Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Europex, δηλαδή του Συνδέσμου των Χρηματιστηρίων Ενέργειας της Ευρώπης εξελέγη ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ) Αλέξανδρος Παπαγεωργίου. Πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου είναι ο Τομ Ντάρελ, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Nord Pool, δηλαδή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας των σκανδιναβικών χωρών.

Η βασική δραστηριότητα των μελών του Europex είναι -μεταξύ άλλων- η λειτουργία των χονδρεμπορικών αγορών ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και εκπομπών δικαιωμάτων ρύπων σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. O Σύνδεσμος εστιάζει στις εξελίξεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ για τα Χρηματιστήρια Ενέργειας και παρέχει μια πλατφόρμα συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι βασικοί στόχοι του Europex είναι να προωθεί αγορές ηλεκτρισμού που να είναι αποδοτικές, προσβάσιμες, διαφανείς, ασφαλείς και με υψηλή εμπορευσιμότητα.

Περαιτέρω, ο Europex αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα των μελών του ενώπιον των νομοθετικών και εποπτικών οργάνων της ΕΕ (π.χ. ACER, Ευρωκοινοβούλιο, Κομισιόν κ.α.) και εργάζεται για τη διαμόρφωση κοινών θέσεων σε συγκεκριμένα ζητήματα. Τέλος, παρέχει στήριξη στα μέλη του για περιφερειακά και εθνικά θέματα που αφορούν στα Χρηματιστήρια Ενέργειας της Ευρώπης.

Στο ΔΣ του Europex συμμετέχουν επίσης -πλην των κ.κ. Παπαγεωργίου και Ντάρελ- ο Γιόνας Τορκνβιστ, γενικός εκτελεστικός διευθυντής του EPEX Spot, o Λούκας Σμέντες, μέλος του ΔΣ του ICE (Intercontinental Commodities Exchange), o επικεφαλής του τμήματος Αγορών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας της Ιταλίας GME Στέφανο Αλάμο και ο Μίχαλ Πούχελ, Πρόεδρος του ΔΣ του Χρηματιστηρίου Ενέργειας της Τσεχίας ΟΤΕ.

Διαβάστε ακόμη