Η Ισπανίδα Τερέζα Ριμπέρα (Teresa Ribera) θα είναι εφεξής υπεύθυνη για την πολιτική της ΕΕ για το κλίμα και τον ανταγωνισμό. Ο γερμανικός τύπος υπενθυμίζει, όμως, πως όταν η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα αποφάσισε τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων τον Δεκέμβριο του 2023, η Τερέζα Ριμπέρα σε συνέντευξη που έδωσε επισήμανε ότι «είναι αδύνατο να επιτευχθούν οι στόχοι χωρίς απότομη μείωση των ορυκτών καυσίμων». Εκείνη τη στιγμή, φορούσε ένα αυτοκόλλητο στο πέτο της με την ένδειξη «Ambition 2015» – μια αναφορά στο ψήφισμα της Διάσκεψης του Παρισιού για το κλίμα του 2015 για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε πολύ κάτω από δύο βαθμούς Κελσίου.
Η Ισπανίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης και Δημογραφικής Πρόκλησης τάσσεται υπέρ μιας φιλόδοξης πολιτικής για το κλίμα. Στο μέλλον, θα συνεχίσει αυτό ως εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αλλά θα είναι επίσης υπεύθυνη για τον τομέα του ανταγωνισμού. Με τη συγχώνευση αυτών των προηγουμένως ξεχωριστών θέσεων, η σοσιαλίστρια Ισπανίδα πολιτικός θα γίνει μία από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες της νέας Κομισιόν. Η Ριμπέρα θα είναι υπεύθυνη για «μια καθαρή, δίκαιη και ανταγωνιστική μετάβαση», εξήγησε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (CDU) την Τρίτη (17.9.24) κατά την παρουσίαση των νέων θέσεων. Η ψηφιακή και οικολογική μετάβαση συνδέεται στενά με την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. «Καταργήσαμε τους στενούς και άκαμπτους διαδρόμους ευθύνης. Αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες συστάσεις της έκθεσης Ντράγκι», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.
Επικριτική για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Ήδη πριν από τον διορισμό της, κύκλοι γύρω από τη Ριμπέρα έλεγαν ότι είναι πεπεισμένη πως η πράσινη μετάβαση είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και να αποκτήσουν προβάδισμα έναντι των παικτών από την Κίνα και τις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν μειώσει τις τιμές της ενέργειας. Η πρόεδρος της Επιτροπής, φον ντερ Λάιεν θέλει να παρουσιάσει μια νέα «καθαρή βιομηχανική συμφωνία» εντός των πρώτων 100 ημερών της δεύτερης θητείας της.
Η πολιτική ανταγωνισμού, για την οποία είναι πλέον υπεύθυνη και η Ριμπέρα, είναι μία από τις σημαντικότερες θέσεις στην Επιτροπή. Η προκάτοχός της Μαγκρέτε Βεστάγκερ κέρδισε πρόσφατα μια σημαντική δικαστική νίκη κατά των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας Apple και Google. Στην «επιστολή αποστολής» της προς την Ριμπέρα -ένα είδος περιγραφής της θέσης εργασίας- η φον ντερ Λάιεν ζητά από την Ευρώπη να αποκτήσει μια νέα πολιτική ανταγωνισμού «που θα παρέχει στις ευρωπαϊκές εταιρείες μεγαλύτερη υποστήριξη για να αναπτυχθούν». Η πολιτική ανταγωνισμού θα πρέπει επίσης να αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη σημασία της ανθεκτικότητας «απέναντι στις γεωπολιτικές και άλλες απειλές για τις αλυσίδες εφοδιασμού και τον αθέμιτο ανταγωνισμό μέσω επιδοτήσεων».
Μεταξύ άλλων, αυτό σημαίνει χαλάρωση του ελέγχου των συγχωνεύσεων και των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, ώστε η Ευρώπη να παραμείνει ανταγωνιστική στη διεθνή σκηνή. Ωστόσο, η φον ντερ Λάιεν δεν είναι τόσο συγκεκριμένη. Στην επιστολή αποστολής της, ωστόσο, δίνει εντολή στην Ριμπέρα να «επανεξετάσει τον οριζόντιο έλεγχο των συγχωνεύσεων» και να «απλοποιήσει τις κρατικές ενισχύσεις». Η τελευταία έχει ως στόχο να συμβάλει στην προώθηση των νέων μορφών ενέργειας και, συνεπώς, στην απαλλαγή από τον άνθρακα. Αυτό μας φέρνει πλήρως στον κύκλο της δεύτερης αποστολής της Ριμπέρα – την προστασία του κλίματος.
