Εντείνεται το ενδιαφέρον σε σχέση με τον ρόλο που μπορεί να έχει το υδρογόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με τη Γερμανία να «κοιτά» προς τη χώρα μας σε σχέση με την προοπτική δημιουργίας project για τη μεταφορά υδρογόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθούν συναντήσεις του ΔΕΣΦΑ με τους διαχειριστές της Γερμανίας, αλλά και με το υπουργείο Ενέργειας της Γερμανίας. Προηγήθηκε η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Δράσης δρ. Ρόμπερτ Χάμπεκ στη ΔΕΘ και η συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Χάμπεκ επισκέφθηκε το Κέντρο Λειτουργίας και Συντήρησης Βορείου Ελλάδας του ΔΕΣΦΑ στη Νέα Μεσημβρία, όπου -μαζί με την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι- συμμετείχε σε διαδραστική επίδειξη έγχυσης πράσινου υδρογόνου στο δίκτυο φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με στελέχη του ΔΕΣΦΑ, η επιλογή της Ελλάδας ως χώρας για να διαδραματίσει το project της μεταφοράς υδρογόνου οφείλεται στο γεγονός πως η χώρα μας προσφέρει την εγγύτητα και την γεωπολιτική ασφάλεια. Να σημειωθεί πως η Γερμανία, η οποία θέλει μέσα στην επόμενη εξαετία να υλοποιήσει επενδύσεις 20 δισ. ευρώ σε έργα υδρογόνου, εξέταζε ως λύση για αντίστοιχα έργα την Τυνησία και το Μαρόκο. Όμως, η Ελλάδα προσφέρει τη δυνατότητα υλοποίησης τέτοιων έργων.

Την ίδια ώρα, «άναψε» το πράσινο φως για το market test για την αξιολόγηση της αγοράς υδρογόνου στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Κοινή πρόσκληση ενδιαφέροντος εξέδωσαν ο ΔΕΣΦΑ, και η Bulgartransgaz, ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Αερίου της Βουλγαρίας. Οι δύο διαχειριστές απευθύνουν κάλεσμα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, είτε είναι υποψήφιοι παραγωγοί υδρογόνου, καταναλωτές, έμποροι ή προμηθευτές, να εκφράσουν το μη δεσμευτικό ενδιαφέρον τους σχετικά με τα υπό ανάπτυξη έργα υδρογόνου τους, ανεξάρτητα από το επίπεδο ωριμότητάς τους. Οι συμμετέχοντες μπορούν να υποβάλουν τα μη δεσμευτικά αιτήματά τους και στους δύο διαχειριστές το αργότερο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Το Call of Interest στοχεύει στην αξιολόγηση του ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων στην αγορά για τη πιθανή χρήση υδρογόνου στο μελλοντικό ενεργειακό μείγμα. Τα αποτελέσματα θα προσδιορίσουν τις αναμενόμενες ανάγκες δυναμικότητας μεταφοράς υδρογόνου, τυχόν πιθανές τοποθεσίες παραγωγής και στις δύο χώρες, καθώς και σημεία παράδοσης στους τελικούς χρήστες.

Ανοιχτά όλα για τον Κάθετο Διάδρομο

Εξελίξεις αναμένονται και στον Κάθετο Διάδρομο, καθώς παρά την αρνητική έκβαση του market test υπάρχει ενδιαφέρον από την Κομισιόν. Το ενδιαφέρον αυτό συνδέεται με τον στόχο που έχει θέσει για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Η Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές του ΔΕΣΦΑ, μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς όπως τονίζουν μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία και το FSRU της Αλεξανδρούπολης. «Θα δοθεί η δυνατότητα στην Ελλάδα να αυξήσει την εξαγωγική της ικανότητα με τα δύο FSRU», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα έργα που αφορούν τον Κάθετο Διάδρομο προχωρούν, κάποια εκ των οποίων είναι στο στάδιο της επενδυτικής απόφασης. Στόχος των εννέα συμμετεχόντων στο έργο, να αναζητηθούν και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στους επόμενους μήνες θα φανεί αν θα συνεχίσει να περνάει το ρωσικό αέριο από την Ουκρανία, ενώ έντονο ενδιαφέρον αποκτά η στάση της Τουρκίας και η πρόθεσή της να εισάγει περισσότερο ρωσικό αέριο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ σχολιάζοντας τον ενδεχόμενο τερματισμό της διέλευσης φυσικού αερίου της Ρωσίας μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος του έτους ανέφερε ότι ο αγωγός TurkStream θα παραμείνει ως η μόνη επιλογή για την παράδοση φυσικού αερίου σε αυτή την περίπτωση. «Ενώ διασφαλίζουμε τη δική μας ασφάλεια εφοδιασμού, εισάγοντας φυσικό αέριο από όσο το δυνατόν περισσότερες διαφορετικές πηγές στη χώρα μας, διαφοροποιώντας και επεκτείνοντας το χαρτοφυλάκιο προμηθειών μας, εργαζόμαστε επίσης για την αποστολή πρόσθετων φορτίων στην Ευρώπη», ανέφερε ο τούρκος Πρόεδρος.

Διαβάστε ακόμη