Έντονο ενεργειακό «άρωμα» είχε κατά τα φαινόμενα η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αυστριακό Καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ αν κρίνουμε από τις δηλώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Γεγονός το οποίο μάλλον δεν είναι άσχετο με τις εκτιμήσεις ότι η μείωση της μεταφορικής ικανότητας ηλεκτρισμού από την Αυστρία προς την Ουγγαρία κατά τους τελευταίους μήνες είναι ένας από τους λόγους για την εκτόξευση των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος στις χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στον άξονα Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας. Ούτε με το ότι ο μεγάλος ηλεκτρικός διάδρομος Ελλάδας-Νότιας Γερμανίας Green Aegean Interconnector διέρχεται από την Αυστρία, κάτι που σημαίνει ότι η συνδρομή των εμπλεκόμενων αρχών της χώρας είναι απαραίτητη για να ωριμάσει το project.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ενταχθεί η αναφορά του κ. Μητσοτάκη για την ανάγκη να εξεταστεί το πώς η διασυνδεσιμότητα των ενεργειακών δικτύων, «ένα ευρωπαϊκό αγαθό που επηρεάζει την ευημερία όλων» όπως είπε, μπορεί να χρηματοδοτηθεί όχι μόνο με ιδιωτικούς ή εθνικούς πόρους, καθώς τελικά το αποτύπωμα μιας τέτοιας προσπάθειας θα ήταν θετικό για ολόκληρη την Ευρώπη.

Παραπέμποντας και στην πολυσυζητημένη έκθεση Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «πληρώνουμε ενέργεια πολύ πιο ακριβή σήμερα στην Ευρώπη απ’ ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες». Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα και άλλες βαλκανικές χώρες «βρέθηκαν θύματα μιας στρέβλωσης στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας που οδήγησε σε πολύ υψηλότερες περιφερειακές τιμές στην Ελλάδα, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, σε σχέση με τις τιμές που μπορεί να υπήρχαν στην Αυστρία και στη Γερμανία, σε μια αγορά που υποτίθεται, όμως, ότι είναι συνδεδεμένη». Το συμπέρασμα του κ. Μητσοτάκη ήταν ότι η ανάγκη να επενδύσουμε περισσότερο σε ευρωπαϊκά δίκτυα για να έχουμε μια πραγματικά ενιαία αγορά καθίσταται αυτονόητη προτεραιότητα. Και βεβαίως, ναι, κάποιες από αυτές τις επενδύσεις -είμαι ρεαλιστής-, κάποιες από αυτές τις επενδύσεις μπορούν εν δυνάμει να χρηματοδοτηθούν και, όχι μόνο, και από πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους».

Διαβάστε ακόμη