Στην προσπάθειά του να γίνει ο επόμενος Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Τζόζεφ Σίκελα (Jozef Síkela) μπορεί να επιδείξει άφθονη σχετική εργασιακή εμπειρία, αλλά η στάση του υπέρ της πυρηνικής ενέργειας μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική, σύμφωνα με το Euractiv.

Μέσα σε λίγα λεπτά από τον διορισμό του ως υποψήφιος της Τσεχίας για τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, ο Σίκελα έκανε ανάρτηση στο X την Τετάρτη 21 Αυγούστου για να παρουσιάσει το όραμά του για «τις μελλοντικές δραστηριότητες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Οι προτεραιότητές του είναι η ενεργειακή ασφάλεια, η ενέργεια με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και οι ισχυρότερες διασυνδέσεις ενέργειας εντός της ΕΕ.

Η σχετική εργασιακή εμπειρία του Σίκελα

Ο Σίκελα προήδρευσε των συνεδριάσεων των υπουργών ενέργειας υπό την τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, καθώς οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου μειώθηκαν και το μπλοκ βυθίστηκε σε μια κρίση ενεργειακών λογαριασμών που εκτινάχθηκε στα ύψη.

Σε αυτόν τον ρόλο, καθοδήγησε τους συναδέλφους του υπουργούς σε μια πολιτική συμφωνία για διάφορες βασικές πολιτικές απαντήσεις, συμπεριλαμβανομένων νέων νόμων για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, κοινές αγορές φυσικού αερίου, ανώτατο όριο στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και άλλα.

Ως γνωστόν, δήλωσε ότι «θα συγκαλέσουμε όσα ενεργειακά συμβούλια χρειάζονται», για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι υπουργοί Ενέργειας συναντήθηκαν οκτώ φορές υπό την τσεχική προεδρία, αντί για τις συνήθεις δύο ή τρεις συνεδριάσεις.

Όσον αφορά την ενέργεια, το ιστορικό και οι απόψεις του Σίκελα είναι σταθερά σύμφωνες με τις «πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της φον ντερ Λάιεν για την επόμενη Επιτροπή – περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακή ανεξαρτησία από τη Ρωσία και οικονομική ανάπτυξη μέσω της καθαρής βιομηχανίας».

Η υποστήριξη της πυρηνικής ενέργειας

Το ισχυρότερο χαρτί του Σίκελα, ωστόσο, μπορεί να είναι η αποδοχή του στο Παρίσι. Ο Τσέχος έχει εργαστεί επιμελώς για την προώθηση της πυρηνικής ενέργειας, τόσο στην πατρίδα του όσο και στην Ευρώπη – ένα ιστορικό που θα εκτιμηθεί από τη γαλλική κυβέρνηση.

Ο κύριος ανταγωνισμός του Σίκελα για τον ρόλο του Επιτρόπου Ενέργειας είναι πιθανό να προέλθει από την Ισπανίδα υποψήφια Τερέζα Ριμπέρα, η οποία επίσης δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της για μια θέση που σχετίζεται με την ενέργεια.

Η Ριμπέρα, η οποία διετέλεσε υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της χώρας της, μπορεί επίσης να αναφερθεί σε μια επιτυχημένη θητεία στην προεδρία των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ενέργειας κατά τη διάρκεια της ισπανικής Προεδρίας του 2023.

Ωστόσο, η Ριμπέρα δεν υπήρξε ιστορικά τόσο θερμή απέναντι στην πυρηνική ενέργεια. Το 2022 τάχθηκε κατά της απόφασης να χαρακτηριστεί η πυρηνική ενέργεια ως «πράσινη επένδυση», σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, χαρακτηρίζοντάς την «μεγάλο λάθος».

Αυτό δεν θα έχει διαφύγει της προσοχής της Γαλλίας και των άλλων 11 χωρών της ΕΕ, συν την Ιταλία, οι οποίες συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή πυρηνική συμμαχία και πιέζουν για μεγαλύτερη στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειές τους να αναζωπυρώσουν την πυρηνική βιομηχανία της Ευρώπης.

Η φον ντερ Λάιεν δεν μπορεί να κάνει πολλά χωρίς επαρκή υποστήριξη από το Συμβούλιο και θα θέλει έναν Επίτροπο Ενέργειας που θα μπορεί να κερδίσει και να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των εθνικών πρωτευουσών. Οποιοσδήποτε υποψήφιος θα πρέπει επίσης να «επιβιώσει» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – το οποίο περιλαμβάνει επίσης πολλούς υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη