Πάνω σε οκτώ άξονες πρέπει να κινηθεί ο νέος Επίτροπος Ενέργειας, Νταν Γιόργκενσεν με σκοπό την οικοδόμηση ενός βιώσιμου, καθαρού και δίκαιου ενεργειακού συστήματος στην Ευρώπη. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετέφερε στον υποψήφιό της για το ρόλο, τον Δανό Νταν Γιόργκενσεν πως αποστολή του είναι η ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης για προσιτές τιμές ενέργειας, καθώς και μια πρωτοβουλία για ανάπτυξη μεγαλύτερης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και αποθήκευσης ενέργειας. Η Ευρώπη αγωνιά για το ενεργειακό της μέλλον, μετά την πίεση που έχει ασκήσει το «διαζύγιο» με τη Ρωσία, αλλά και ο γρίφος της πράσινης μετάβασης. Η ενέργεια αποτελεί τα τελευταία δύο χρόνια έναν ισχυρό μοχλό πίεσης στην οικονομία με τη μείωση του ενεργειακού κόστους, την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής να αποτελούν το στοίχημα για την Ευρώπη του αύριο.

Ο Δανός Νταν Γιόργκενσεν αναμένεται να αναλάβει την ευθύνη για την ολοκλήρωση μιας ισχυρής Ενεργειακής Ένωσης. Η δημιουργία μιας ενιαίας, ολοκληρωμένης Ενεργειακής Ένωσης είναι κεντρικός στόχος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια, τη σταθερότητα των τιμών και την προώθηση της χρήσης καθαρών μορφών ενέργειας. Μια διασυνδεδεμένη ενεργειακή αγορά επιτρέπει τη ροή ενέργειας μεταξύ των κρατών-μελών, αυξάνοντας την αξιοπιστία του ενεργειακού συστήματος και διευκολύνοντας την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών. Επιπλέον, οι ολοκληρωμένες αγορές ενέργειας διευκολύνουν τον ανταγωνισμό, συμβάλλοντας στη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, υπό την αιγίδα της ανάπτυξης ενός ανθεκτικού, διασυνδεδεμένου και ασφαλούς ενεργειακού συστήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι η ενέργεια θα αποτελεί βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής βιομηχανικής στρατηγικής, εστιάζοντας στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.

Ο εξηλεκτρισμός αποτελεί επίσης ένα από τα κεντρικά στοιχεία της στρατηγικής του Επιτρόπου Ενέργειας. Είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050. Η στρατηγική για τον εξηλεκτρισμό επικεντρώνεται στην αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων σε διάφορους τομείς, όπως η βιομηχανία, οι μεταφορές, και η θέρμανση, με καθαρή, ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια. Σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν ο νέος Επίτροπος Ενέργειας έχει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη ενός «Σχεδίου Δράσης για την Ηλεκτροδότηση», το οποίο θα διασφαλίσει ότι η μετάβαση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και των υπόλοιπων τομέων θα στηριχθεί σε καθαρή, εγχώρια ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό θα συνδυαστεί με πρωτοβουλίες για την αύξηση της χωρητικότητας των ενεργειακών υποδομών και των δυνατοτήτων αποθήκευσης ενέργειας, ώστε να υποστηριχθεί η μεταβλητότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ένα ενάρετο και αποδοτικό ενεργειακό ευρωπαϊκό μοντέλο δεν θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς την ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, την αναβάθμιση και επέκταση των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Εν πολλοίς, μία από τις βασικές κατευθύνσεις της αποστολής του Νταν Γιόργκενσεν είναι η προώθηση της καθαρής ενέργειας. Θα πρέπει, δηλαδή, να προτείνει μια πρωτοβουλία για την ενίσχυση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, καθώς και των τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας. Η ενσωμάτωση της αποθήκευσης στο ενεργειακό σύστημα θα είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της διαλείπουσας φύσης των ανανεώσιμων πηγών και για τη βελτίωση της αξιοπιστίας του δικτύου.

Η ύπαρξη ενός διασυνδεδεμένου δικτύου παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας -η οποία ιδανικά προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από έργα ΑΠΕ- αποτελεί ένα κομβικό βήμα προς την εξασφάλιση της πολυπόθητης ενεργειακής ανεξαρτησίας. Στο πλαίσιο της αποστολής του, ο Γιόργκενσεν θα επανεξετάσει το νομικό πλαίσιο για τα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την αναβάθμιση και την επέκτασή τους, ώστε να υποστηρίξουν τη γρήγορη ηλεκτροδότηση. Αυτό περιλαμβάνει την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και τη διοχέτευσή τους σε υποδομές, όπως τα ενεργειακά δίκτυα, οι μονάδες αποθήκευσης και οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπλέον, θα εργαστεί για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού επενδυτικού πλαισίου που θα επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση καθαρών ενεργειακών έργων.

