Ένας ακόμα κρίκος ήρθε να συμπληρώσει την ενεργειακή αλυσίδα της Ελλάδας, αφού σήμερα ξεκινά η εμπορική λειτουργία του FSRU της Αλεξανδρούπολης, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των δοκιμαστικών. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade, Κωστής Σιφναίος στο energygame.gr η άφιξη του πρώτου φορτίου LNG για εμπορική χρήση είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, ενώ η εκφόρτωση θα ξεκινήσει το πρωί της Πέμπτης. Αυτό το φορτίο είναι το πρώτο από τα πέντε φορτία που η Bulgargaz εξασφάλισε μέσω διαγωνισμών για την περίοδο από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο. «Η TotalEnergies θα προμηθεύσει ένα φορτίο LNG στην Bulgargaz μέσω του τερματικού σταθμού», συμπλήρωσε. Σήμερα ξεκινάμε και είμαστε πολύ χαρούμενοι, ήταν το μήνυμα του Κωστή Σιφναίου. «Ήταν μία μεγάλη διαδρομή, και στόχος μας είναι να αποτελέσουμε μία αξιόπιστη και φιλική λύση για την κοινωνία της Αλεξανδρούπολης, τους πελάτες μας και να λειτουργήσουμε ως πρότυπο. Μία υποδομή – σημείο αναφοράς- και αριστείας για την περιοχή. Θέλουμε να δουλέψουμε και να αφήσουμε ένα θετικό αποτύπωμα. Αυτό είναι το όραμά μας», τόνισε στο energygame.gr.
Το όραμα του Δ. Κοπελούζου πίσω από το έργο
Η αρχική ιδέα για την ανάπτυξη του FSRU είχε συλληφθεί από τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοπελούζο, επικεφαλής του Ομίλου Κοπελούζου, το 2010. Το έργο που οραματίστηκε τότε ο κ, Κοπελούζος δικαιώνεται πλήρως από τις γεωπολιτικές εξελίξεις μετά την εισβολή της Ρωσίας, ενώ αποκτά έναν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο μετά την απόφαση του Κιέβου να μην ανανεώσει την πενταετή συμφωνία διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που λήγει στο τέλος του έτους. Η Gastrade του επιχειρηματία που είναι ο φορέας υλοποίησης του FSRU Αλεξανδρούπολης, σταδιακά από το 2017 απέκτησε εταίρους, που αγόραζαν από τον όμιλο Κοπελούζου μετοχές. Τον Ιανουάριο του 2023 με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται σε εξέλιξη, ήρθε και το τέλος μίας πολυετούς επιχειρηματικής συνεργασίας του ομίλου Κοπελούζου. H επιχειρηματική συνεργασία με τη ρωσική Gazprom που κρατούσε από το 1990 «έληξε». Χωρίς θόρυβο, ο Δημήτρης Κοπελούζος έκανε μια στρατηγική στροφή από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 και κοίταξε προς την Αμερική. Ο επιχειρηματίας άρχισε να ενισχύει τις σχέσεις του με τον αμερικανικό παράγοντα, χωρίς να κλονίσει τη σχέση του με το αντίπαλο δέος των ΗΠΑ. Το έργο του FSRU στην Αλεξανδρούπολη έλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ, δίνοντας του μία νέα γεωπολιτική διάσταση.
Τα ορόσημα
Η Gastrade «πήρε από το χέρι» αυτό το όραμα και άρχισε να μελετά τις δυνατότητες δημιουργίας ενός νέου κόμβου εισαγωγής LNG στην περιοχή. Τα επίσημα εγκαίνια του έργου του FSRU Αλεξανδρούπολης έγιναν την Τρίτη 3 Μαΐου 2022. Το «Αλεξανδρούπολις» απέπλευσε στις 26 Νοεμβρίου του 2023 από το Seatrium, το ιστορικό ναυπηγείο Keppel της Σιγκαπούρης, όπου έχουν γίνει οι περισσότερες μετασκευές πλοίων LNG σε FSRU, και μέσω του Σουέζ και έφτασε στην Αλεξανδρούπολη την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023 για να αγκυροβολήσει στη μόνιμη θέση του 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα και σε απόσταση 10 χλμ. από την απέναντι ακτή, τηρώντας τους αυστηρούς κανονισμούς ασφαλείας της οδηγίας Seveso που διαπνέει τέτοια έργα. Η άφιξη του FSRU στο μόνιμο αγκυροβόλιό του σηματοδοτεί σε μεγάλο βαθμό την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός εμβληματικού για τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή έργου.
H πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης «FSRU» είναι πλέον μόνιμα αγκυροβολημένη 17 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Να σημειωθεί πως ανήκει στην εταιρεία Gastrade με μετόχους την Ελμίνα Κοπελούζου, την Gaslog Investments –100% θυγατρική της Gaslog–, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την Bulgartransgaz (Διαχειριστής Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας) και τον ΔΕΣΦΑ. Οι πέντε μέτοχοι κατέχουν μερίδιο 20% ο καθένας. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ζυμώσεις σε σχέση με τη μετοχική σύνθεση της Gastrade καθώς ενδιαφέρον να εισέλθει σε αυτή έχει εκδηλώσει η κρατική εταιρεία της Ρουμανίας, Transgaz, με στόχο να συμβάλει στην απεξάρτηση της περιοχής από το ρωσικό αέριο. Οι συζητήσεις αφορούν σε μετοχικό μερίδιο ύψους 10% το οποίο θα προέλθει από ισόποση μείωση των μεριδίων των υφιστάμενων μετόχων. Με την ολοκλήρωση του FSRU Αλεξανδρούπολης, η Ελλάδα σχεδόν διπλασιάζει τη δυναμικότητα αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου από τα επτά δισ. κυβικά μέτρα σήμερα, σε πάνω από 15 δισ. κ.μ., ενώ η συνολική δυναμικότητα της χώρας μπορεί να ξεπεράσει τα 30 δισ. κ.μ. σε περίπτωση που ολοκληρωθούν όλα τα επενδυτικά σχέδια για νέα FSRU.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά
Το FSRU Αλεξανδρούπολης που θα λειτουργεί αδιάλειπτα, θα αποτελέσει την τέταρτη πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα μας με μέγιστη δυναμικότητα παροχής έως και 944.000 κ.μ. ανά ώρα ή 8,3 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως και με αποθηκευτική ικανότητα 170.000 κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 393,7 εκατ. ευρώ, αποτελείται από μια πλωτή μονάδα παραλαβής και προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου αγωγού, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται το αέριο στο εθνικό σύστημα. Η πόντιση του υποθαλάσσιου αγωγού έχει ολοκληρωθεί. Οι παραδόσεις φυσικού αερίου από το FSRU της Αλεξανδρούπολης θα μεταφέρονται μέσω του αγωγού διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB – Interconnector Greece-Bulgaria). Ο αγωγός αυτός παίζει κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή υποδομή της περιοχής, καθώς συνδέει τα εθνικά συστήματα φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, επιτρέποντας τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και το αντίστροφο. Το FSRU «κουμπώνει» όχι μόνο με τον IGB (για τον οποίο προωθείται η αύξηση της μεταφορικής του ικανότητας στα 5 δισ. bcm) , αλλά και άλλες υποδομές στην περιοχή που προωθούν την διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου, όπως τον αγωγό Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και το Διαδριατικό Αγωγό ΤΑP που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, με προοπτική -και εδώ- αύξησης της μεταφορικής ικανότητας από τα 10 bcm σήμερα σε 20 bcm τα επόμενα χρόνια. Ακόμα μεγαλύτερη προβλέπεται η χωρητικότητα του δεύτερου FSRU της Gastrade, που ανακοινώθηκε πριν από λίγους μήνες, το οποίο θα αναπτυχθεί και αυτό στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης .Στο νέο έργο, «ΑΣΦΑ Θράκης», το FSRU θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. LNG και θα μπορεί να παραδώσει έως και 22,7 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως. Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα χερσαίου και υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει το FSRU με τους υφιστάμενους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή.
