Απανθρακοποίηση και ψηφιοποίηση είναι δύο εκ των βασικότερων επενδυτικών αιχμών που ισχυροποιούν το αναπτυξιακό αφήγημα του Ομίλου ΤΙΤΑΝ. Όπως προέκυψε και από την χθεσινή τηλεδιάσκεψη της διοίκηση του ομίλου με αναλυτές, η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η ψηφιοποίηση και η ανθεκτικότητα των υποδομών είναι βασικοί πυλώνες για τη στρατηγική του ομίλου. Όπως δήλωσε ο Marcel Cobuz, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του «ΤΙΤΑΝ» είναι μία καλή χρονιά και υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης στις αγορές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος.

Μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων ο Marcel Cobuz σχολίασε ότι «το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράψαμε εξαιρετικές επιδόσεις, με σαφή επικέντρωση στις εμπορικές δραστηριότητες και επιταχυμένη υλοποίηση της στρατηγικής του Ομίλου για το 2026 σε όλες τις αγορές μας». Τα καθαρά κέρδη της ΤΙΤΑΝ αυξήθηκαν κατά 34,1% το πρώτο εξάμηνο του έτους και διαμορφώθηκαν σε 148,7 εκατ. ευρώ. Αύξηση πωλήσεων στα 1,323 δισ. ευρώ και αποτελεσματική διαχείριση κόστους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ επέφεραν βελτιωμένη κερδοφορία για τον όμιλο, που ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου μισού του 2024.

Με φόντο αυτή την αναπτυξιακή πορεία προχωρά και το «πρασίνισμα» της τσιμεντοβιομηχανίας. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών η διοίκηση ανέφερε ότι εγκαινιάστηκε ένας νέος καυστήρας στο εργοστάσιο στο Καμάρι Βοιωτίας. Ο όμιλος υλοποιεί ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα που θα φτάσει στα 500 εκατ. ευρώ έως το 2030, εκ των οποίων τα 234 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, με στόχο να καταστήσει το εργοστάσιο στο Καμάρι Βοιωτίας, ένα από τα μεγαλύτερα, πλήρως ψηφιοποιημένα και πράσινα εργοστάσια τσιμέντου στην Ευρώπη σε έξι χρόνια από σήμερα. Πρόκειται για το πρωτοποριακό έργο IFESTOS, ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο που περιλαμβάνει τεράστιες αλλαγές για μια βιομηχανία τόσο βαριά, με τόσο δυσκίνητες δομές στην παραγωγή, ενώ η δημιουργία του θα μηδενίσει τις εκπομπές ρύπων του συγκεκριμένου εργοστασίου του ομίλου το 2030. Το έργο «IFESTOS», το οποίο έχει ήδη εξασφαλίσει επιχορήγηση ύψους 234 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της ελληνικής βιομηχανίας.

Τα ποσοστά θερμικής υποκατάστασης στο εργοστάσιο του Καμαρίου, μετά τη λειτουργία του προασβεστοποιητή, αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ και ξεπέρασαν το 50%, ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί κι άλλες συμπληρωματικές επενδύσεις με στόχο την περαιτέρω βελτιστοποίηση της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, όπως για παράδειγμα με την αύξηση της χρήσης υδρογόνου. Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο Όμιλος έθεσε επίσης σε κυκλοφορία το «CEM IV», το νέο ποζολανικό τσιμέντο με πολύ χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα έναντι του «CEM ΙΙ» που χρησιμοποιείται σήμερα και φιλοδοξεί να υποκαταστήσει το 70% των πωλήσεων του «CEM ΙΙ» έως τα τέλη του έτους, αποτελώντας μια σημαντική πρόοδο με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2. Οι συνολικές πωλήσεις για την Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 αυξήθηκαν κατά 10,7% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι και ανήλθαν σε €218,5εκ., ενώ τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα €30,9 εκ., έναντι €36,3 εκ. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Η αγορά τσιμέντου στην Ελλάδα για το πρώτο εξάμηνο του 2024 εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 13%, υποκινούμενη από τη ζήτηση για κατοικίες, υποδομές, τουριστικά και ακίνητα έργα. Η Στρατηγική Πράσινης Ανάπτυξης TITAN προχωρά κανονικά μέσω επιπλέον εξαγορών, της νέας οικογένειας των εμπορικών σημάτων Titan Edge και Titan Premier, καθώς και μέσω της ανάπτυξης νέων έργων.

