Η Τουρκία, επιδιώκοντας να ενισχύσει την παρουσία της στη βόρεια Κύπρο και να εδραιώσει τον έλεγχο της περιοχής, προωθεί το δικό της έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης, την ώρα που ένας κυκεώνας καθυστερήσεων απειλεί τις αποφάσεις γύρω από τη διασύνδεση Great Sea Interconnector, το έργο που συνδέει τα ηλεκτρικά δίκτυα Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Το τουρκικό αίτημα, το οποίο υποβλήθηκε πρόσφατα και ανεπίσημα στον ENTSO-E, στοχεύει στην ένταξη του καλωδίου της στο δεκαετές πρόγραμμα διασυνδέσεων του φορέα.

Και ενώ η συζήτηση ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη του Great Sea Interconnector παραμένει ανοιχτή και η υπόθεση αποκτά χαρακτηριστικά μιας ατέρμονης διαπραγμάτευσης, η τουρκική πλευρά βλέπει μια ευκαιρία και θέλει να κάνει την επόμενη κίνηση. Η Τουρκία προτίθεται να συνδέσει το ηλεκτρικό της δίκτυο με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, μια οντότητα που μόνο η Άγκυρα αναγνωρίζει, μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου. Ο διακαής πόθος της Τουρκίας είναι να γίνει κόμβος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη. Το έργο αυτό, αν και αναπτύσσεται εδώ και αρκετά χρόνια, έρχεται σε αντίθεση με τη Μεγάλη Θαλάσσια Διασύνδεση, η οποία έχει λάβει σημαντική χρηματοδότηση ύψους 657 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI).

Ωστόσο, το έργο αυτό αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις και διαφωνίες. Η διαίρεση της Κύπρου και η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων, καθώς και η διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για τη δομή του κεφαλαίου και την κατανομή των δαπανών, έχουν επιβραδύνει την πρόοδο της Διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου. Η Τουρκία εκμεταλλεύεται αυτές τις καθυστερήσεις για να προωθήσει το δικό της εναλλακτικό έργο, ελπίζοντας να ενισχύσει την επιρροή της στην περιοχή.

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Τουρκίας με τη βόρεια Κύπρο θα μπορούσε να λειτουργήσει σε δύο κατευθύνσεις, επιτρέποντας τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και από τις δύο πλευρές, κάτι που θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση του δικτύου και την ενσωμάτωση περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Κύπρος, το μοναδικό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είναι διασυνδεδεμένο ηλεκτρικά, αντιμετωπίζει προβλήματα στη σταθερότητα του δικτύου της, τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μέσω μιας τέτοιας αμφίδρομης διασύνδεσης.

Τη νέα φάση των βυθομετρικών ερευνών για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου που πρόκειται να κάνει στις αρχές Σεπτεμβρίου το ιταλικό σκάφος στα ανατολικά της Καρπάθου. Σε μια δηλαδή περιοχή, η οποία από ένα σημείο και μετά βρίσκεται εκτός της οριοθετημένης ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, και χρονικά, ενάμισι μήνα μετά το περιστατικό νότια της Κάσου και Καρπάθου, όταν το πλοίο είχε παρεμποδιστεί από τουρκικά πολεμικά. Το πλοίο “Ievoli Relume” της ιταλικής εταιρείας NextGeo, που διενεργεί για λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας Nexans, έρευνες βυθού για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, ολοκλήρωσε τις εργασίες στα διεθνή ύδατα μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο ΑΔΜΗΕ.Οι διαπραγματεύσεις και οι αποφάσεις για το μέλλον της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής βρίσκονται πλέον στα χέρια των ηγετών των εμπλεκόμενων χωρών.