Γιατί είναι σημαντικό
Το FSRU Αλεξανδρούπολης έρχεται να ενδυναμώσει τον ρόλο της Ελλάδας ως κόμβου μεταφοράς ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη. Η λειτουργία του, αν και το έργο είχε σχεδιαστεί αρκετά χρόνια πίσω, έρχεται δύο χρόνια μετά τη γεωπολιτική αναταραχή που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ανάγκη της ΕΕ να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο της Gazprom. Οι ποσότητες που θα διακινούνται θα φτάνουν στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στη Β. Μακεδονία, στη Μολδαβία αλλά κάποιες θα καταλήγουν ακόμη και στην Ουγγαρία και στην Ουκρανία. Το FSRU Αλεξανδρούπολης έχει χαρακτηριστεί από την Ευρώπη έργο στρατηγικής σημασίας καθώς διαφοροποιεί τις πηγές εισόδου ενέργειας της Γηραιάς Ηπείρου αλλά και του μείγματος που χρησιμοποιεί η βιομηχανία και οι καταναλωτές. Η κινητικότητα γύρω από το FSRU της Αλεξανδρούπολης έχει αυξηθεί σημαντικά. Υπενθυμίζεται πως λίγες εβδομάδες πριν είχε γίνει γνωστή η συμφωνία μεταξύ της αμερικανικής εταιρείας Venture Global και της Gastrade για την επαναεριοποίηση έως και 1 εκατομμυρίου μετρικών τόνων LNG. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του τερματικού σταθμού. Αυτή η 5ετής συμφωνία υπογραμμίζει τη διεθνή σημασία του έργου και τη δυνατότητα της Ελλάδας να παίξει σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό εφοδιασμό της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η Ελλάδα με τη λειτουργία του νέου τερματικού αυτού σταθμού ενισχύει τον ρόλο της ως ανεξάρτητη από το ρωσικό αέριο ενεργειακή πύλη για τις αγορές της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για ένα έργο με ξεκάθαρα περιφερειακό χαρακτήρα, που στοχεύει στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης μέχρι την Ουκρανία, αλλά και της κεντρικής Ευρώπης μέχρι την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Ο τερματικός σταθμός Αλεξανδρούπολης θα λειτουργήσει ως μία ακόμη πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα, θέτοντας τις βάσεις για τη μετατροπή της και σε κόμβο φυσικού αερίου. «To FSRU Αλεξανδρούπολης είναι μία νέα είσοδος που θα επιτρέψει σε περισσότερους παίκτες να έχουν πρόσβαση στη διεθνή αγορά του LNG», σημείωσε ο κ. Σιφναίος.
Η ανακοίνωση της Gastrade
Η ανάδειξη της Αλεξανδρούπολης σε μια νέα ενεργειακή πύλη για ολόκληρη την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, ξεκινά σήμερα με την έναρξη της Εμπορικής Λειτουργίας του Τερματικού Σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης.
Η Gastrade, ανακοινώνει με υπερηφάνεια ότι σήμερα, 1η Οκτωβρίου 2024, θέτει σε εμπορική λειτουργία τον Τερματικό Σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα σε Ευρωπαϊκό, Περιφερειακό, Εθνικό και τοπικό επίπεδο, που σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε, ανήκει και θα λειτουργείται από την Gastrade. Ένα έργο-ορόσημο που οραματίστηκε πριν από 15 χρόνια ο Δημήτρης Κοπελούζος.
Αποτέλεσμα μεγάλων συνεργασιών, με πρωτοποριακή σύλληψη για τα δεδομένα της εποχής το έργο συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών προμήθειας ενέργειας της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, αναβαθμίζοντας καθοριστικά τον ρόλο και τη σημασία της Ελλάδας στον σύγχρονο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, καθιστώντας την ενεργειακή πύλη για εννέα και πλέον χώρες.
Από την Τελική Επενδυτική Απόφαση στην Έναρξη της Εμπορικής Λειτουργίας
Η υλοποίηση του έργου άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά με τη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (FID) στις 27 Ιανουαρίου 2022 από τη Gastrade, Στη συνέχεια, οι χερσαίες και υπεράκτιες κατασκευαστικές εργασίες στην Αλεξανδρούπολη προχώρησαν ταχύτατα, ενώ τον Φεβρουάριο του 2023 ξεκίνησε η κατασκευή της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU) στη Σιγκαπούρη. Το FSRU απέπλευσε από το ναυπηγείο Seatrium στις 26 Νοεμβρίου 2023, φτάνοντας στα νερά του Θρακικού Πελάγους στις 17 Δεκεμβρίου 2023, όπου και αγκυροβόλησε στη μόνιμη θέση του. Με την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των δοκιμών λειτουργίας και την έκδοση από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος της άδειας Λειτουργίας του το περασμένο καλοκαίρι, το έργο τέθηκε σε λειτουργική ετοιμότητα επιτρέποντας επίσημα την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του Έργου.