Στη Μαδρίτη, η Ριμπέρα αντιπροσωπεύει την πολιτική της «μέγιστης φιλοδοξίας με κοινωνική προοπτική». Η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, με την οποία η Ισπανία έχει ξεκινήσει μια νέα πορεία, δείχνει πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτό: Όπου οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής κλείνουν, ο πάροχος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που παρουσιάζει το καλύτερο σχέδιο για την αναζωογόνηση της περιοχής θα έχει πλέον πρόσβαση στο δίκτυο. Οι ελπίδες ότι η νέα Επιτροπή της ΕΕ θα αμβλύνει τους φιλόδοξους στόχους της για το κλίμα είναι απίθανο να πραγματοποιηθούν με την Ριμπέρα. Έχει αφιερώσει ολόκληρη την επαγγελματική της ζωή στην προστασία του κλίματος και επιδιώκει πάντα φιλόδοξους στόχους.
Στις Βρυξέλλες, η «Πράσινη Συμφωνία» ήταν το έργο κύρους της Επιτροπής της ΕΕ κατά την τελευταία νομοθετική περίοδο. Ωστόσο, η φον ντερ Λάιεν έχει τονίσει πρόσφατα επανειλημμένα ότι η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ πρέπει τώρα να βρεθεί στο επίκεντρο. Η λέξη «πράσινο» έχει εξαφανιστεί από την περιγραφή της θέσης εργασίας. Ο Ριμπέρα είναι πλέον επίσημα υπεύθυνος για την «καθαρή, δίκαιη και ανταγωνιστική μετάβαση».
Σε πολλά θέματα που αφορούν το κλίμα, θα πρέπει να συντονιστεί με τον Βόπλε Χέκστρα, ο οποίος θα είναι ο «Επίτροπος για το κλίμα, τις καθαρές μηδενικές εκπομπές και την καθαρή ανάπτυξη». Η βιομηχανία στενάζει κάτω από τις υψηλές απαιτήσεις και τους φιλόδοξους στόχους. Η Ευρώπη έχει θέσει ως στόχο να γίνει η πρώτη ήπειρος στον κόσμο που θα γίνει κλιματικά ουδέτερη. Και όμως, η έμφαση στην ανταγωνιστικότητα δεν σημαίνει ότι απομακρύνεται από την Πράσινη Συμφωνία. Εκτός από την εφαρμογή της δέσμης μέτρων για το κλίμα «Fit for 55», οι στόχοι για το 2040 πρέπει να μεταφερθούν στη νομοθεσία. Η ΕΕ θέλει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 90 % έως το 2040.
Η Ριμπέρα δεν απέφυγε ποτέ τη σύγκρουση στον αγώνα για το κλίμα – ούτε καν με τη φον ντερ Λάιεν. Σε συνέντευξή της στο «Politico» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωπαϊκές εκλογές, η 55χρονη Ισπανίδα απάντησε στο ερώτημα περί ρήξης με την Πράσινη Συμφωνία: «Νομίζω ότι αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος». Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Στα επτά χρόνια που είναι υπουργός Περιβάλλοντος, έχει προδιαγράψει έναν φιλόδοξο οδικό χάρτη για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ισπανία: Έχοντας μόλις αναλάβει τα καθήκοντά της, κατάργησε το 2018 τον φόρο για την ηλιακή ενέργεια, ο οποίος προηγουμένως εμπόδιζε την επέκταση των ηλιακών συλλεκτών σε ιδιωτικές στέγες.
