Σήμερα αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου, η συμφωνία που επιτεύχθηκε τη Δευτέρα για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο Great Sea Interconnector. Η σημερινή ημέρα είναι κομβική, καθώς εάν το υπουργικό συμβούλιο ανάψει το «πράσινο» φως τότε και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου θα προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες και θα «κλειδώσει» το ρυθμιστικό πλαίσιο. Αρμόδιες πηγές στην Αθήνα μετέφεραν χθες στο energygame.gr πως χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο δεν υπάρχει έργο.

Δεδομένου ότι η Nexans έχει δώσει περιθώριο να ληφθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις μέχρι την Παρασκευή, θα πρέπει μέσα στις επόμενες ώρες να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να πάρει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου δύο ρυθμιστικές αποφάσεις. Η μία αφορά το έσοδο των 125 εκατ. ευρώ, αλλά και εκείνη που αφορά το WACC 8,3% για 17 χρόνια. Υπενθυμίζεται πως η κυπριακή πλευρά δέχεται να καταβάλει 125 εκατ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, για να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση, θα προχωρήσει σε αύξηση των τελών χρήσης δικτύου. Για να αποσοβηθεί όμως η επιβάρυνση των καταναλωτών, το κόστος της αύξησης θα καλυφθεί από έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τις δημοπρασίες των διαθέσιμων δικαιωμάτων εκπομπών CO2.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελευθέρου», στην κυπριακή κυβέρνηση υπάρχει προβληματισμός κατά πόσο πρέπει να εγκριθεί από την κυπριακή Βουλή η καταβολή των 125 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία. Επίσης, στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως υπάρχει προβληματισμός στην κυπριακή κυβέρνηση και σε σχέση με τον γεωπολιτικό κίνδυνο και το ενδεχόμενο να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές.

Διαβάστε ακόμη