Μέχρι το Μάρτιο του 2025 θα έχουν γίνει γνωστά τα δεδομένα, σε σχέση με την ερευνητική γεώτρηση στο «μπλοκ 2», το οποίο έχουν αναλάβει οι Energean και Helleniq Energy. Υπενθυμίζεται, πως η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) τον περασμένο Μάρτιο είχε δώσει παράταση για 12 μήνες στην άδεια παραχώρησης του θαλάσσιου «μπλοκ 2», στο βορειοδυτικό Ιόνιο.
Αυτό βέβαια προϋποθέτει κάποιους αναγκαίους βηματισμούς. Ο πιο βασικός στον οποίο υπάρχει πρόοδος είναι η διασφάλιση λιμανιού, που θα υποστηρίξει την ερευνητική γεώτρηση. Μπορεί πριν από 13 χρόνια να ψηφίστηκε ένας νόμος για να γίνουν πιο ελκυστικές οι επενδύσεις στον τομέα των υδρογονανθράκων, αλλά έμειναν πίσω κάποια πολύ βασικά στοιχεία. Όπως το ζητούμενο, τα master plan των λιμανιών να έχουν προβλέψεις για την υποστήριξη δραστηριοτήτων, όπως είναι οι ερευνητικές γεωτρήσεις. Η Πάτρα είναι η πρώτη που ξεκίνησε αυτή τη διαδικασία με τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων να βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση τον Νοέμβριο του 2022. Εν τέλει το master plan πήρε και την έγκριση της επιτροπής σχεδιασμού και ανάπτυξης λιμένων (ΕΣΑΛ) και απομένει η έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος. Σύμφωνα με πληροφορίες αντίστοιχη διαδικασία για την έκδοση ενός master plan έχει ξεκινήσει και για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Επομένως, εάν προχωρήσει η διαδικασία του προεδρικού διατάγματος τότε θα ανοίξει και ο δρόμος για τις αποφάσεις που αφορούν το «μπλοκ 2». Βέβαια, από κει και πέρα θα απαιτηθεί η εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Την ίδια ώρα, στασιμότητα επικρατεί σε ότι αφορά το χερσαίο μπλοκ στα Ιωάννινα με την Energean να έχει πάρει εδώ και μερικούς μήνες το «πράσινο» φως για ερευνητική γεώτρηση, αλλά το ζήτημα να «κολλάει» στην προσφυγή συλλογικών φορέων, στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η υπόθεση θα εκδικαστεί τον Οκτώβριο. Να σημειωθεί πως το Νοέμβριο του 2023, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙ.Π.Α) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους της ερευνητικής γεώτρησης. Από τότε όμως έχει κολλήσει… Το συγκεκριμένο μπλοκ είχε παραχωρηθεί με σύμβαση το 2014 στην Energean, η οποία δραστηριοποιείται στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται, πως πριν λίγες ημέρες η εταιρία ανακοίνωσε πως τον Ιούνιο πέτυχε νέο ρεκόρ στην παραγωγή, φθάνοντας τις 177 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα, εκ των οποίων το 84% ήταν σε φυσικό αέριο. Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της η εταιρία υπενθύμιζε πως κατέθεσε την αίτηση για την άδεια αποθήκευσης για το project αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον Πρίνο, η λήψη της οποίας αναμένεται εντός των επομένων μηνών. Επίσης προχωρούν οι διαδικασίες μηχανολογικού σχεδιασμού και οι απαιτούμενες γεωλογικές και τεχνικές μελέτες που έχουν ως στόχο την αύξηση της αποθηκευτικής δυναμικότητας του Πρίνου από τα 1 εκατ. τόνους CO2 στην πρώτη φάση, σε 3 εκατ. τόνους CO2 στη δεύτερη φάση του έργου.
Διαβάστε ακόμη