Πρόταση για ενιαία ή εναρμονισμένη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέθεσε ο Σύνδεσμος των χαλυβουργών της Ιταλίας Assofond, ως «αντίδοτο» στο αυξημένο κόστος παραγωγής που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες της χώρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Assofond Φάμπιο Ζανάρντι, ένα τέτοιο σχήμα θα άμβλυνε το ανταγωνιστικό μειονέκτημα που αντιμετωπίζουν οι ιταλικές βιομηχανίες και θα δημιουργούσε ίσους όρους παιχνιδιού για τις εταιρείες σε ολόκληρη την ΕΕ.

«Η διαφορά στο κόστος για το ηλεκτρικό ρεύμα που πληρώνουμε σήμερα σε σχέση με αυτό που πληρώνουν οι Γάλλοι, Ισπανοί και Γερμανοί ανταγωνιστές μας είναι πλέον μη βιώσιμο», δήλωσε ο κ. Ζανάρντι, προσθέτοντας ότι η ψαλίδα οφείλεται μόνο εν μέρει στα θεμελιώδη μεγέθη της ηλεκτροπαραγωγής κι ότι σημαντική παράμετρος είναι τα μέτρα στήριξης των ενεργοβόρων βιομηχανιών που θεσπίστηκαν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Παράγοντες της αγοράς χαρακτήρισαν ως μη ρεαλιστική τη πρόταση της Assofond, καθώς δεν συνάδει με το υφιστάμενο μοντέλο οριακής τιμολόγησης για τις χονδρεμπορικές τιμές ενέργειας της ΕΕ (target model). «Θεωρητικά θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας δείκτης τιμών ηλεκτρισμού που να προκύπτει από το σταθμισμένο μέσο όρο των χονδρεμπορικών τιμών από όλες τις ζώνες της Ευρώπης και να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς. Όμως, από εμπορικής πλευράς, οι διαφορές τιμών μεταξύ των χωρών θα παρέμεναν… οι ασυμμετρίες μπορούν να μειωθούν με τη βελτίωση των διασυνδέσεων και οι τιμές μπορούν να μειωθούν αν αυξηθεί η προσφορά ενέργειας».

Οι spot τιμές ηλεκτρισμού στην Ευρώπη έχουν μεν υποχωρήσει από τα υψηλά του 2022, όμως παραμένουν ευμετάβλητες και εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις από χώρα σε χώρα. Τον Ιούλιο, η μέση χονδρεμπορική τιμή στην Ιταλία διαμορφώθηκε στα 112,32 ευρώ/MWh, έναντι 67,70 ευρώ/MWh στη Γερμανία, 72,31 ευρώ/MWh στην Ισπανία και 47,03 ευρώ/MWh στη Γαλλία. Τον Αύγουστο η μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά της Ιταλίας έφτασε τα 128,44 ευρώ/MWh, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2023.

Διαβάστε ακόμη