Με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχθηκε την έκθεση Ντράγκι η ελληνική ενεργοβόρος βιομηχανία, υπογραμμίζοντας ότι αναδεικνύει το πρόβλημα αλλά και τους βασικούς παράγοντες στους οποίους οφείλεται το έλλειμμα της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών έντασης ενέργειας ως προς εκείνες της Αμερικής, Κίνας αλλά και άλλων ανεπτυγμένων χωρών. Δηλαδή -όπως τονίζουν κύκλοι της ΕΒΙΚΕΝ μιλώντας στο energygame.gr- το υψηλό κόστος ενέργειας, το υψηλό κόστος των πρώτων υλών και το υψηλό κόστος των εκπομπών CO2 που αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο λόγω της πολιτικής της πράσινης μετάβασης (σ.σ. εκτιμήσεις αναλυτών κάνουν λόγο για αύξηση στα 240 ευρώ/τόνος το 2034 από 65 ευρώ/τόνος σήμερα λόγω της βαθμιαίας κατάργησης των δωρεάν δικαιωμάτων). Την ίδια στιγμή, η πολιτική για μείωση των εκπομπών δεν ακολουθείται από τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες ούτε διαφαίνεται ζήτηση εκτός Ευρώπης για προϊόντα με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα.

CBAM και ETS

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, “Βλέπουμε με ικανοποίηση η έκθεση να εντοπίζει τα σχεδιαζόμενα ρυθμιστικά μέτρα, τα οποία δύνανται να επηρεάσουν αρνητικά την διεθνή ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών έντασης ενέργειας, όπως ο Μηχανισμός Διασυνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα CBAM και ο σταδιακός μηδενισμός των δωρεάν δικαιωμάτων CO2 έως το 2035 που δίδονται σήμερα στις επιλέξιμες ενεργοβόρες επιχειρήσεις». Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, ειδικά αυτό το τελευταίο μέτρο ωθεί τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να μειώσουν δραστικά το ανθρακικό τους αποτύπωμα έως το 2030, καθώς πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων θα αυξηθεί δραστικά, αυξάνοντας τα κόστη για τη βιομηχανία και επηρεάζοντας αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Όπως παρατηρεί η ΕΒΙΚΕΝ, η έκθεση Ντράγκι «ενστερνίζεται τις διαφωνίες που έχουν εκφράσει επίσημα οι ενώσεις που εκπροσωπούν τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της Ευρώπης» και προτείνει την στενή παρακολούθηση και τη βελτίωση του σχεδιασμού του CBAM κατά τη φάση μετάβασης. Προτείνεται επίσης να εξεταστεί μήπως είναι σκόπιμο να αναβληθεί το μέτρο του περιορισμού της διάθεσης δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων εάν η εφαρμογή του CBAM αποδειχθεί αναποτελεσματική.

Μοντέλο χονδρεμπορικής αγοράς (marginal pricing)

Η έκθεση Ντράγκι -σύμφωνα πάντα με την ΕΒΙΚΕΝ- «αναγνωρίζει την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές στο υφιστάμενο μοντέλο αγοράς που σήμερα εμποδίζει το χαμηλό κόστος των ΑΠΕ (περίπου το 50% της ενέργειας στη χώρα μας) να περάσει στις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Οι επισημάνσεις αυτές έχουν περισσότερη σημασία για τη χώρα μας, δεδομένου ότι όλη η παραγόμενη ενέργεια περνάει υποχρεωτικά μέσα από τη χονδρεμπορική αγορά, ακόμη και εάν αφορά πράσινα μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρισμού (ΡΡΑs), με αποτέλεσμα να μη μπορεί να πιστοποιηθεί ότι μία ενεργοβόρος βιομηχανία καταναλώνει πράσινη ενέργεια. Συγκεκριμένα προτείνει την αποδέσμευση της αποζημίωσης των ΑΠΕ και της πυρηνικής ενέργειας από τη θερμική παραγωγή μέσω των ΡΡΑs και των συμβάσεων επί διαφοράς CFDs, δηλαδή μοντέλο δύο αγορών».

Επίσης αναφέρει ότι απαιτείται οι προμηθευτές να υποχρεωθούν να πωλούν στις ευρωπαϊκές ενεργοβόρες επιχειρήσεις που είναι εκτεθειμένες στον διεθνή ανταγωνισμό ένα μέρος της επιδοτούμενης παραγωγής τους στο κόστος πλέον ενός περιθωρίου εύλογου κέρδους, πρόταση που συνάντησε την έντονη αντίδραση του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου των Ηλεκτροπαραγωγών Eurelectric.