Οι υψηλές τιμές ενέργειας στην Ευρώπη δεν θα μπορούσαν να μην αποτελούν κομμάτι της εξίσωσης, αφού ταλανίζουν καταναλωτές, επιχειρήσεις και βιομηχανίες αποτελώντας ευθεία απειλή για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Η αποστολή του νέου Επιτρόπου Ενέργειας περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός «Σχεδίου Δράσης για Προσιτές Τιμές Ενέργειας». Αυτό το σχέδιο θα στοχεύει στη μείωση του κόστους ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, κάτι που θα επιτευχθεί με την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Ο στόχος είναι η ενεργειακή μετάβαση να πραγματοποιηθεί με δίκαιο τρόπο, χωρίς να επιβαρύνει την οικονομία και την κοινωνία. Να υπάρξει ένας πανευρωπαϊκός σχεδιασμός, με δίκαιο διαμοιρασμό οφέλους και κόστους μεταξύ των κρατών.

Η ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε συνδυασμό με την πράσινη μετάβαση έχει έρθει στο προσκήνιο. Ο Γιόργκενσεν θα καταρτίσει ένα «Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτροδότηση», το οποίο θα διασφαλίσει ότι η βιομηχανική μετάβαση της Ευρώπης προς τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα θα υποστηρίζεται από ένα ενεργειακό σύστημα που βασίζεται στην καθαρή, εγχώρια ηλεκτρική ενέργεια. Μέρος αυτής της στρατηγικής είναι η σταδιακή απεξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, συμβάλλοντας στην επίτευξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης. Η βιομηχανία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας και είναι υπεύθυνη για σημαντικό ποσοστό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ο Γιόργκενσεν στοχεύει στη μετάβαση των βιομηχανικών διεργασιών σε καθαρές ηλεκτρικές τεχνολογίες, μειώνοντας τις εκπομπές και αυξάνοντας την ενεργειακή αποδοτικότητα. Το σχέδιο αυτό προωθεί τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από εγχώριες, ανανεώσιμες πηγές όπως η αιολική, η ηλιακή και η υδροηλεκτρική ενέργεια. Με αυτόν τον τρόπο, η Ευρώπη θα μειώσει την εξάρτησή της από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων (όπως φυσικό αέριο και πετρέλαιο) από χώρες εκτός της ΕΕ, αυξάνοντας την ενεργειακή της ασφάλεια. Στόχος θα είναι να εξαλείψει τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, που αποτελούν πηγή τόσο οικονομικής επιβάρυνσης όσο και γεωπολιτικών κινδύνων για την Ευρώπη. Μέσω της ηλεκτροδότησης με βάση την καθαρή ενέργεια, η Ευρώπη θα μπορέσει να επιτύχει μεγαλύτερη αυτονομία στην κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών.

Επιτακτική κρίνεται η στήριξη των επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια. Ως εκ τούτου, θα αποτελέσει βασική πτυχή της αποστολής του είναι η διαμόρφωση μιας ειδικής στρατηγικής επενδύσεων για την καθαρή ενέργεια. Αυτό περιλαμβάνει την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και τη διοχέτευσή τους σε υποδομές, όπως τα ενεργειακά δίκτυα, οι μονάδες αποθήκευσης και οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπλέον, θα εργαστεί για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού επενδυτικού πλαισίου που θα επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση καθαρών ενεργειακών έργων.

Ο Γιόργκενσεν θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ε.Ε., μέσω της απεξάρτησης από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας και της εφαρμογής της πρωτοβουλίας RepowerEU, ενώ θα εργαστεί για την αντιμετώπιση αναδυόμενων κινδύνων, όπως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι κυβερνοεπιθέσεις και η ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών.

Τέλος, αναμένεται να αναπτύξει ένα «Πακέτο Ενέργειας για τους Πολίτες», το οποίο θα στοχεύει στην αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στην ενεργειακή μετάβαση και στην ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Ενεργειακής Ένωσης. Θα προτείνει περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε προσιτή και καθαρή ενέργεια.

Η αποστολή του Νταν Γιόργκενσεν, ως Επιτρόπου Ενέργειας, είναι πολυδιάστατη και αποσκοπεί στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου, καθαρού και δίκαιου ενεργειακού συστήματος στην Ευρώπη. Οι πρωτοβουλίες αυτές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών και την ενεργειακή αποδοτικότητα έως την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. Με στρατηγικές επενδύσεις, εκσυγχρονισμό των δικτύων και ισχυρή πολιτική βούληση, οι δράσεις που θα κατευθύνει ο Γιόργκενσεν θα συμβάλλουν καθοριστικά στη μετάβαση της Ευρώπης σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Διαβάστε επίσης