Ο Τερματικός Σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης αποτελείται εκτός από το FSRU, από ένα υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, ο οποίος συνδέει το FSRU με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς («ΕΣΜΦΑ») και μέσω αυτού θα παραδίδει φυσικό αέριο εκτός από την Ελλάδα και στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία στα ανατολικά, καθώς και την Ουγγαρία και Σλοβακία στα δυτικά. Η Πλωτή Μονάδα, που ονομάστηκε «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΙΣ» προς τιμήν της πόλης και των κατοίκων της, που αγκάλιασαν το φιλόδοξο αυτό σχέδιο από την αρχή, διαθέτει τεχνολογία αιχμής, με μέγιστη δυναμικότητα επαναεριοποίησης 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως..
Η επόμενη μέρα
Ήδη 14 ελληνικές και διεθνείς εταιρείες συμμετέχουν εμπορικά στο έργο δεσμεύοντας σχεδόν το σύνολο της δυναμικότητας του με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι το 2030. Ταυτόχρονα, η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του έργου, σηματοδοτεί την επέκταση της πρωτοβουλίας του Κάθετου Διαδρόμου, ενισχύοντας σημαντικά τη δυναμική του με στόχο τη δημιουργία ενός κόμβου συναλλαγών φυσικού αερίου στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η ομάδα της Gastrade, μαζί με τους στρατηγικούς εταίρους και μετόχους της, Ελμίνα Κοπελούζου, Gaslog, ΔΕΠΑ Εμπορίας, Bulgartransgaz και ΔΕΣΦΑ, ευχαριστεί όλους τους φορείς που συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του Εθνικού έργου και παραμένει αφοσιωμένη στη διασφάλιση ενός πιο βιώσιμου και ασφαλούς ενεργειακού μέλλοντος για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade Κωστής Σιφναίος ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Είμαστε όλες και όλοι, η ομάδα της Gastrade, πραγματικά υπερήφανοι και ενθουσιασμένοι που φθάσαμε στο τέλος της μεγάλης αυτής διαδρομής με επιτυχία και παραδίδουμε στη χώρα μας και σε όλη τη περιοχή γύρω μας ένα τόσο σημαντικό έργο. Το όραμά μας είναι να λειτουργήσει το έργο αυτό στην αγορά με τρόπο φιλικό για τη κοινωνία της Αλεξανδρούπολης, το περιβάλλον και τους πελάτες μας, προσφέροντας μια σταθερή και αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για όλη την περιφέρειά μας. Θέλουμε να γίνουμε σημείο αναφοράς για τη ποιότητα των υπηρεσιών που θα προσφέρουμε».
«Χρειάστηκαν το όραμα ενός ανθρώπου, δεκαπέντε χρόνια προσπάθειας και δύο σχεδόν χρόνια εντατικής τεχνικής προετοιμασίας, ώστε η Ελλάδα, η Αλεξανδρούπολη, να αποκτήσουν ένα έργο τομή για τα ενεργειακά δεδομένα της ευρύτερης ευρωπαϊκής περιφέρειας. Ο Τερματικός Σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης, είναι πολλά περισσότερα από ένα επιχειρηματικό έργο. Είναι μια απτή απόδειξη των δυνατοτήτων που έχουμε στην Ελλάδα να δημιουργούμε ευρωπαϊκές υποδομές που απαντούν σε προβλήματα των καιρών μας, δίνοντας ευκαιρίες και προοπτικές για ένα καλύτερο και βιώσιμο ενεργειακά μέλλον» τονίζει η ιδρύτρια μέτοχος της Εταιρείας κυρία Ελμίνα Κοπελούζου.
