Παραδοσιακά, η ολυμπιακή φλόγα παραμένει στη θέση της στο έδαφος, σε μια περίοπτη θέση μέσα ή κοντά σε έναν τόπο διεξαγωγής – συνήθως το κύριο στάδιο – για όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο, η Γαλλία η ιπτάμενη ολυμπιακή φλόγα του Παρισιού 2024 βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αφού είναι αποτέλεσμα μίας «ηλεκτρικής επανάστασης».

Ο σχεδιασμός της Ολυμπιακής Φλόγας του Παρισιού 2024 είναι πολύ διαφορετικός από τους προηγούμενους αγώνες, καθώς τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια και όχι με ορυκτά καύσιμα. Ο δακτύλιος στη βάση του μπαλονιού φιλοξενεί 40 φώτα LED που φωτίζουν ένα νέφος υδρατμών που παράγεται από 200 ακροφύσια υψηλής πίεσης για να δώσει το τρεμόπαιγμα και το εφέ καπνού των πραγματικών φλογών. «Αυτό το απολύτως μοναδικό αερόστατο αντιπροσωπεύει όλο το πνεύμα που ήθελα να δώσω στα Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά αντικείμενα», δήλωσε ο δημιουργός Lehanneur. Η φωτιά που θα καίει μέσα του θα είναι φτιαγμένη από φως και νερό, ανέφερε.

Τόσο η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος όσο και η παροχή νερού τροφοδοτούνται από το έδαφος στην κατασκευή του αερόστατου στον αέρα, που τροφοδοτείται από τον εταίρο του Παρισιού 2024, την EDF.«Χάρη σε μια καινοτομία της EDF, το αερόστατο του Παρισιού 2024 θα λάμψει για πρώτη φορά με μια 100% ηλεκτρική φλόγα», δήλωσε ο Luc Rémont, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EDF. «Αυτή η “ηλεκτρική επανάσταση” κατέστη δυνατή χάρη στη μνημειώδη δουλειά που πραγματοποίησαν οι ομάδες μας και ο σχεδιαστής Mathieu Lehanneur. Η δημιουργικότητά τους και η καινοτόμος δύναμή τους κατέστησαν δυνατή τη σχεδίαση μιας φλόγας χωρίς καύση ορυκτών καυσίμων, μιας φλόγας από νερό και φως».

Οι διοργανωτές λένε ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας, το αερόστατο θα βρίσκεται στο έδαφος στους κήπους Tuilleries της πόλης, αλλά κατά τη διάρκεια του απογεύματος, θα είναι δεμένο στη θέση του και θα ανυψώνεται 30 μέτρα στον αέρα. Το ίδιο το αερόστατο έχει ύψος 30 μέτρα, δηλαδή το υψηλότερο σημείο του φτάνει τα 60 μέτρα από το έδαφος. Γύρω από τη βάση του υπάρχει ένας δακτύλιος διαμέτρου 7 μέτρων – που προορίζεται να συμβολίζει την αδελφοσύνη, μία από τις τρεις βασικές αξίες της Γαλλικής Δημοκρατίας. Αποτίοντας φόρο τιμής στους αδελφούς Μοντγκολφιέ, η Ολυμπιακή φλόγα του Παρισιού 2024 θα είναι, για πρώτη φορά, στον αέρα και θα ανάβει πλήρως με ηλεκτρισμό και νερό.

Διαβάστε ακόμη