Μέσα από στρατηγικές επενδύσεις και εξαγορές, η Masdar, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο δυναμικούς παίκτες της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς, ενισχύοντας σημαντικά το «πράσινο» αποτύπωμά της. Μόνο το 2024, η εταιρεία πραγματοποίησε μια σειρά εξαγορών που αγγίζουν τα 4,6 δισ. δολάρια και ενισχύουν περαιτέρω την παρουσία της στην Ευρώπη. Το deal «με άρωμα Ελλάδας» για την απόκτηση της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» βρίσκεται σε τροχιά ολοκλήρωσης, ενώ την επέλαση του κολοσσού στην Ευρώπη επιβεβαιώνει και η απόκτηση της ισπανικής εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Saeta Yield, από την Brookfield Asset Management.

Η φρενίτιδα της Masdar βρίσκεται σε συνάρτηση με το αμείωτο ενδιαφέρον που υπάρχει αυτή την περίοδο για εξαγορές στην ευρωπαϊκή αγορά πράσινης ενέργειας. Η Masdar που χρηματοδοτείται από το κρατικό fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Mubadala, την εταιρεία ενέργειας και νερού Taqa και την εθνική εταιρεία πετρελαίου Adnoc «βλέπει» τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς, αφού οι αποτιμήσεις στις αγορές ενέργειας στην ΕΕ και τις ΗΠΑ έχουν μειωθεί λόγω των αυξημένων κεφαλαιακών δαπανών. Η εταιρεία επιδιώκει να φτάσει τα 100 GW ανανεώσιμης δυναμικότητας μέχρι το 2030, γεγονός που απαιτεί σημαντική αύξηση των επενδύσεών της. Η Νοτιοανατολική Ευρώπη βρίσκεται στο ραντάρ της εταιρείας, η οποία εξετάζει και αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες.

Σημειώνεται πως εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η πρόσκληση για τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία πώλησης του 36,59%, που ελέγχει στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στην Masdar από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η αξία της συναλλαγής για το ποσοστό συμμετοχής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέρχεται στο ποσό των 880 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της είσπραξης του επιτρεπόμενου μερίσματος περί τα 16 εκατ. ευρώ), αποτιμώντας το σύνολο των μετοχών (100%) της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο ποσό των 2,4 δισ. ευρώ και τη συνολική αξία της Συναλλαγής (Enterprise Value) στα 3,2 δισ. ευρώ. Στις λογιστικές καταστάσεις του Ομίλου για το πρώτο εξάμηνο του 2024, τονίζεται πως οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συναλλαγής προχωρούν σύμφωνα με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα. Συγκεκριμένα, προβλέπεται κλείσιμο της συναλλαγής σε ένα διάστημα 4 έως 6 μηνών από την ημερομηνία ανακοίνωσης της συμφωνίας.

Μεγάλο deal αξίας 1,26 δισ. ευρώ

Η Masdar με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα επενδύσει 1,26 δισ. ευρώ μετοχικού κεφαλαίου στο πλαίσιο της συναλλαγής, σύμφωνα με ανακοίνωση της Abu Dhabi National Energy Co. PJSC, η οποία κατέχει το 43% της επιχείρησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Masdar. Αυτή είναι η δεύτερη συμφωνία της Masdar για καθαρή ενέργεια στην Ισπανία μέσα σε λίγους μήνες, αφού τον Ιούλιο συμφώνησε να αγοράσει μειοψηφικό μερίδιο σε χαρτοφυλάκιο ηλιακών πεδίων από θυγατρική της Enel SpA.

Το χαρτοφυλάκιο της Saeta περιλαμβάνει περίπου 745 μεγαβάτ χερσαίων περιουσιακών στοιχείων αιολικής και ηλιακής ενέργειας, καθώς και περίπου 1,6 γιγαβάτ έργων υπό ανάπτυξη σε όλη την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η Brookfield κατέχει τη Saeta από το 2018, όταν ιδιωτικοποίησε την εταιρεία με έδρα τη Μαδρίτη. Προηγουμένως είχε εισαχθεί στο χρηματιστήριο στις αρχές του 2015 εν μέσω μιας φρενίτιδας των επενδυτών για τις λεγόμενες yieldcos – ένα είδος επιχείρησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι εγκαταστάσεις των οποίων παράγουν σταθερή ροή μερισμάτων και απαιτούν χαμηλές επενδύσεις.

Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη η Masdar δραστηριοποιείται -μεταξύ άλλων- μέσω της κοινοπραξίας της με τη φινλανδική Taaleri, που είναι ο φορέας υλοποίησης του αιολικού πάρκου Cibuk 1 στη Σερβία (το μεγαλύτερο στη χώρα) και πρόσφατα κλείδωσε εξασφάλισε κρατική ενίσχυση για το project Cibuk 2 στην πρώτη διαγωνιστική διαδικασία για αιολικά πάρκα που διοργάνωσε η κυβέρνηση του Βελιγραδίου. Η Masdar σύναψε συμφωνία με τη ρουμανική Hidroelectrica για την ανάπτυξη έργων 2 GW (χερσαία φωτοβολταϊκά, πλωτά φωτοβολταϊκά σε ταμιευτήρες και μπαταρίες) στη Ρουμανία, ενώ έχει συμμαχήσει και με τη γαλλική Engie για την ανάπτυξη της οικονομίας υδρογόνου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε ένα deal που αποτιμάται στα 5 δισ. δολάρια. Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η Masdar απέκτησε και οκτώ υβριδικά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Πολωνία. Τα οκτώ έργα περιλαμβάνουν φωτοβολταϊκά και χερσαία αιολικά με συνδυασμένη ισχύ άνω των 1.000 MW.

Η Masdar είχε απασχολήσει την αγορά και λόγω της επένδυσης μαμούθ που έκανε από κοινού με την Iberdrola. Οι παγκόσμιοι κολοσσοί πράσινης ενέργειας Iberdrola και Masdar ανακοίνωσαν μια στρατηγική συμφωνία συνεργασίας 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αξιολόγηση της κοινής ανάπτυξης έργων υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και πράσινου υδρογόνου σε βασικές αγορές, όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Μετά την επιτυχημένη συνεπένδυση στο Baltic Eagle, στη Γερμανία, το νέο ορόσημο αυτής της συμμαχίας θα είναι η επίτευξη περαιτέρω επένδυσης σε σχέση με το υπεράκτιο αιολικό έργο UK East Anglia 3 των 1.400 ΜW. Το μερίδιο της Masdar σε αυτό το αιολικό πάρκο θα μπορούσε να είναι 49%.

Η εταιρεία επενδύει σε έργα καθαρής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη από το 2013, συμπεριλαμβανομένης της πραγματοποίησης σημαντικών επενδύσεων στον τομέα αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες – κλειδί για την αντιμετώπιση των διακοπτόμενων προβλημάτων. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία εξαγόρασε την Arlington Energy με έδρα το Λονδίνο, την εταιρεία ανάπτυξης του συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών που έχει αναλάβει 170 MW περιουσιακών στοιχείων σε λειτουργία. Στα ανοικτά των ακτών της Σκωτίας, η Masdar ανέπτυξε το πρώτο πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, το έργο Hywind ισχύος 30 MW. Πριν από μια δεκαετία, η Masdar και οι συνεργάτες της εγκαινίασαν το υπεράκτιο αιολικό πάρκο London Array ισχύος 630 MW, το μεγαλύτερο στον κόσμο εκείνη την εποχή. Το Global Offshore Wind Division της Masdar εδρεύει στο Λονδίνο και η εταιρεία επιδιώκει μια στρατηγική συμμετοχής σε έργα μεγάλης κλίμακας στα αρχικά στάδια για να ενισχύσει περαιτέρω την τεχνογνωσία της ως υπεράκτιας αιολικής εταιρείας.

Ο αραβικός όμιλος έχει επενδύσει σε ανανεώσιμα ενεργειακά έργα παγκοσμίως, με συνολική δυναμικότητα περίπου 20 GW, σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, και αξία που ξεπερνά τα 30 δισ. δολάρια. Η Masdar βλέπει την Ευρώπη ως βασικό πυλώνα για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου της να φτάσει τα 100 GW έργων ανανεώσιμης ενέργειας που είναι «λειτουργικά, υπό κατασκευή ή εξασφαλισμένα» έως το 2030.

Διαβάστε ακόμη