Η Αίγυπτος έχει ένα ιδιαίτερο πολιτικό και ιστορικό βάρος, αφού πρόκειται για μία χώρα – «κλειδί» η οποία βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η γεωπολιτική σημασία της Αιγύπτου ως κοσμικού κράτους αποτυπώνεται στο γεγονός πως προσπαθεί να διατηρήσει μία ισορροπία στην ευρύτερη περιοχή που χαρακτηρίζεται από έντονη γεωπολιτική αστάθεια, παρά τα εσωτερικά της προβλήματα.
Η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου και οι νέες δυνατότητες που φαίνεται να αναπτύσσονται γύρω από τον τομέα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Αίγυπτο τράβηξαν τα βλέμματα όχι μόνο των χωρών της περιοχής αλλά πολλών που αντιλαμβάνονται την ενέργεια ως ευκαιρία και μέσον για ενισχύσουν τη θέση τους στην πολιτική σκηνή. Ωστόσο, η στρατηγική προσέγγισης της Αιγύπτου γίνεται κατά κύριο με δεδομένο πως η εν λόγω χώρα δεν χρησιμοποιεί τις ενεργειακές συμμαχίες για να αποκτήσει ισχύ, αλλά πρωτίστως με σκοπό να καλύψει τις δικές της τεράστιες ενεργειακές ανάγκες. Σε αυτό το πλαίσιο, ενδιαφέρον παρουσιάζει μια είδηση που έχει σχέση με τη δραστηριότητα της BP στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της χώρας.
Συγκεκριμένα, ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός BP πρόκειται να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, ενισχύοντας την παραγωγή κατά περίπου 200 εκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και 8.000 βαρέλια συμπυκνώματος ημερησίως από το κοίτασμα Raven στη Μεσόγειο από τον Οκτώβριο. Η κίνηση αυτή, που επιβεβαιώθηκε από κυβερνητική πηγή που μίλησε στο Asharq Bloomberg, ακολουθεί τη μεγάλη επένδυση της BP ύψους άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων για τη διάνοιξη δύο γεωτρήσεων κατά το οικονομικό έτος 2024\2025.
Η αρχική γεώτρηση προβλέπεται να ξεκινήσει την παραγωγή τον προσεχή Οκτώβριο, με στόχο την ημερήσια παραγωγή περίπου 200 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών. Στη συνέχεια, οι εργασίες στο δεύτερο πηγάδι προγραμματίζεται να ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο, με στόχο μια παρόμοια ημερήσια ποσότητα. Η επιτάχυνση αυτή ήταν αποτέλεσμα συμφωνίας με τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Karim Badawi, για την επίσπευση της διαδικασίας γεώτρησης και την ενσωμάτωση των γεωτρήσεων στο δίκτυο παραγωγής.
Σε αντάλλαγμα για τη δέσμευση αυτή, η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεσμεύτηκε να τιμήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της BP σύμφωνα με το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα. Ειδικότερα, η κυβέρνηση εκταμίευσε 1,3 δισ. δολάρια σε ξένες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που δραστηριοποιούνται στη χώρα μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Mostafa Madbouly κατά τη διάρκεια πρόσφατης ενημέρωσης του Τύπου.
Η αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου από την Αίγυπτο θα αυξήσει τα έσοδα της χώρας, αφού θα μπορέσει να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες με δικούς της ενεργειακούς πόρους και θα μειώσει τις ενεργειακές εισαγωγές. Παράλληλα, θα αποκομίσει έσοδα και από τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ευρώπης και αλλού. Αυτό θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και της Ευρώπης, η οποία το τελευταίο διάστημα βασίζεται ξανά σε ολοένα μεγαλύτερο βαθμό στο ρωσικό φυσικό αέριο. Σύμφωνα με το Reuters, η Αίγυπτος παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας από την καύση φυσικού αερίου, ενώ θα χρειαστεί να εισαγάγει 1,18 δισεκατομμύρια δολάρια μαζούτ και φυσικό αέριο για να τερματίσει τις διακοπές ρεύματος που επιδεινώθηκαν από τα κύματα καύσωνα φέτος το καλοκαίρι τα οποία έχουν οδηγήσει σε αύξηση την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Η μείωση της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου και οι διακυμάνσεις στις εισαγωγές συνέβαλαν επίσης στις διακοπές ρεύματος.
Διαβάστε ακόμη