Στο πλαίσιο του Kythnos Smart Island Project, το ιστορικό μικροδίκτυο της Γαϊδουρόμαντρας στην Κύθνο αναβαθμίζεται διασφαλίζοντας την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων του οικισμού. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όπως η αντικατάσταση της υποστηρικτικής γεννήτριας και των συσσωρευτών, ενώ τον Δεκέμβριο του 2022 στο πλαίσιο και του έργου RE-EMPOWERED EU-India Project ολοκληρώθηκε και η εγκατάσταση μίας μικρής ανεμογεννήτριας ισχύος 3 kW, την οποία κατασκεύασαν φοιτητές από την ομάδα SmartRUE – Smart Grids Research Unit ECE NTUA. Λίγες εβδομάδες πριν, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των ομάδων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Δικτύου ΔΑΦΝΗ στο πλαίσιο εργαστηρίου συντήρησης της ανεμογεννήτριας.

Το μικροδίκτυο στην παραλία της Γαϊδουρόμαντρας, το οποίο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας ελληνικών και Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και εταιρειών στα τέλη της δεκαετίας του ’90, αποτέλεσε πρωτοπόρα εφαρμογή εγείροντας τεράστιο επιστημονικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον σε παγκόσμια κλίμακα. Οι θερινές κατοικίες που πλαισιώνουν την παραλία τροφοδοτούνται σχεδόν αποκλειστικά από ηλεκτρική ενέργεια προερχόμενη από φωτοβολταϊκά συστήματα εγκατεστημένα διάσπαρτα σε δώματα και στέγαστρα των κτιρίων, ενώ συστοιχίες μπαταριών καλύπτουν τη ζήτηση τις νυχτερινές και νεφοσκεπείς ώρες.

Με το πέρας του χρόνου ωστόσο τα υποσυστήματα του μικροδικτύου αντιμετώπισαν φθορές με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού. Το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ σε συνεργασία με τον Δήμο Κύθνου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο υιοθέτησαν το μικροδίκτυο και εργάστηκαν σε συνεργασία με τους κατοίκους του αρχικά για τη συντήρηση και διασφάλιση ασφαλούς λειτουργίας του και εν συνεχεία εκσυγχρονισμού του.

Στο πλαίσιο του KSI, το ιστορικό μικροδίκτυο της Γαϊδουρόμαντρας αναβαθμίζεται διασφαλίζοντας την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων του οικισμού. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όπως η αντικατάσταση της υποστηρικτικής γεννήτριας και των συσσωρευτών, ενώ τελευταία πραγματοποιήθηκε επιδεικτική εγκατάσταση μίας πολύ μικρής ανεμογεννήτριας ισχύος 3 kW.

Η κατασκευή της ανεμογεννήτριας έγινε από φοιτητές και την ομάδα SmartRUE – Smart Grids Research Unit ECE NTUA του ΕΜΠ. Σε συνεργασία με την ομάδα του ΔΑΦΝΗ τον Δεκέμβριο του 2022 ολοκληρώθηκε η εγκατάστασή της δίπλα στον οικίσκο ελέγχου του μικροδικτύου. Για το επόμενο διάστημα σημαντικό μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από τον άνεμο παρέχοντας μια πηγή ενέργειας και κατά τις νυχτερινές ώρες και συννεφιασμένες ημέρες όπου τα φωτοβολταϊκά δεν παράγουν.

Στα επόμενα βήματα αναβάθμισης του μικροδικτύου περιλαμβάνονται η καθολική αντικατάσταση των φωτοβολταϊκών πλαισίων, η αναβάθμιση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου και η εγκατάσταση συστήματος απομακρυσμένης παρακολούθησης και ελέγχου με στόχο η Γαϊδουρόμαντρα να αποτελέσει ξανά ένα πρότυπο μικροδίκτυο με υψηλή επιδεικτική αξία ως πρωτοπόρο εγχείρημα μετάβασης σε αποκεντρωμένα ηλεκτρικά συστήματα τα οποία καλύπτουν την ζήτηση από τοπικά παραγόμενη και διανεμόμενη καθαρή ενέργεια.

Η κατασκευή και εγκατάσταση της ανεμογεννήτριας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των έργων Kythnos Smart Island Project και Re-empowered που υλοποιούνται από το ΔΑΦΝΗ και το ΕΜΠ σε συνεργασία με το Δήμο Κύθνου.

Διαβάστε ακόμη