«Η GasLog είναι περήφανη για το γεγονός ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του έργου από την αρχή, τη μετατροπή ενός πλοίου μεταφοράς LNG σε FSRU, την παράδοση της πλωτής μονάδας στην Αλεξανδρούπολη και την επιτυχή έναρξη λειτουργίας του Τερματικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης, συμβάλλοντας ως μέτοχος αλλά και ως φορέας λειτουργίας του FSRU, τηρώντας παράλληλα τη δέσμευσή μας για την παροχή αξιόπιστων και καινοτόμων υπηρεσιών LNG σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο κος Paolo Enoizi, Διευθύνων Σύμβουλος της GasLog.
«Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στο ενεργειακό τοπίο της περιοχής μας. Ο Τερματικός Σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης, σχεδιασμένος με όραμα στραμμένο προς το μέλλον, αντιπροσωπεύει μια απτή λύση στις πιεστικές προκλήσεις της ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μέσω αυτού του έργου, διασφαλίζουμε πρόσβαση σε πιο αξιόπιστες και ποικίλες πηγές ενέργειας, δημιουργώντας νέες οικονομικές ευκαιρίες για την τοπική κοινότητα και ενισχύουμε τη γεωπολιτική θέση του έθνους μας. Είμαστε πολύ περήφανοι για την καθοριστική συμβολή της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην επιτυχή υλοποίηση αυτής της στρατηγικής υποδομής, η οποία θα αποφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στις γειτονικές της χώρες», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
«Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη διασφάλιση της διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου προμηθειών και για την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας όχι μόνο για τη Βουλγαρία, αλλά και για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η απόφαση, που ελήφθη το 2020, από τη Βουλγαρία και την Bulgartransgaz να γίνουν μέτοχοι με μερίδιο 20% στην Gastrade A.E. αποδείχθηκε στρατηγική. Σήμερα, το FSRU Αλεξανδρούπολης είναι αναμφίβολα μια κρίσιμη υποδομή που εξασφαλίζει πρόσβαση σε προμήθειες φυσικού αερίου από ασφαλείς και αξιόπιστες πηγές, όπως οι ΗΠΑ, το Κατάρ, η Αίγυπτος κ.λπ. Ο αυξανόμενος ρόλος του LNG για την περιοχή και η παρουσία αυτής της νέας δυνατότητας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG είναι υψίστης σημασίας για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που στοχεύουν να διαφοροποιήσουν τον εφοδιασμό τους και να ανεξαρτητοποιηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο. Θα βελτιώσει επίσης την ρευστότητα και ολοκλήρωση της ενεργειακής αγοράς στην περιοχή μας,» σχολίασε ο Kiril Ravnachki, Εκτελεστικός Διευθυντής της Bulgartransgaz.
Η ανάρτηση του ΔΕΣΦΑ στο LinkedIn
Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στο ενεργειακό ταξίδι της Ελλάδας, καθώς το FSRU Αλεξανδρούπολης, που αναπτύχθηκε από τη GASTRADE Α.Ε., ξεκινά επίσημα την εμπορική του λειτουργία – εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση στη Νοτιοανατολική και Κεντρικοανατολική Ευρώπη.
Στον ΔΕΣΦΑ, είμαστε ευτυχείς που συμμετέχουμε σε αυτό το μετασχηματιστικό έργο, το οποίο τοποθετεί την Ελλάδα ως βασική ενεργειακή πύλη για την Ευρώπη, ενισχύοντας περαιτέρω την υποδομή φυσικού αερίου της χώρας και ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιο ανθεκτικό, διασυνδεδεμένο και βιώσιμο μέλλον για την περιοχή.
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος, Μαρία Ρίτα Γκάλι, τόνισε τη σημασία αυτού του επιτεύγματος: «Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης είναι μια καίρια εξέλιξη που εδραιώνει την Ελλάδα ως βασική ενεργειακή πύλη για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και πέραν αυτής. Αυτή η νέα εγκατάσταση εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, παράλληλα με τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, σε συνδυασμό επίσης με τις επενδύσεις του ΔΕΣΦΑ για την ενίσχυση της εξαγωγικής ικανότητας του ελληνικού δικτύου φυσικού αερίου και πρωτοβουλίες όπως ο TAP, ο IGB και ο κάθετος διάδρομος, ενισχύει περαιτέρω τις ενεργειακές υποδομές και τη διασυνδεσιμότητα της περιοχής».
Διαβάστε ακόμη