Κατηγορίες ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της για παράδοση φορτίων LNG σε πελάτες της στην Ευρώπη με τους οποίους έχει συνάψει μακροχρόνιες συμβάσεις (όπως η ιταλική Edison, η πολωνική Orlen, η ισπανική Repsol και η πορτογαλική Galp) επειδή προτίμησε να πωλήσει ποσότητες LNG στη spot αγορά σε υπερπολλαπλάσιες τιμές αποκομίζοντας αθέμιτα κέρδη αντιμετωπίζει η Venture Global LNG. Ο λόγος για την αμερικανική εταιρεία παραγωγής LNG που πρόσφατα ήρθε στο προσκήνιο της ενεργειακής επικαιρότητας στην Ελλάδα, όταν δέσμευσε χωρητικότητα στο FSRU Αλεξανδρούπολης, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της εμπορικής του λειτουργίας την 1η Οκτωβρίου.
Προσφυγές στη διεθνή διαιτησία κατά της Venture Global
Σύμφωνα με το LNG Journal, η Edison ήταν η τελευταία εταιρεία που ενημερώθηκε από την Venture Global ότι οι παραδόσεις LNG στη βάση του συμβολαίου που είχαν συνάψει θα καθυστερήσουν, λόγω «τεχνικών προβλημάτων». Παρά τα προβλήματα αυτά, ωστόσο, η Venture Global που έχει «μπει στο μάτι» των μεγαλύτερων ανταγωνιστών της όπως η Shell και η BP φέρεται να πωλεί στη spot αγορά αυξημένες ποσότητες LNG από τη μονάδα παραγωγής της Calcasieu Pass στη Λουιζιάνα. Η πρακτική αυτή μπήκε πρόσφατα στο «μικροσκόπιο» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας των ΗΠΑ FERC, ενώ ορισμένοι από τους πελάτες και τους ανταγωνιστές της Venture Global προσέφυγαν στη διεθνή διαιτησία για το θέμα.
Η Edison αποκάλυψε προ ημερών ότι έλαβε ενημέρωση από την LNG ότι θα πρέπει να περιμένει το πρώτο από τα φορτία LNG που προβλέπονται στην 20ετή συμφωνία που σύναψε με την Venture Global το 2017 τον Απρίλιο του 2025 το νωρίτερο, τη στιγμή που οι εξαγωγές LNG από το Calcasieu Pass ξεκίνησαν το Μάρτιο του 2022. Η Shell, η ΒΡ και η Repsol έχουν προσφύγει σε Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο κατά της Venture Global ισχυριζόμενες ότι η τελευταία αμελεί τις μακροπρόθεσμες συμβατικές της υποχρεώσεις και θησαυρίζει πουλώντας τα φορτία LNG που αφορούν στις συμβάσεις που έχει συνάψει στη spot αγορά σε πολύ υψηλότερες τιμές.
Edison, Repsol, Galp και Orlen συγκαταλέγονται μεταξύ των ιδρυτικών πελατών της Venture Global, καθώς τα έσοδα από τις συμφωνίες που υπέγραψε με αυτούς βοήθησαν την αμερικανική εταιρεία να εξεύρει τους απαραίτητους πόρους για την κατασκευή των μονάδων της. Ολες αυτές οι εταιρείες έχουν προσφύγει στη διαιτησία κατά της Venture Global. Σύμφωνα μάλιστα με τους Financial Times, η Shell ισχυρίζεται ότι η Venture Global προκάλεσε «εξαιρετικές δυσκολίες» σε έναν από τους αγοραστές (που φέρεται να είναι η Orlen) που επειδή δεν έλαβε τα φορτία σύμφωνα με τη σύμβασή της αναγκάστηκε να προμηθευτεί LNG από πέντε ανταγωνιστικές μονάδες στις ΗΠΑ για να καλύψει τη ζήτηση, επιβαρυνόμενη με πρόσθετα κόστη 1,5 δισ. δολ.
H Venture Global αποδίδει τις καθυστερήσεις σε τεχνικά προβλήματα και ισχυρίζεται ότι το Calcasieu Pass δεν έχει ακόμα τεθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία. Οι πελάτες της ωστόσο απορρίπτουν τον ισχυρισμό αυτό, αντιτείνοντας ότι η μονάδα παράγει και εξάγει LNG εδώ και πάνω από δυο χρόνια. Σύμφωνα με την Edison, το Calcasieu Pass παρήγαγε, εξήγαγε και πούλησε πάνω από 300 φορτία LNG στη spot αγορά, αποκομίζοντας έσοδα άνω των 20 δισ. ευρώ.
Η είσοδος της Venture Global στην αγορά LNG συνέπεσε με την απότομη αύξηση της ζήτησης για LNG στην Ευρώπη το 2022, μετά την μεγάλη μείωση των ροών αγώγιμου ρωσικού αερίου. Πάνω από τα δυο τρία της παραγωγής του Calcasieu Pass κατευθύνθηκαν στην Ευρώπη. Παρά τις δικαστικές διαμάχες, πάντως, η εταιρεία βρίσκεται σε τροχιά να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγέας LNG των ΗΠΑ μόλις ξεκινήσει η λειτουργία της νέας της μονάδας CP2, με παραγωγική ικανότητα 20 εκατομμυρίων τόνων το έτος. Η μονάδα έχει ήδη λάβει ένα δοκιμαστικό φορτίο (cooldown cargo) από τη Νορβηγία, ξεκινώντας τη διαδικασία της θέσης σε εμπορική λειτουργία.
Διαβάστε ακόμη