Στο ζενίθ βρίσκεται η ζήτηση για καλώδια υψηλής τάσης, την ώρα που μεγαλώνει η απόσταση που χρειάζεται να καλύψει η πράσινη ενέργεια. Στην αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων, οι ανεμογεννήτριες τοποθετούνται όλο και πιο βαθιά στη θάλασσα, οι διασυνδέσεις καθίστανται ολοένα και πιο αναγκαίες, ενώ οι κυβερνήσεις θέλουν να είναι σε θέση να αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια από χώρες με μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και ισχυρότερους ανέμους. Ο κόσμος χρειάζεται διακαώς τα καλώδια, η ζήτηση είναι εκθετική και οι κατασκευαστές ευδοκιμούν. Τα καλώδια «made in Greece» διαγκωνίζονται επάξια στην κούρσα της μετάβασης.

Η Cenergy Holdings, που έχει στην αιγίδα της τα «Ελληνικά Καλώδια» αποτελεί μία από τις ελληνικές βαριές βιομηχανίες, που με την εξωστρεφή δραστηριότητά της αναδεικνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας στην πράσινη μετάβαση του πλανήτη. Τα Ελληνικά Καλώδια επιλέγονται από πολυεθνικούς ενεργειακούς ομίλους για την κατασκευή και εγκατάσταση καλωδίων. Η Ελληνικά Καλώδια της Cenergy Holdings ολοκλήρωσε πριν από λίγες ημέρες και ένα έργο σταθμό στο project του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δυτικών Κυκλάδων. Εγκατέστησε και πόντισε δύο υποβρύχια καλώδια AC 150 kV XLPE 3 πυρήνων συνολικού μήκους 156 χλμ. Το πρώτο είναι μεταξύ Λαυρίου και Σερίφου (109 χλμ.) και το δεύτερο μεταξύ Σερίφου και Μήλου (47 χλμ.), με μέγιστο βάθος θάλασσας 500 μέτρα. Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Δυτικών Κυκλάδων που τρέχει ο ΑΔΜΗΕ θα έχει ολοκληρωθεί το 2025 και έχει προϋπολογισμό 306 εκατ. ευρώ. Προβλέπει την ηλεκτρική διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφορά των νησιών Σαντορίνη, Φολέγανδρος, Μήλος και Σέριφος. Οι «Δυτικές Κυκλάδες» αποτελούν το τελευταίο μέρος του μεγάλου έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στη φάση της κατασκευής βρίσκονται οι σταθμοί υψηλής τάσης στα νησιά φολέγανδρος, Μήλος και Σέριφος, ενώ σε εξέλιξη είναι και οι καλωδιακές εργασίες για τη διασύνδεση της Σαντορίνης με τη Νάξο.

Η εταιρεία διαθέτει τρία εργοστάσια παραγωγής καλωδίων στη Θήβα, στην Κόρινθο και στο Βουκουρέστι (Ρουμανία) και ένα βοηθητικό εργοστάσιο παραγωγής στα Οινόφυτα. Σημειώνεται πως η μονάδα παραγωγής Κορίνθου είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα εργοστάσια υποβρύχιων καλωδίων στον κόσμο. Από το 2018 ( 489 εκατ. ευρώ) μέχρι το 2022 ( 964 εκατ. ευρώ) τα ετήσια κέρδη της εταιρείας ακολουθούν μία ανοδική πορεία. Με επενδύσεις 260 εκατ. ευρώ τα τελευταία 15 χρόνια, η Ελληνικά Καλώδια είναι leader στην παγκόσμια αγορά διασύνδεσης θαλάσσιων αιολικών πάρκων.

Πρόσφατα υπέγραψε σύμβαση με την Elia Asset NV/SA, σε κοινοπραξία με την DEME, για τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και εγκατάσταση (EPCI) υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη (18/6) το έργο αυτό αποτελεί μέρος της φιλόδοξης πρωτοβουλίας «Princess Elisabeth Island» για την ενίσχυση των υποδομών ανανεώσιμης ενέργειας στο Βέλγιο. Για την ελληνικά Καλώδια και την DEME, αυτή η ανάθεση αποτελεί σημαντικό ορόσημο, καθώς ακολουθεί την επιτυχημένη εκτέλεση του έργου MOG1 για την Elia, στο οποίο συμμετείχαν οι δύο εταιρείες πριν από μερικά χρόνια. Το έργο προβλέπει την παράδοση από την Hellenic Cables ενός υποβρύχιου συστήματος τριών export καλωδίων HVAC 220kV, συνολικού μήκους 165χλμ και αξίας περίπου €200 εκατ. Αυτά τα καλώδια πρόκειται να συνδέσουν το τεχνητό ενεργειακό νησί εντός της περιοχής του αιολικού πάρκου Princess Elisabeth με τις ακτές του Βελγίου. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Hellenic Cables θα είναι υπεύθυνη για τη μελέτη, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την προμήθεια των υποβρύχιων καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος 220kV, καθώς και για τα σχετικά εξαρτήματα, τις εργασίες συναρμολόγησης, τερματισμού και τις σχετικές δοκιμές, τη θέση σε λειτουργία και συντήρηση του υποβρύχιου συστήματος των καλωδίων (export cable system). Τα τρία export καλώδια 220kV αναμένεται να κατασκευαστούν εντός του 2026 και 2027 και η εγκατάσταση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027. Τα καλώδια θα κατασκευαστούν στο καθετοποιημένο εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων στην Κόρινθο.

Όλοι αναζητούν καλώδια – Η σκιά των ελλείψεων

Τα καλώδια είναι ζωτικής σημασίας για την πράσινη μετάβαση του πλανήτη, καθώς καλούνται να μεταφέρουν ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο στην Αφρική μέχρι τη Βόρεια Ευρώπη και τον άνεμο από τη Βόρεια Θάλασσα στην Ιταλία και την Ισπανία. «Η ζήτηση είναι εκθετική», σχολίασε ο Christopher Guérin, διευθύνων σύμβουλος της Nexans, εγκαινιάζοντας έναν δεύτερο μεγάλο πύργο της εταιρείας. Παράγοντες της αγοράς, ομολογούν στο Bloomberg, ότι οι παραγγελίες της Nexans και τους ανταγωνιστές της έχουν δεκαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Κάποιες εταιρείες αναφέρουν εκκρεμότητες έως και 12 ετών, σύμφωνα με έκθεση της HSBC Holdings Plc. καθώς εν μέσω αύξησης του κόστους του χαλκού , οι τιμές των καλωδίων και των καλωδίων τροφοδοσίας υπερπενταπλασιάστηκαν από το 2004 έως το 2022.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι αυξανόμενες τιμές και οι σπάνιες προμήθειες δείχνουν πώς η πρόοδος στην τεχνολογία —συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ηλεκτρικών οχημάτων— αντιμετωπίζει περιορισμούς λόγω της παραγωγικής ικανότητας των παλιών βιομηχανιών. Σε αυτό το περιβάλλον, οι κατασκευαστές καλωδίων ευδοκιμούν. Στο πλαίσιο αυτό οι μέτοχοι είναι εκστασιασμένοι. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι επενδυτικές επιδόσεις της Nexans και των δύο μεγαλύτερων ανταγωνιστών της συναγωνίστηκαν διάσημα ονόματα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Οι μετοχές της Nexans έχουν υπερτριπλασιαστεί σε αξία, όπως και η Prysmian SpA’s της Ιταλίας, ενώ οι μετοχές της δανέζικης NKT A/S έχουν εκτιναχθεί κατά περίπου 600%. Και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας δεν είναι ευχαριστημένες, γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πληρώσουν πιο ακριβά για καλώδια.

Η αξία καλωδίων και μετασχηματιστών υψηλής τάσης εκτιμήθηκε μεταξύ 9 και 17 δισ. δολαρίων το 2021 (7,6 και 14 δισ. ευρώ), με δυνατότητα ανάπτυξης με σύνθετο ετήσιο ρυθμό αύξησης 7,1% έως 10,6% κατά τα επόμενα 10 χρόνια. Η ανάπτυξη των ενεργειακών υποδομών είναι ζωτικής σημασίας για την ενσωμάτωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, για την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού μέσω διασυνοριακών διασυνδέσεων, για τη βελτίωση της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή ενέργεια και για την ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας και των τελικών χρήσεων. Η παγκόσμια εγκατεστημένη δυναμικότητα μετασχηματιστών και καλωδίων υψηλής τάσης έχει τριπλασιαστεί από το 2010, φτάνοντας συνολικά τα 100.000 χιλιόμετρα σε μήκος και τα 350GW σε συνολική δυναμικότητα στο τέλος του 2021. Από το 2022, η δυναμικότητα των καλωδίων υψηλής τάσης στην Ευρώπη ανερχόταν σε περίπου 43GW, ενώ επιπλέον 63GW προέρχονταν από 51 νέα έργα (κυρίως στο στάδιο του σχεδιασμού και της αδειοδότησης). Η Europacable εκτιμά ότι τα επόμενα δέκα χρόνια θα τοποθετηθούν στην Ευρώπη κάπου μεταξύ 10.000 και 14.000 χλμ. νέων χερσαίων καλωδίων υψηλής τάσης. Οι νέες υποβρύχιες εγκαταστάσεις καλωδίων υψηλής τάσης θα µπορούσαν να κινηθούν µεταξύ 39.000 και 58.000 km.

Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) σημειώνει ότι η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για καλώδια υψηλής τάσης δημιουργεί ανησυχίες. Η πλήρης παράδοση των δικτύων υψηλής τάσης (σχεδιασμός, αδειοδότηση, προμήθεια και μεταφορά, εγκατάσταση, τελική θέση σε λειτουργία και ενεργοποίηση) χρειάζεται σημαντικά περισσότερο χρόνο και μπορεί να διαρκέσει έως και δέκα έτη. Ως αποτέλεσμα, η ευρωπαϊκή αγορά θα υποπρομηθεύεται, οδηγώντας τελικά σε καθυστερήσεις. Ο κατακερματισμός της αγοράς της ΕΕ (με διαφορετικά εθνικά πρότυπα και πολλούς διαχειριστές συστημάτων) θα μπορούσε να κάνει την ευρωπαϊκή ζήτηση να χάσει στον διεθνή ανταγωνισμό για συμβάσεις. Όπως αναφέρουν και οι Financial Times, η ζήτηση για διασυνδέσεις και άλλες ενεργειακές υποδομές, όπως οι ανεμογεννήτριες, αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, δημιουργώντας πρωτοφανή πίεση στις αλυσίδες εφοδιασμού για καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας και τους σταθμούς μετατροπής που απαιτούνται για τη σύνδεση με το δίκτυο.

Διαβάστε ακόμη