Ακόμα και σήμερα μπορεί να κλείσουν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου. Οι συζητήσεις που έγιναν την περασμένη Τρίτη, σε ανώτερο επίπεδο προφανώς, έδωσαν την απαιτούμενη ώθηση, ώστε τα τελευταία 24ωρα να γεφυρωθούν οι διαφορές. O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του χθες ανέφερε πως «υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης».

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, το level of confidence τις τελευταίες ώρες έχει αποκατασταθεί λόγω των απαντήσεων που έχουν δοθεί τόσο από την Αθήνα, όσο και από την Λευκωσία. Σοβαρές αβεβαιότητες, δε, δείχνουν να έχουν αποσαφηνιστεί, λόγω των στοιχείων που έχουν δοθεί. Εκεί που φαίνεται πως σίγουρα υπάρχει συμφωνία είναι στον τρόπο που θα ανακτηθεί το κόστος του έργου, ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού κατά την περίοδο κατασκευής. Αυτό πρόκειται να ανακτηθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Για να αποσοβηθεί όμως η επιβάρυνση των καταναλωτών, το κόστος της αύξησης θα καλυφθεί από έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τις δημοπρασίες των διαθέσιμων δικαιωμάτων εκπομπών CO2. Φαίνεται πως πολύ κοντά σε συμφωνία είναι οι δύο πλευρές και σε σχέση με τον επιμερισμό του κόστους του έργου σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί. Πληροφορίες αναφέρουν πως σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του έργου, Ελλάδα και Κύπρος θα επωμιστούν με ισόποσο ποσοστό το κόστος (50%-50%).

Η κυπριακή πλευρά φέρεται να έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει με 100 εκατομμύρια ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector και σε ποσοστό που μένει να διευθετηθεί. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει κινητικότητα από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων σε σχέση με τη δανειοδότηση του έργου, καθώς έχουν ζητηθεί από την κυπριακή πλευρά χρηματοοικονομικά στοιχεία σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση. Παράλληλα, έχουν ζητηθεί πληροφορίες από την κυπριακή πλευρά και σε σχέση με τους στόχους του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα.

Να σημειωθεί πως λίγες ημέρες μετά την παρέμβαση υφυπουργού για θέματα ενέργειας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, υπήρξε επικοινωνία του υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ, κ. Έλι Κοέν με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, κ. Γιώργο Παπαναστασίου. Επίσης, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατς αναδημοσίευσε την ανάρτηση του Έλι Κοέν στην πλατφόρμα X, σχολιάζοντας πως η ηλεκτρική διασύνδεση είναι η πρώτη ουσιαστική υλοποίηση της εξέχουσας ιδέας που έχουμε στο μυαλό μας περί συνδεσιμότητας και διαδρόμων μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου.

Διαβάστε ακόμη