Νέα περιοριστικά μέτρα στην εξαγωγική ικανότητα της Γαλλίας στα ανατολικά της σύνορα πιθανόν να αυξήσουν τις τιμές ενέργειας στην Ιταλία, καθώς το 40% των συνολικών εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας της χερσονήσου προέρχεται από τη γείτονα χώρα, ανέφεραν αναλυτές στο Montel. Αν και ο χρόνος και η τοποθεσία των περικοπών παραμένουν αβέβαιοι, αναμένονται κυρίως κατά τις ώρες αιχμής, όπως τα πρωινά και τα απογεύματα.
Ο Γαλλικός Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς (RTE) ανέφερε ότι οι περιορισμοί, που τέθηκαν σε ισχύ τη Δευτέρα και θα διαρκέσουν έως τις 8 Σεπτεμβρίου τουλάχιστον, θα μπορούσαν να περιορίσουν τη συνολική εξαγωγική ικανότητα προς την Ιταλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελβετία σε τουλάχιστον 8 GW. Αυτοί οι περιορισμοί θα εφαρμοστούν πρώτα προς την Ιταλία, έπειτα προς την Ελβετία, με τη Γερμανία και το Βέλγιο να ακολουθούν ως έσχατη λύση.
Ο Carlo Stagnaro, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Bruno Leoni, δήλωσε ότι περίπου το 40% των ετήσιων εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας προέρχεται από τη Γαλλία. Χωρίς πρόσβαση στη φθηνότερη γαλλική πυρηνική ενέργεια, η Ιταλία μπορεί να χρειαστεί να βασιστεί περισσότερο σε πιο ακριβές εναλλακτικές λύσεις, κυρίως σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο, κάτι που θα οδηγήσει σε «αυξήσεις τιμών, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής», δήλωσε ο Vito Palladino, διευθυντής της περιοχής νότιας Ιταλίας για τη Repower.
Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η συμβουλευτική εταιρεία Icis ανέφερε ότι οι γαλλικοί περιορισμοί θα έχουν «ανοδικό αντίκτυπο, ειδικά στην ιταλική αγορά» λόγω της μεγάλης εξάρτησης της χώρας από εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Γαλλία και την Ελβετία – ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο λόγω των αναγκών ψύξης.
Ο RTE άρχισε αρχικά να περιορίζει την εξαγωγική ικανότητα προς τους ανατολικούς γείτονές του αυτή την άνοιξη, δηλώνοντας ότι αναγκάστηκε να εφαρμόσει περιορισμούς για να διασφαλίσει την ασφάλεια του δικτύου. Οι περιορισμοί τον Μάιο και τον Ιούνιο συνέβαλαν στο 10% των διαφορών τιμών Γαλλίας-Βελγίου και Γαλλίας-Γερμανίας, ανέφερε ο RTE σε έκθεση αυτή την εβδομάδα. Αυτοί προκάλεσαν αιτήματα από τον ενεργειακό ρυθμιστή του Βελγίου για έρευνα και απαιτήσεις από τους εμπόρους για μεγαλύτερη διαφάνεια.
Το γαλλικό δίκτυο πιθανόν να αντιμετωπίσει μια «νέα τεταμένη κατάσταση» μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, εν μέσω ενός συνδυασμού χαμηλής ζήτησης ενέργειας, άφθονης προσφοράς, προγραμματισμένων διακοπών του δικτύου και σημαντικών αναγκών εξαγωγής προς τα ανατολικά σύνορα, ανέφερε.
Ο αντίκτυπος στις τιμές
Με την Ιταλία να είναι το «ασθενέστερο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη», σύμφωνα με τον Davide Tabarelli, πρόεδρο της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας Nomisma Energia, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία πιθανότατα να δουν ασταθείς διακυμάνσεις σε σχέση με τις γαλλικές.
Οι προβλέψεις για την εξαγωγική ικανότητα της Γαλλίας προς την Ιταλία για την επόμενη ημέρα έχουν πέσει στα 2 GW, σχεδόν στο μισό της μέσης ικανότητας που παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα δεδομένα της Entsoe.Ωστόσο, αντί να αυξήσουν τις ιταλικές τιμές, οι περιορισμοί μέχρι στιγμής μείωσαν τη διαφορά τιμών μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, κατά 52 ευρώ, με την τιμή της Γαλλίας για παράδοση την Παρασκευή να κλείνει στα 78,50 ευρώ/MWh και την ιταλική αντίστοιχη στα 120,70 ευρώ/MWh.
Η μείωση της διαφοράς οφειλόταν στην άνοδο των γαλλικών τιμών που προκλήθηκε από τον καύσωνα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, που αύξησε τη ζήτηση ενέργειας και εν μέσω χαμηλότερης παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, ανέφερε ο Clement Bouilloux, διευθυντής της Montel Analytics στη Γαλλία. Οι αυξήσεις των τιμών στην Ιταλία τον Αύγουστο ήταν πιθανές αλλά διαχειρίσιμες, δήλωσε ο Piergiacomo Sibiano, αντιπρόεδρος της ένωσης εμπόρων της Ιταλίας Aiget.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ήταν «πολύ δύσκολο» να προβλεφθεί ο πιθανός αντίκτυπος στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, καθώς αυτές επηρεάζουν εν μέρει την αγορά ροής. Μάλιστα εκτιμήσεις δείχνουν πως οι περιορισμοί θα μπορούσαν να ισχύσουν έως και το 50% του χρόνου τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Άνθρωποι του χώρου ενέργειας τονίζουν ότι οι περιορισμοί στο μήνυμα του RTE, αν και ανέμενε ότι θα ήταν χωρίς περιορισμούς οι εξαγωγές προς το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ελβετία, θα υπερβούν τα 8 GW το 79% του χρόνου τον Αύγουστο και το 77% τον Σεπτέμβριο.
Διαβάστε ακόμη