Ολοκληρώθηκε γύρω στις 8 το βράδυ η πολύωρη σύσκεψη στο Προεδρικό για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης. Οι πρώτες ανεπίσημες πληροφορίες, που μεταφέρει το κυπριακό μέσο «Φιλελεύθερος», αναφέρουν ότι δεν υπήρξε -όπως δεν αναμενόταν να υπάρξει- θετική κατάληξη σε όλα τα θέματα που ηγέρθηκαν κατά τη συζήτηση που έγινε, τα περισσότερα από την κυπριακή πλευρά.

Ωστόσο, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η συζήτηση των μερών θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες, συνεπώς αποφεύχθηκε ναυάγιο της διαδικασίας.

Οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών, Γιώργος Παπαναστασίου και Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσαν πως η συζήτηση ήταν όντως εποικοδομητική και θα συνεχιστεί.

«Η συζήτηση είναι πολύ εποικοδομητική», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, και ενόσω η σύσκεψη συνεχιζόταν. Σημειώνεται πως οι διαπραγματεύσεις αναφορικά με το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας ήταν σε εξέλιξη από τις 3:30 το απόγευμα.Ο Πρόεδρος έφυγε από το Προεδρικό προκειμένου να παραστεί και να απευθύνει χαιρετισμό κατά την παρουσίαση βιβλίου, στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, του Συνδέσμου Ασυνόδευτων Φιλοξενηθέντων Παιδιών στην Ελλάδα την περίοδο 1974 – 1979, και μετά την παρουσίαση θα επιστρέψει στο Προεδρικό για τη σύσκεψη, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών, Γιώργος Παπαναστασίου και Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσαν πως η συζήτηση ήταν όντως εποικοδομητική και θα συνεχιστεί. Ωστόσο, ο κ. Σκυλακάκης απέφυγε τρεις φορές να απαντήσει καταφατικά σε ερωτήσεις που του έγιναν κατά πόσο είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο κ. Σκυαλακάκης είπε: «Όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συνάντηση αυτή ήταν εποικοδομητική. Η δουλειά συνεχίζεται». Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορούν να βρεθούν οι κοινές συνισταμένες και να υπάρξει εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου βάσει του ρυθμιστικού πλαισίου, ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι άλλο και ότι «αυτά που είπαμε αρκούν για σήμερα». Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί η λύση, ο κ. Σκυλακάκης επανέλαβε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι.

Στην επιμονή δημοσιογράφου αν οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν «και σε πολιτικό επίπεδο, προφανώς». Η αναφορά σε νέα διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο (και πολιτικές αποφάσεις) δυνατό να παραπέμπει σε δυστοκία της σημερινής σύσκεψης να μειώσει τις τεχνο-οικονομικής φύσης διαφορές που χωρίςζουν τις δύο πλευρές.

Στόχος της σύσκεψης ήταν η εξεύρεση κοινών συνισταμένων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, με στόχο να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του έργου, με τρόπο που να καθησυχάζει τις ανησυχίες όλων και πολύ περισσότερο της κυπριακής πλευράς, σε σχέση τόσο με τη βιωσιμότητα όσο και με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στους καταναλωτές και στα δημόσια οικονομικά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Οικονομικών και Υφυπουργός παρά τω Προέδρω εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Ενέργειας εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ, της εταιρείας NEXANS και η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαβάστε ακόμη