Ιστορικό ρεκόρ «έγραψε» η μηνιαία παραγωγή από ΑΠΕ τον Ιούλιο (2.639 Γιγαβατώρες), σύμφωνα με την ανάλυση του Green Tank για τις τάσεις στην ηλεκτροπαραγωγή το μήνα που πέρασε. Το ρεκόρ της παραγωγής των ΑΠΕ σημειώθηκε σε ένα μήνα κατά τον οποίο η ζήτηση για ηλεκτρισμό ήταν η υψηλότερη της τελευταίας δεκαετίας (6.475 GWh)  κάτι που ώθησε ανοδικά και την παραγωγή από φυσικό αέριο που ήταν η δεύτερη υψηλότερη της δεκαετίας. Στον αντίποδα, οι εισαγωγές υποχώρησαν σε ναδίρ 10ετίας (59 GWh).

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2024, η παραγωγή των ΑΠΕ (χωρίς τα μεγάλα υδροηλεκτρικά) ανήλθε σε 14.988 GWh, αυξημένη κατά 27% σε ετήσια βάση. Αν και οι ΑΠΕ βρέθηκαν στην πρώτη θέση στο ενεργειακό μείγμα, εντούτοις έμειναν πίσω σε σχέση με την αθροιστική παραγωγή των τριών ορυκτών καυσίμων (ορυκτό αέριο, λιγνίτης και πετρέλαιο) κατά 663 GWh. Αυτό συνέβη κυρίως λόγω της αυξημένης συνεισφοράς του αερίου τον Ιούλιο, αναστρέφοντας έτσι την εικόνα του εξαμήνου όταν οι ΑΠΕ είχαν ξεπεράσει την αθροιστική παραγωγή των ορυκτών.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το ορυκτό αέριο (11. 584 GWh), το οποίο επέστρεψε στα επίπεδα του 2022 και παρουσίασε αύξηση 33,5% σε σχέση με τους πρώτους επτά μήνες του 2023. Με 2.256 GWh (+11,6% σε ετήσια βάση) τα μεγάλα υδροηλεκτρικά βρέθηκαν στην τρίτη θέση για δεύτερη φορά την τελευταία δεκαετία, μετά το επτάμηνο του 2021. Ακολούθησε στην τέταρτη θέση το πετρέλαιο στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (2.182 GWh), εκτοπίζοντας τον λιγνίτη στην πέμπτη θέση (1,884 GWh), καθώς η λιγνιτική παραγωγή μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 31%. Tη μικρότερη συνεισφορά στην κάλυψη της ζήτησης τους πρώτους επτά μήνες του 2024 είχαν οι καθαρές εισαγωγές (401 GWh), οι οποίες ήταν οι χαμηλότερες της τελευταίας δεκαετίας για αυτή την περίοδο (καταγράφοντας ετήσια βουτιά 90,6%) και με μεγάλη διαφορά από το προηγούμενο χαμηλό του 2022 (2,274 GWh). Στοιχείο που ενισχύει το αφήγημα της αλλαγής του μοντέλου των ροών ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, με δεδομένη τη φιλοδοξία της χώρας να αναδειχθεί σε καθαρό εισαγωγέα πράσινης ενέργειας τα επόμενα χρόνια.

Μερίδια των πηγών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα

Περικοπές

Όπως παρατηρεί το Green Tank, το μερίδιο των ΑΠΕ θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο αν δεν υπήρχαν περικοπές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διαδικασίας του ενοποιημένου προγραμματισμού που δημοσιεύει καθημερινά ο ΑΔΜΗΕ, τους πρώτους επτά μήνες του έτους περικόπηκαν 528 GWh ΑΠΕ. Ακόμα και τον Ιούλιο, με τη ζήτηση στα ύψη, παρατηρήθηκαν περικοπές 33 GWh. Στις 28 Ιουλίου σημειώθηκε υψηλό περικοπών ΑΠΕ για τον Ιούλιο με 10,61 GWh που ήταν ωστόσο αρκετά χαμηλότερο από τα υψηλά των προηγούμενων μηνών. Η αποφυγή των περικοπών κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου θα ήταν ικανή να εξαλείψει πλήρως τις καθαρές εισαγωγές ενέργειας στη χώρα, αφού κατά το διάστημα αυτό οι εισαγωγές ήταν χαμηλότερες από τις περικοπές. Εναλλακτικά, η πλήρης αξιοποίηση όλων των ΑΠΕ μέσω υποδομών αποθήκευσης θα μπορούσε να περιορίσει κατά την ποσότητα πράσινης ενέργειας που απορρίφθηκε (528 GWh) τη χρήση φυσικού αερίου, οδηγώντας σε χαμηλότερες χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού.

Σημειώνεται τέλος πως η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το επτάμηνο αυξήθηκε κατά 5,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023, ενώ ήταν για πρώτη φορά υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας (2019-2023) κατά 1,5%.

Διαβάστε ακόμη