Με φόντο δύο καινούργια δεδομένα σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο θα συναντηθούν σήμερα στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Από τη μια πλευρά, το «πράσινο» φως που άναψε το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου και από την άλλη, το νέο ζήτημα που εγείρεται από την κυπριακή πλευρά, αν το κόστος του έργου ξεπεράσει το 1,94 δισ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυπριακή πλευρά ζητά οι καταναλωτές στις δύο χώρες να επιμεριστούν κατά 50% το πρόσθετο κόστος.

Παραμένει άγνωστο εάν θα επιλυθούν και οι τελευταίες ρυθμιστικές εκκρεμότητες μέχρι την Παρασκευή, που είναι και η προθεσμία που έχει θέσει η Nexans. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου να ενημερωθεί και να πάρει αποφάσεις, στη βάση της συμφωνίας που «κλείδωσε» στο υπουργικό συμβούλιο που περιλαμβάνει και την επέκταση της εγγυημένης απόδοσης 8,3% για το έργο για 17 χρόνια από 12. Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου περιλαμβάνει και τον οδικό χάρτη για τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη διάθεση ποσού 25 εκατ. ευρώ ανά έτος για 5 χρόνια, ως επιδότηση της αντίστοιχης αύξησης που θα επέλθει στους λογαριασμούς ρεύματος για το δικαίωμα ανάκτησης εξόδων την κατασκευαστική περίοδο δηλαδή από 1/1/2025 μέχρι την 31/12/2029, ώστε οι καταναλωτές να μην επιβαρύνονται από αυτή την αύξηση. Το ποσό αυτό θα εκταμιεύεται από το σύστημα δημοπράτησης δικαιωμάτων των ρύπων. Να σημειωθεί πως η πρώτη δόση θα συμπεριληφθεί σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ο οποίος χρειάζεται την έγκριση της Βουλής.

Τελευταίο ζήτημα, αλλά αρκετά σημαντικό, η συμμετοχή του κυπριακού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του project. Η κυπριακή πλευρά διαμηνύει πως η απόφαση πρόκειται να ληφθεί μέχρι τέλος του έτους, φορτώνοντας έτσι ακόμα μια εκκρεμότητα.

Διαβάστε επίσης