Την άρση του «απαγορευτικού» στην κατασκευή πυρηνικών μονάδων σχεδιάζει η Σερβία, όπως προκύπτει από τις αλλαγές που προωθεί στον βασικό ενεργειακό νόμο η κυβέρνηση της χώρας. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Seenext, το Υπουργείο Ενέργειας της Σερβίας προσανατολίζεται στην εκπόνηση προγράμματος για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς (δηλαδή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας), που προβλέπει την κατασκευή μιας πυρηνικής μονάδας.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται ακόμα σε ισχύ νόμος του 1986 από την εποχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας που απαγορεύει την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής στην επικράτεια της Σερβίας. Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που υιοθέτησε πρόσφατα η Σερβία, εξετάζεται η κατασκευή πυρηνικών μονάδων συνολικής ισχύος 1000 ΜW μετά το 2040. Τον περασμένο μήνα, πέντε υπουργεία –μεταξύ των οποίων και αυτό της Ενέργειας- υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης με 20 τοπικές επιστημονικές οργανώσεις, πανεπιστημιακά ιδρύματα και κρατικούς ενεργειακούς ομίλους, μεταξύ των οποίων η δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Elektropriveda Srbije και o Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Elektromreza Srbije. Είχε προηγηθεί η δήλωση της Υπουργού Ενέργειας Ντουμπράβκα Ντέντοβιτς Χαντάνοβιτς τον Ιούλιο ότι η κυβέρνηση θα προκηρύξει δημόσιο διαγωνισμό για την ανάθεση προκαταρκτικής τεχνικής μελέτης για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας για εμπορικούς σκοπούς.
Το 2022 το 62,1% της παραγωγής ενέργειας της Σερβίας προήλθε από στερεά ορυκτά καύσιμα, με το μερίδιο των ΑΠΕ να διαμορφώνεται στο 26%, σύμφωνα με τη Eurostat. Τα μερίδιο των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας ήταν 24,7%.
Διαβάστε ακόμη