Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για το ηλεκτρικό καλώδιο Κρήτης – Κύπρου με την αγωνία να παρατείνεται μέχρι την επόμενη Τρίτη στις 10 Σεπτεμβρίου, αφού τότε αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών στην Κύπρο, όπως ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr στην Αθήνα «έκλεισε» χθες και η τελευταία ρυθμιστική εκκρεμότητα, με την Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) να οριστικοποιεί το επιτρεπόμενο έσοδο (WACC) προκειμένου να εκπληρωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η Nexans για να αποσύρει το τελεσίγραφο για το καλώδιο. Το Wacc του έργου για την Ελλάδα κλείδωσε στο 7,22% ενώ το αίτημα του ΑΔΜΗΕ ήταν 9%.
Ο γόρδιος δεσμός αναμένεται να λυθεί (ή όχι) στην Κύπρο. Κυπριακά μέσα αναφέρουν πως η ευρεία σύσκεψη που ανακοίνωσε η κυβέρνηση πρέπει να θεωρείται η τελευταία προσπάθεια να αμβλυνθούν οι ανησυχίες της κυπριακής πλευράς προκειμένου να ξεκολλήσει το κατασκευαστικό μέρος του ηλεκτρικού καλωδίου προς την Κρήτη. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτή θα συμμετέχουν οι Υπουργοί Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Οικονομικών και Υφυπουργός παρά τω Προέδρω εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Ενέργειας εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ, της εταιρείας NEXANS και η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη σύσκεψη η κυπριακή πλευρά θα επιδιώξει να λάβει διαβεβαιώσεις για όλα τα ζητήματα που εγείρει πολιτικά, οικονομικά και γεωπολιτικά. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει απευθείας επαφές με τη Nexans, την εταιρεία που κατασκευάζει το καλώδιο εκ μέρους του ΑΔΜΗΕ.
Μετά την απόφαση για ευρεία σύσκεψη την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει καμιά ασάφεια γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι «είμαστε εδώ για να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του κυπριακού λαού, είμαστε υπόλογοι στον κυπριακό λαό και ειδικότερα σε τέτοια μεγάλα έργα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα, ούτε πρόθεση από εμάς, να υπάρχει η οποιαδήποτε ασάφεια». Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα του, η σύσκεψη να οδηγήσει σε τέτοια αποτελέσματα «που θα μας οδηγήσουν σε απόφαση, η οποία θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού». Νωρίτερα χθες το απόγευμα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού με ανακοίνωσή της το απόγευμα της Πέμπτης κάλεσε την Κυβέρνηση «να λάβει χωρίς άλλη καθυστέρηση τις αποφάσεις εκείνες που θα επιτρέψουν την υλοποίηση ενός έργου εξαιρετικής γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας». Παράλληλα,, επιβεβαιώνει τη θετική της στάση σε σχέση με το έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας. Η ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ εκδόθηκε λίγες ώρες μετά την επίσημη τοποθέτηση του κόμματος, μέσω του εκπροσώπου Τύπου Ονούφριου Κουλλά, υπέρ της διασύνδεσης, ως στρατηγικού έργου μεγάλης σημασίας.
Οι αναβολές δείχνουν πως η Κύπρος «έχει δεύτερες σκέψεις» για τη συμφωνία που η ίδια έκανε την περασμένη Δευτέρα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ελληνική Κυβέρνηση και τον ΑΔΜΗΕ, ως φορέα υλοποίησης. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι φωνές που έλεγαν πως τίποτα δεν έχει κλείσει οριστικά. Η Κύπρος καλείται σε αυτή τη φάση να επικυρώσει μία συμφωνία που η ίδια διαπραγματεύτηκε και συμμετείχε στη διαμόρφωσή της και η οποία αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο. Η συμφωνία αυτή προβλέπει την ανάκτηση από τον ΑΔΜΗΕ 25 εκατ. ευρώ για τα πρώτα πέντε χρόνια της κατασκευαστικής περιόδου (συνολικά 125 εκατ.) τα οποία θα προέλθουν από τα έσοδα από τα δικαιώματα των ρύπων. Η έγκριση αυτή είναι αναγκαία προϋπόθεση, ώστε να εκδοθούν μέχρι αύριο οι δύο ρυθμιστικές αποφάσεις από την ΡΑΕΚ που συνδέονται με την τροποποίηση του κόστους ανάκτησης που οι Κύπριοι ζητούσαν να ξεκινήσει με την εμπορική λειτουργία του έργου και η δεύτερη με το βαθμό απόδοσης της επένδυσης στο 8,3% για 17 χρόνια.
Οι διαπραγματεύσεις που έπονται θα είναι κρίσιμες. Όπως σχολιάζουν πηγές με γνώση του θέματος στο energygame.gr η παράμετρος του γεωπολιτικού κινδύνου ταλανίζει την Κύπρο. Υπενθυμίζεται, ότι λίγες ημέρες μετά την παρουσία Τουρκικών πλοίων στην περιοχή ανοιχτά της Κάσου, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Κύπρου Ανδρέας Πουλικκάς σχολίασε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί ότι οι Κύπριοι καταναλωτές θα επωμιστούν το κόστος του έργου σε περίπτωση που αυτό δεν υλοποιηθεί τελικά και τελικά η κυπριακή πλευρά θεωρεί ότι το γεωπολιτικό ρίσκο πρέπει να το αναλάβει ο επενδυτής. Η Κυβέρνηση της Κύπρου δίστασε, σκεπτόμενη το μεγάλο ρίσκο που θα αναληφθεί, εφόσον ανάψει πράσινο φως για την εκταμίευση χρημάτων προς τον φορέα υλοποίησης, και μία ενδεχόμενη παρέμβαση της Τουρκίας οδηγήσει σε ναυάγιο τη διασύνδεση. Διάφορες πλευρές εκφράζουν αμφιβολίες για το πόσο εφικτό μπορεί να είναι το γεφύρωμα των διαφωνιών, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στην επόμενη κρίσιμη εβδομάδα.
Διαβάστε ακόμη