Κοινή πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αξιολόγηση της αγοράς υδρογόνου σε Ελλάδα και Βουλγαρία εξέδωσαν ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Αερίου της Ελλάδας ΔΕΣΦΑ και ο ομόλογός του από τη Βουλγαρία Bulgartransgaz, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του energygame.gr. Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο μη δεσμευτικό market test για την εν λόγω αγορά.

Οι δυο Διαχειριστές προσκαλούν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, παραγωγούς υδρογόνου, καταναλωτές, traders και προμηθευτές να εκφράσουν το μη δεσμευτικό ενδιαφέρον τους, σχετικά με τα projects που αναπτύσσουν, ανεξάρτητα από το βαθμό ωριμότητάς τους. Η σχετική προθεσμία εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου 2024. Τονίζουν δε ότι η πρόσκληση αποτελεί μέρος ενός κεντρικού στρατηγικού οράματος για την ανάπτυξη μιας εύρωστης αγοράς υδρογόνου επ ‘ ωφελεία των συμμετεχόντων που θα προωθεί τους ευρύτερους στόχους της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, της οικονομικής ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

«Σε αυτό το πλαίσιο, η Πρόσκληση Ενδιαφέροντος στοχεύει να αξιολογήσει το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων της αγοράς για τη δυνητική χρήση υδρογόνου στο μελλοντικό ενεργειακό μείγμα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. «Τα αποτελέσματα θα δείξουν τις αναμενόμενες ανάγκες για τη μεταφορική ικανότητα υδρογόνου, πιθανούς χώρους παραγωγής στις δυο χώρες καθώς και τα σημεία παράδοσης στους τελικούς καταναλωτές».

Τα στοιχεία που θα αντληθούν από την άσκηση είναι μη δεσμευτικά και θα διευκολύνουν τον έγκαιρο σχεδιασμό και κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για τη μεταφορά υδρογόνου εντός και μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.

ΔΕΣΦΑ και Bulgartransgaz θα διεξάγουν από κοινού διαδικτυακό workshop στις 25 Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο θα παρουσιαστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και η διαδικασία συμμετοχής. Υπενθυμίζουν δε τη συμπερίληψη των δυο πρώτων projects υδρογόνου που ωριμάζουν στην τελευταία λίστα έργων Κοινού και Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PCI/PMI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποτελούν μέρος του Ευρωπαϊκού Διαδρόμου Υδρογόνου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμη