτός του Πρίνου, με βάση το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί γενικά στην Ε.Ε. Στο τραπέζι είναι ακόμα και το ενδεχόμενο εξαγωγών και αποθήκευσης CO2 σε χώρες εκτός Ε.Ε. Η χώρα που εξετάζεται είναι η Αίγυπτος και σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τον Φεβρουάριο, αναμένεται να υπογραφεί MoU ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. Στόχος να μοιραστεί η τεχνογνωσία και να ανοίξει έτσι ένα κεφάλαιο με μεγάλες δυνατότητες για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου, καθώς η δυνατότητα αποθήκευσης CO2 είναι κάτι το οποίο θέλει η Ε.Ε. Δεν μπορεί να πετύχει η ενεργειακή μετάβαση χωρίς τον στόχο της δέσμευσης και αποθήκευση CO2. Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος των εξαγωγών και αποθήκευσης CO2 σε χώρες εκτός Ε.Ε, θα πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός της Ε.Ε., κάτι που αναμένεται να γίνει από την επόμενη χρονιά.
Στο μεταξύ, μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να ολοκληρωθεί και το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση CO2. Σε ό,τι αφορά τον Πρίνο, για τον οποίο υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από emitters, δηλαδή βιομηχανίες με υψηλές εκπομπές CO2, εκκρεμεί η εκταμίευση των 150 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που αφορά τη χρηματοδότηση της υπόγειας αποθήκης CO2, καθώς δεν έχει υπάρξει η απαραίτητη έγκριση από τις Βρυξέλλες. Παράλληλα, προβλέπεται να υπάρξει και ένα σύστημα ενίσχυσης των emitters.
Ο ρόλος της Αιγύπτου ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου
Να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια των εργασιών του Mediterranean Offshore Conference (MOC) 2024, o Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Karim Badawi τόνισε τη σημασία της συνεργασίας και της δημιουργίας ρυθμιστικών πλαισίων που να προσελκύουν επενδύσεις. Τόνισε επίσης την ανάγκη ανάπτυξης και ενίσχυσης των υποδομών τις οποίες χαρακτήρισε βασικούς παράγοντες για την επίτευξη της βιώσιμης αξιοποίησης των πόρων.Υπογράμμισε τον κεντρικό ρόλο της Αιγύπτου ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου στην κάλυψη της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης, επισημαίνοντας ότι η αιγυπτιακή αγορά είναι τόσο μεγάλη όσο και πολλά υποσχόμενη. Δήλωσε, επίσης, ότι το φυσικό αέριο θα παραμείνει βασική πηγή καυσίμου για πολλά χρόνια, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούν για να αυξήσουν τις ανακαλύψεις και να προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις.
Παράλληλα, ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Αιγύπτου για επενδύσεις στην ηλιακή, την αιολική και τη γεωθερμική ενέργεια, μαζί με έργα μείωσης των εκπομπών σε διάφορες πετρελαϊκές δραστηριότητες. Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας στην Κύπρο Γιώργος Παπαναστασίου, Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στην Κύπρο τόνισε τη δέσμευση της Κύπρου να αναπτύξει τους φυσικούς της πόρους και υπογράμμισε ότι οι άφθονοι πόροι της περιοχής έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν σημαντικά και να επιταχύνουν την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση.
Διαβάστε ακόμη