Οι διαδοχικές συσκέψεις των τελευταίων ημερών, μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, ήταν καταλυτικές, ώστε να επιλυθούν οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες και οι διαφορές που αφορούν την ηλεκτρική διασύνδεση ΚρήτηςΚύπρου.

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενα ρεπορτάζ η επιστολή της Nexans άνοιξε έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων το Σαββατοκύριακο, όπου έγιναν κάποιες υποχωρήσεις και κάποιες προσφορές. Ουσιαστικά, η σημερινή ημέρα χαρακτηρίστηκε ως κρίσιμη για τον απλούστατο λόγο ότι έληγε το τελεσίγραφο της γαλλικής Nexans, η οποία ανέφερε ρητά πως αν δεν βρεθεί λύση στις εκκρεμότητες που αφορούν το ρυθμιστικό πλαίσιο θα προχωρήσει σε αναστολή των εργασιών παραγωγής του καλωδίου. Σύμφωνα με πηγές του energygame, η Nexans έδωσε παράταση λίγων ημερών, έτσι ώστε να κλείσουν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν και πράγματι όπως χαρακτηριστικά τονίζουν «ανοίγει ο δρόμος για να υπάρχει ρυθμιστική απόφαση, που θα δώσει το σήμα πως το έργο είναι βιώσιμο».

Σύμφωνα με πληροφορίες ενδεχομένως αύριο να γίνει νέα σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν οι ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και η Nexans. Σε αυτή τη σύσκεψη ενδέχεται να συζητηθεί μια συγκεκριμένη πρόταση που συζητήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή με την κυπριακή πλευρά να δεσμεύεται πως μέχρι αυτή την Παρασκευή θα έχει λάβει σειρά αποφάσεων. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή η κυπριακή πλευρά δέχεται να καταβάλει 125 εκατ. ευρώ, τα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε να κλείσει το «κενό» που επικαλείται ο ΑΔΜΗΕ. Όπως είναι γνωστό ο διαχειριστής έχει επισημάνει πως αν δεν ξεκινήσει η ανάκτηση εσόδων, κατά τη φάση κατασκευής του έργου, τότε δημιουργείται αρνητική παρούσα αξία άνω των 100 εκατ. ευρώ για το έργο. Για να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση σύμφωνα με πληροφορίες θα προχωρήσει σε αύξηση των τελών χρήσης δικτύου. Για να αποσοβηθεί όμως η επιβάρυνση των καταναλωτών το κόστος της αύξησης θα καλυφθεί από έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τις δημοπρασίες των διαθέσιμων δικαιωμάτων εκπομπών CO2.

Αυτή θα είναι η βάση που «ξεκλειδώνει» όπως όλα δείχνουν τη συμφωνία. Σύμφωνα με πηγές της κυπριακής κυβέρνησης η «συμφωνία έγινε και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και στηρίχθηκε σε αρκετές παραχωρήσεις μεταξύ των μερών». Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως η συμφωνία κλείνει και με γνώμονα να μην επιβαρυνθούν οι Κύπριοι καταναλωτές. Ανοικτό είναι με την κυπριακή ρυθμιστική αρχή (ΡΑΕΚ) και το μέτωπο του Μεσοσταθμικού Κόστους Κεφαλαίου (WACC) για το οποίο επίσης αναμένονται αποφάσεις μέχρι την Παρασκευή.

Η διαφαινόμενη συμφωνία ανοίγει το δρόμο για να δοθεί το Full Notice to Proceed και θα στείλει προφανώς το σήμα ότι έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις για να είναι εφικτή η προσέλκυση επενδυτών. Σημειώνεται πως το απόγευμα της Δευτέρας είχε αναβληθεί σύσκεψη στην οποία θα συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο έργο. Τελικά φαίνεται πως οι ζυμώσεις συνεχίστηκαν καθώς η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει λύση πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Αλλά και η Λευκωσία δεν επιθυμούσε να «φορτωθεί» με το ναυάγιο του φιλόδοξου έργου.

Διαβάστε ακόμη