Green Pool

Η ΕΒΙΚΕΝ σχολιάζει επίσης ότι η έκθεση Ντράγκι αναγνωρίζει την ανάγκη να δοθούν κατευθύνσεις ώστε να ενισχυθεί η συγκέντρωση (pool) της ζήτησης των ενεργοβόρων βιομηχανιών για πράσινη ενέργεια μέσω ΡΡΑs υπό την εποπτεία ενός δημόσιου φορέα που θα λειτουργεί ως μοναδικός αγοραστής και πωλητής . Η συγκέντρωση της ζήτησης θα επιτρέψει τη συσχέτιση του προφίλ των βιομηχανιών με το μεταβλητό προφίλ των ΑΠΕ. Έτσι θα επιτευχθεί η αντιστάθμιση κινδύνου από τις μεταβολές των τιμών της αγοράς, χαμηλότερη τιμή στο ΡΡΑ και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των επιχειρήσεων. Η περιγραφή αυτή φωτογραφίζει σε μεγάλο βαθμό το σχήμα στήριξης “Green Pool” που είχε υποβάλει (ανεπιτυχώς) η Ελλάδα προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά το περασμένο έτος, με την εκ νέου υποβολή του στη νέα Κομισιόν να θεωρείται από πολλούς παράγοντες της εγχώριας αγοράς ως προτεραιότητα.

 Κίνητρα στις βιομηχανίες

 Θετικά αξιολογείται από την ΕΒΙΚΕΝ και η επισήμανση της έκθεσης Ντράγκι ότι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες μπορούν να κινητροδοτηθούν για να παράγουν κυρίως όταν υπάρχει επαρκής προσφορά ενέργειας και οι τιμές ηλεκτρισμού είναι χαμηλότερες. «Κάτι που θα ήταν ευεργετικό για βιομηχανίες με ευέλικτο προφίλ όπως οι χαλυβουργίες οι οποίες σταματούν τη λειτουργία τους στις ώρες αιχμής προσφέροντας υπηρεσίες στο σύστημα δωρεάν», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά. Η έκθεση συνεχίζει προτείνοντας να δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης για την ευέλικτη ισχύ των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Όπως παρατηρεί, «αν και ορισμένες χώρες-μέλη έχουν υιοθετήσει μηχανισμούς προς την κατεύθυνση αυτή δεν υπάρχουν κοινές ευρωπαϊκές προδιαγραφές και η τιμή της «εθελοντικής ευέλικτής ζήτησης» δεν είναι σαφής υπό το πρίσμα της Ενιαίας Αγοράς».

Ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού

Η έκθεση επισημαίνει ακόμα την σημασία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού. Η πρόσφατη κρίση αποδεικνύει την ανάγκη , όπως αναφέρει, η λειτουργία της ενιαίας αγοράς να γίνεται κεντρικά , καθώς ο αλγόριθμος που χρησιμοποιεί σήμερα η κάθε αγορά δύσκολα ελέγχεται. Θετικά αξιολογεί ακόμα η ΕΒΙΚΕΝ την πρόταση για έλεγχο των θέσεων που παίρνουν στα Χρηματιστήρια για ποσότητες φυσικού αερίου παίκτες, χωρίς να έχουν κατανάλωση.

Η ΕΒΙΚΕΝ καταλήγει επισημαίνοντας ότι η έκθεση προειδοποιεί επίσης πως σήμερα οι βιομηχανίες της ΕΕ που χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος από τους ανταγωνιστές τους για να επιτύχουν τους στόχους μείωσης από τις εκπομπές ρύπων. Ταυτόχρονα, ο ανταγωνισμός από την Κίνα γίνεται ιδιαίτερα έντονος στους βασικούς κλάδους που θα επιφέρουν μείωση εκπομπών άνθρακα – όπως τα ηλεκτρικά οχήματα. «Επομένως για να γίνει πιο ανταγωνιστική η ΕΕ θα πρέπει να χαράξει μια συνεκτική στρατηγική για όλες τις πτυχές της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, από την ενέργεια έως τις βιομηχανίες», προτείνεται.

Διαβάστε ακόμη