Στη στρατηγική για την πράσινη ανάπτυξη με ορίζοντα το 2026, έχει εξέχουσα θέση και το Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διερεύνηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και την προώθηση τεχνολογικών καινοτομιών, με στόχο το ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών στην παραγωγή τσιμέντου, υπέγραψαν ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, διεθνής παραγωγός τσιμέντου και δομικών υλικών, και η Sinoma CBMI, παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία τσιμέντου και στην παροχή ολοκληρωμένων τεχνικών λύσεων. Το μνημόνιο συνεργασίας περιλαμβάνει τομείς όπως οι τεχνολογίες καυσίμων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, οι τεχνολογίες ψύξης, η τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας στην παραγωγή τσιμέντου, η ψηφιακή διαχείριση των αποθηκών ανταλλακτικών, οι αρθρωτές λύσεις άλεσης καθώς και οι τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα.

Η διάρθρωση του κόστους του Ομίλου επίσης συνέχισε να βελτιώνεται, χάρη και στη συμβολή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τη μορφή φωτοβολταϊκών μονάδων στη Βουλγαρία και στη Βόρεια Μακεδονία καθώς και στην αποδοτικότερη χρήση των διαθέσιμων δυνατοτήτων άλεσης του Ομίλου για τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας. Η βελτίωση της αποδοτικότητας ήταν επίσης αποτέλεσμα της εφαρμογής συστημάτων βελτιστοποίησης σε πραγματικό χρόνο (end-to-end RTO) σε δύο εργοστάσια του Ομίλου στην περιοχή, αλλά και της ολοκλήρωσης των επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα στη Βουλγαρία, χάρη στην οποία η χρήση εναλλακτικών καυσίμων ανήλθε σε επίπεδα άνω του 50%. Στη Βόρεια Μακεδονία επίσης, η χρήση εναλλακτικών καυσίμων διπλασιάζεται, αν και το σημείο έναρξης είναι πολύ χαμηλότερο. Στην Τουρκία, η κατανάλωση τσιμέντου συνέχισε να σημειώνει σημαντική άνοδο, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στις επιδόσεις του Ομίλου. Μετά την επιτυχή δημιουργία της νέας μονάδας βιομάζας του Ομίλου, η χρήση εναλλακτικών καυσίμων αυξήθηκε στο 35%. Ο Όμιλος συνεχίζει να εστιάζει στον έλεγχο της μεταβλητότητας του κόστους παραγωγής, το οποίο επηρεάζει την κερδοφορία στην περιοχή.

Η τελευταία πρωτοβουλία του Ομίλου περιλαμβάνει τα εγκαίνια ενός φωτοβολταΪκού σταθμού στη μονάδα τσιμέντου ΤΙΤΑΝ Zlatna Panega στη Βουλγαρία. Ο νέος ηλιακός σταθμός πρόκειται να καλύψει το 14% των ετήσιων αναγκών του σταθμού με καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια. Η πλεονάζουσα ενέργεια θα τροφοδοτεί το εθνικό δίκτυο ενισχύοντας περαιτέρω τη μετάβαση της Βουλγαρίας στη βιώσιμη ενέργεια. Η εγκατάσταση αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 3.000 τόνους ετησίως, με δυνατότητες μελλοντικής επέκτασης. Πρόκειται για το δεύτερο ηλιακό εγχείρημα μετά την εγκατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία το 2022.

