Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας οι δασικές πυρκαγιές παίρνουν μεγάλες διαστάσεις. Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, αλλά και η απουσία συλλογής της υπολειμματικής βιομάζας από τα δάση μεγεθύνουν ένα πρόβλημα που καλείται η χώρα μας να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά. Το πρόβλημα της συλλογής κλαδεμάτων δεν αφορά μόνο τα δάση, αλλά και τα ιδιόκτητα οικόπεδα, όπου φέτος ο υποχρεωτικός καθαρισμός τους μπορεί να κινητοποίησε τους πολίτες, όμως ανέδειξε ένα άλλο πρόβλημα. Αρκετοί δήμοι δήλωσαν αδυναμία να ανταποκριθούν στη συλλογή των κλαδεμάτων, λόγω έλλειψης πόρων και προσωπικού, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τα κλαδιά σε δρόμους και πεζοδρόμια και να αποτελούν εν δυνάμει εύφλεκτη ύλη. Η χώρα μας έχει όμως και ένα από τα πιο μεγάλα ποσοστά μόνιμων καλλιεργειών που σημαίνει ότι η συλλογή κλαδεμάτων θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ακόμα και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Ευρώπη, υπάρχουν πετυχημένα παραδείγματα. Αυτό προϋποθέτει όμως να υπάρχει μια εφοδιαστική αλυσίδα για τις μονάδες παραγωγής ενέργειας και φυσικά μηχανισμοί συλλογής των κλαδεμάτων από τα χωράφια ή τα οικόπεδα.

Πρόσφατα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ψήφισε ένα νόμο (5106), όπου μεταξύ άλλων προβλεπόταν η παροχή κινήτρων για την απομάκρυνση της υπολειμματικής βιομάζας των δασών, η ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας με σκοπό και την εκπόνηση διαχειριστικών και αντιπυρικών μελετών. Όπως ανέφερε πρόσφατα, η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας «η δασική βιομάζα που παράγεται κατά τις δραστηριότητες δασικής διαχείρισης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή προϊόντων ξυλείας, αλλά κυρίως για την παραγωγή βιοενέργειας, βιοκαυσίμων και βιοπροϊόντων. Αυτοί είναι τομείς στους οποίους χώρες όπως η Αυστρία διαθέτουν ιδιαίτερη υψηλή τεχνογνωσία, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί με τις απαραίτητες προσαρμογές». Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει πως η βιοενέργεια θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τις επόμενες δεκαετίες. Όπως επισημαίνεται στην οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(Renewable Energy Directive) η επίτευξη των στόχων για το κλίμα και την ενέργεια απαιτεί μια δομημένη στρατηγική με στόχο την απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα και ο τομέας της βιοενέργειας έχει το φυσικό πλεονέκτημα να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο.

Να σημειωθεί πως ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Βιοενέργειας (Bioenergy Europe), με αφορμή τις ευρωεκλογές εξέδωσε ένα μανιφέστο θέσεων όπου επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «πρέπει να προτείνει ένα σχέδιο για στρατηγικούς κόμβους βιομάζας. Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου βιομάζας θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της χρήσης της βιομάζας και θα υποστηρίξει την απεξάρτηση της βαριάς βιομηχανίας από τις εκπομπές άνθρακα». Σημείωνε ακόμα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει «να προσφέρει χρηματοδότηση για την αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό των συσκευών θέρμανσης. Τα σύγχρονα συστήματα θέρμανσης βιομάζας αυξάνουν την απόδοση, ενώ μειώνουν τόσο τις εκπομπές όσο και τους λογαριασμούς για τους καταναλωτές». Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Βιοενέργειας υπογράμμιζε πως «πολλές τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι συμπληρωματικές και θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με υβριδικό τρόπο για να δημιουργηθεί ένα ισχυρό και ανθεκτικό ενεργειακό σύστημα».

Διαβάστε ακόμη