Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης Κύπρου. Κυπριακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως δεν αποκλείεται οι όποιες αποφάσεις να ανακοινωθούν στο υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη το πρωί. Πριν, δηλαδή, από το ταξίδι του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στην Αθήνα. Όπως φαίνεται κατά την διάρκεια της συνάντησής του με πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα επισφραγιστεί η συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση. Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες μένει να αποσαφηνιστεί ο επιμερισμός του κόστους του έργου σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί. Επιπλέον, η κυπριακή πλευρά φέρεται να έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει με 100 εκατομμύρια ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector και σε ποσοστό που μένει να διευθετηθεί.

Έντονη κινητικότητα υπάρχει πάντως σε ότι αφορά την υλοποίηση του έργου GSI και αυτό φάνηκε από το ενδιαφέρον της TAQA για τον Great Sea Interconnector. Μάλιστα, το συγκεκριμένο ενδιαφέρον ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Τετάρτη, σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, όπως έχουμε αναφέρει στο energygame.gr, υπάρχουν διαβουλεύσεις της κυπριακής πλευράς και με την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων. Μιλώντας στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε πως η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα είναι βαρύνουσας σημασίας. Σημείωσε πως η κυβέρνηση αναμένει να δοθούν οι διευκρινίσεις που έχει ζητήσει η Κυπριακή Δημοκρατία για την ηλεκτρική διασύνδεση, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο πραγματοποίησης και νέας σύσκεψης.

Διαβάστε ακόμη