Το success story στην Αμερική

O Τιτάνας μπορεί να υπερηφανεύεται και για το success story του στην Αμερική. Ο Όμιλος δραστηριοποιείται στην Αμερική με δύο εργοστάσια, επιλέχθηκε από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ για επιχορήγηση ύψους έως και 61,7 εκατ. δολαρίων με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογίας για γραμμή παραγωγής θερμικά ενεργοποιημένης αργίλου στο εργοστάσιο του Roanoke στη Βιρτζίνια. Με φόντο την ανθεκτική οικονομία της χώρας, οι επιδόσεις του ομίλου στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, χάρη στα ισχυρά θεμελιώδη χαρακτηριστικά της ζήτησης, όπως δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα. Σε ένα τρίμηνο που παραδοσιακά παρουσιάζει εποχικά χαμηλή ζήτηση στον κλάδο, οι επιδόσεις του ομίλου επηρεάστηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, οι πωλήσεις αυξήθηκαν και παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, ενώ διατηρήθηκε και η δυναμική των τιμών. Στις ΗΠΑ, οι επιδόσεις του α’ εξαμήνου της ΤΙΤΑΝ ήταν ισχυρές χάρη στην τοποθέτηση της εταιρείας στις βασικές αγορές των υποδομών και του εμπορικού τομέα και παρά τη συνεχιζόμενη αδυναμία στον οικιακό τομέα ως αποτέλεσμα των υψηλών επιτοκίων. Οι όγκοι τσιμέντου δεν κατέγραψαν αύξηση λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ το κόστος παρέμεινε αυξημένο, με το κόστος εργασίας, τις πρώτες ύλες και τις μεταφορές να αυξάνονται, ωστόσο η ανθεκτική τιμολόγηση του ομίλου σε συνδυασμό με τις στοχευμένες προσπάθειες βελτίωσης του περιθωρίου κέρδους και τις επενδύσεις σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, οδήγησαν σε αυξημένη λειτουργική κερδοφορία.

Σημειώνεται πως ο Όμιλος TITAN έχει αναγνωριστεί ως κλιματικός ηγέτης από τον οργανισμό CDP και τους Financial Times, ενώ έχει ενταχθεί στον δείκτη FTSE4Good Index Series. Αυτές οι αναγνωρίσεις επιβεβαιώνουν τη δέσμευση του Ομίλου για περιβαλλοντική βιωσιμότητα και υπεύθυνη επιχειρηματική πρακτική. Τα αποτελέσματα αποανθρακοποίησης για το πρώτο εξάμηνο του 2024 περιλαμβάνουν μια μικρή αύξηση στις εκπομπές CO2, ωστόσο καταγράφηκαν νέα ρεκόρ στη χρήση εναλλακτικών καυσίμων και στη μείωση του λόγου κλίνκερ προς τσιμέντο. Η χρήση εναλλακτικών καυσίμων αυξήθηκε στο 20,5%, με στόχο το 30,7% έως το 2026.

Ο Όμιλος TITAN προωθεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αναβάθμιση διεργασιών μέσω της στρατηγικής «Digital Plant of the Future». Την ίδια ώρα όπως ανέφερε η διοίκηση οι AI-based Real-Time Optimizers (RTOs) έχουν εφαρμοστεί σε πλείστα εργοστάσια του TITAN (ΗΠΑ, Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη), επιτυγχάνοντας βελτιώσεις στην παραγωγικότητα κατά 10%-15% και μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 5%-10%. Εργαλεία πρόβλεψης αποτυχίας μέσω Machine Learning έχουν επίσης εφαρμοστεί σε όλα τα εργοστάσια του TITAN, προσφέροντας σημαντικές εξοικονομήσεις από αποφυγή κόστους αποτυχίας και μείωση του χρόνου διακοπής. Τέλος, έχουν υλοποιηθεί λύσεις πρόβλεψης ποιότητας τσιμέντου σε πραγματικό χρόνο στις ΗΠΑ, ενώ εξερευνούνται περιπτώσεις χρήσης για τη βελτιστοποίηση εξοπλισμού και μιγμάτων. Η στρατηγική πράσινης ανάπτυξης και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Ομίλου TITAN προωθούν τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα μέσω καινοτόμων τεχνολογιών και επενδύσεων σε πράσινες υποδομές, επιδιώκοντας τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και τη βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης.

Διαβάστε ακόμη