Προώθησε την έξοδο της Ισπανίας από την πυρηνική ενέργεια, την οποία η χώρα εξακολουθεί να τηρεί μέχρι σήμερα, και εξασφάλισε το τέλος των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Σε αντίθεση με τη Γερμανία, όλα τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στην Ισπανία έχουν ήδη κλείσει ή πρόκειται να κλείσουν. Πέρυσι, η Ισπανία παρήγαγε μόνο το 1,5% της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα. Με ένα καλό 50 τοις εκατό ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η χώρα ήταν το κράτος της ΕΕ με την περισσότερη καθαρή ενέργεια μετά τη Γερμανία. «Ο Ριμπέρα έδειχνε πάντοτε μεγάλη ανησυχία όταν επρόκειτο για θέματα κλίματος και έκανε πάντα εκστρατεία για φιλόδοξους στόχους για το κλίμα σε επίπεδο ΕΕ», λέει ο Χαβιέρ Ανταλούζ, υπεύθυνος για την ενέργεια και το κλίμα στην ισπανική οργάνωση προστασίας του περιβάλλοντος Ecologistas en Acción. Παρ’ όλα αυτά, η Ριμπέρα δεν έχει προχωρήσει αρκετά μακριά γι’ αυτόν.
Η «συνενοχή τους με τους μεγάλους οικονομικούς παράγοντες» τους έχει επιβραδύνει, λέει ο Andaluz. Ως παραδείγματα αναφέρει τον φόρο υπερκέρδους που επέβαλε η Ισπανία στις ενεργειακές της εταιρείες σε περιόδους υψηλών τιμών φυσικού αερίου και την εισφορά για τα πυρηνικά απόβλητα. Μετά από διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες, η Ριμπέρα μείωσε και τις δύο εισφορές σε σχέση με τα αρχικά της σχέδια.
Το αφεντικό της Iberdrola Γκαλάν επαινεί τις ικανότητες της Ριμπέρα
Ο επικεφαλής της Iberdrola ,Ιγκνάσιο Γκαλάν, ήταν επίσης μεταξύ των επικριτών της στο παρελθόν. Τώρα όμως ο επικεφαλής του ισπανικού ενεργειακού ομίλου δηλώνει στην Handelsblatt: «Έχω συμμετάσχει σε πολλές πρωτοβουλίες με την Τερέζα Ριμπέρα τα τελευταία 20 χρόνια σε διάφορες θέσεις της στην Ισπανία και σε διεθνές επίπεδο. Έχει πάντα επιδείξει τις σπουδαίες ικανότητες και δεξιότητές της και σε όλο αυτό το διάστημα είχαμε στενή σχέση και εποικοδομητικό διάλογο».
Οι ακαδημαϊκοί επαινούν επίσης την εμπειρογνωμοσύνη της Ριμπέρα. «Συμμερίζομαι το φιλόδοξο όραμά της», λέει ο Ντιέγκο Ροντρίγκεζ, ειδικός σε θέματα ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης. «Αλλά σε ορισμένους τομείς έχουν τεθεί καθαρά πολιτικοί στόχοι που δεν θα επιτευχθούν εντός των υποσχόμενων προθεσμιών». Αναφέρει ως παράδειγμα τα σχέδια για την επέκταση του πράσινου υδρογόνου. «Οι στόχοι πρέπει να είναι φιλόδοξοι, αλλά και αξιόπιστοι, αν δεν θέλουμε να τροφοδοτήσουμε τη συζήτηση ότι δεν είναι δυνατόν ή λογικό να δεσμευτούμε για την ενεργειακή μετάβαση», προειδοποιεί ο Ροντρίγκεζ.
Η Ριμπέρα θα πρέπει στη συνέχεια να αντιμετωπίσει ακροάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η έγκριση εκεί θεωρείται πιθανή επειδή οι Πράσινοι και οι Σοσιαλιστές έχουν ανακοινώσει την υποστήριξή τους στην Ριμπέρα. Δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσουν πυρηνικές δυνάμεις όπως η Γαλλία και η Τσεχική Δημοκρατία. Η Ριμπέρα είναι πολέμιος της πυρηνικής ενέργειας και έχει επικρίνει την κατάταξη του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας ως φιλικών προς το κλίμα μορφών ενέργειας, την οποία αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα μέσα του 2022. Η Ριμπέρα έχει ήδη επικρίνει έντονα τη Γαλλία σε αρκετές περιπτώσεις. Όσον αφορά την επέκταση των ηλεκτρικών συνδέσεων μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας, η οποία συμφωνήθηκε πριν από χρόνια, δήλωσε σε συνέντευξή της στην Handelsblatt την περασμένη άνοιξη: «Αυτή είναι η κορυφαία προτεραιότητά μας, αλλά οι Γάλλοι την εμποδίζουν εδώ και χρόνια – είναι απόλυτη ντροπή».
Διαβάστε ακόμη