Εξελίξεις υπάρχουν όσον αφορά το σίριαλ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας και Κύπρου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, από το βράδυ της Τετάρτης η Κύπρος έχει λάβει το τελικό κείμενο της συμφωνίας, το οποίο απέστειλε η ελληνική πλευρά. Πλέον, αναμένεται η κυπριακή απάντηση, προκειμένου να φανεί αν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι. Αν το τελικό κείμενο κριθεί ικανοποιητικό, τότε είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, η οποία με τη σειρά της θα δώσει το έναυσμα για τη λήψη απόφασης σε πολιτικό επίπεδο και για τη διαμόρφωση των ρυθμιστικών ζητημάτων που εκκρεμούν από πλευράς ΡΑΕΚ.
Στόχος του κειμένου που απέστειλε η ελληνική πλευρά ήταν ο καθησυχασμός της αντίστοιχης κυπριακής, όσον αφορά κυρίως το γεωπολιτικό ρίσκο του έργου. Έτσι, η Ελλάδα φαίνεται να δεσμεύτηκε να επιμεριστεί το γεωπολιτικό ρίσκο ισόποσα ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του έργου, Ελλάδα και Κύπρος θα μοιραστούν το κόστος σε ποσοστό 50%-50%. Υπενθυμίζεται πως η αρχική συμφωνία προέβλεπε πως σε ενδεχόμενη διακοπή του έργου πριν την ολοκλήρωση του, οι Έλληνες καταναλωτές θα επιβαρύνονταν με 37% του κόστους, ενώ οι Κύπριοι καταναλωτές με 63%. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά όλο το προηγούμενο διάστημα, αυτός ο όρος της αρχικής συμφωνίας έκανε το ρίσκο του έργου μη αποδεκτό για την Κύπρο, παρατείνοντας τις διαπραγματεύσεις.
Από τη δική της πλευρά, η Κύπρος, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, φέρεται να έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει με 100 εκατομμύρια ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector και σε ποσοστό που μένει να διευθετηθεί. Επίσης, στα βασικά σημεία του νέου συμφωνημένου κειμένου παραμένει ο τρόπος που θα ανακτηθεί το κόστος του έργου, το οποίο ανέρχεται σε 125 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε πέντε χρόνια. Η σημασία της επίτευξης τελικής συμφωνίας και της υλοποίησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης φαίνεται και από τις δημόσιες παρεμβάσεις που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, αφού οι ΗΠΑ, διά στόματος Τζέφρι Πάιατ και όχι μόνο, έχουν στηρίξει ανοιχτά το έργο, ενώ σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ τοποθετήθηκε δημόσια, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης για τη χώρα του.
Διαβάστε ακόμη