Κομβικό ρόλο στην αναπτυξιακή στρατηγική της Energean – που επικεντρώνεται πλέον στα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Ισραήλ και Μαρόκο μετά το πρόσφατο deal με την Carlyle που αγόρασε τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας σε Ιταλία, Κροατία και Αίγυπτο- καταλαμβάνει το κοίτασμα Katlan, το τρίτο που μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης στο Ισραήλ μετά το Karish και το Karish North.

Όπως αναφέρουν πηγές της Energean στο energygame.gr, σε συνέχεια της λήψης της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης που γνωστοποιήθηκε την Τρίτη 23 Ιουλίου, το επόμενο βήμα θα είναι η «οικοδόμηση» του σχήματος χρηματοδότησης της νέας επένδυσης, που είναι της τάξης των 1,2 δισ. δολαρίων και που θα περιλαμβάνει πιθανότατα την έξοδο στις αγορές χρήματος για έκδοση ομολόγου, αλλά και την αξιοποίηση μέρους της ρευστότητας που θα αντλήσει από τη συμφωνία με την Carlyle. Ο σχεδιασμός για την πρώτη φάση της ανάπτυξης του κοιτάσματος που ανακαλύφθηκε στην εκστρατεία γεωτρήσεων του 2022 ως «Περιοχή Ολύμπου» θα «ξεδιπλωθεί» σε φάσεις, με υποθαλάσσια σύνδεση με το FPSO Energean Power, μέσω του οποίου παράγουν το κοίτασμα Karish (από τον Οκτώβριο του 2022) και το Karish North (από τον περασμένο Φεβρουάριο). Το πλάνο προβλέπει την διενέργεια των δυο πρώτων παραγωγικών γεωτρήσεων στις δομές «Αθηνά» και «Ζευς» που περιέχουν 26 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Όπως τονίστηκε στην ενημέρωση της Energean προς τα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, η έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από την «Όρκα» (όπως είναι η ελληνική ονομασία του Katlan) τοποθετείται στο πρώτο εξάμηνο του 2027. Θα υποστηρίξει τις υφιστάμενες πωλήσεις της εταιρείες και θα υπάρξει στόχευση σε διεθνείς αγορές, στο μέτρο που η παραγωγή του Katlan δεν υπόκειται σε εξαγωγικούς περιορισμούς. Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean Μαθιός Ρήγας, «αναπτύσσοντας το κοίτασμα Katlan θα ξεκλειδώσουμε επιπλέον αξία στο ισραηλινό υπέδαφος που θα συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια και την βιώσιμη ανάπτυξη του Ισραήλ και της ευρύτερης περιοχής».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη αγορά του εξωτερικού που έχει μπει στο «ραντάρ» της Energean για εξαγωγές είναι η Ιορδανία. Για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από το Katlan θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο Αραβικός Αγωγός Αερίου (Arab Gas Pipeline- AGP) που συνδέει την Ιορδανία με την Αίγυπτο και έχει δυναμικότητα 30 bcm/έτος. Υποψήφια χώρα για εξαγωγές είναι η Αίγυπτος, η οποία στην παρούσα φάση «διψά» για φυσικό αέριο, η δική της παραγωγή έχει υποχωρήσει σε χαμηλό εξαετίας και καλύπτει σημαντικό μέρος της ζήτησης με εισαγωγές από άλλες χώρες. Σε αυτό το σενάριο προβλέπεται η μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο και τους δυο Τερματικούς Σταθμούς της χώρας Ιντκου και Νταμιέτα. Στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο εξαγωγής μέρους της παραγωγής φυσικού αερίου από το Katlan με αγωγό προς την Κύπρο, με την Energean να μην δίνει προτεραιότητα στο παλαιότερο σχέδιο για ανάπτυξη FNLG στο Βασιλικό που φαίνεται να έχει μπει «στο συρτάρι». Και τούτο διότι οι ποσότητες που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών της Κύπρου είναι μικρές και δεν δικαιολογούν την επένδυση σε ένα τόσο μεγάλο έργο υποδομής. Δεν μπορεί να αποκλειστεί τέλος και το σενάριο αξιοποίησης μέρους του φυσικού αερίου του Katlan για την αγορά του Ισραήλ, το οποίο «κουμπώνει» με τη χρήση του υφιστάμενου αγωγού φυσικού αερίου από το κοίτασμα Karish (όπου βρίσκεται το FPSO Energean Power) στο Ντορ, που αξιοποιείται στην παρούσα φάση για το φυσικό αέριο που παράγεται από το Karish.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Upstream Online, αν και η ανακοίνωση της Energean δεν αναφερόταν στον δυνητικό ρυθμό παραγωγής του νέου κοιτάσματος, σε πρόσφατη παρουσίαση της εταιρείας προς την επενδυτική κοινότητα τονιζόταν ότι οι ποσότητες από το Katlan θα χρησιμοποιηθούν για την επέκταση της παραγωγής του FPSO ενόψει της μείωσης των ποσοτήτων που θα παράγονται από το Karish και το Karish North. Για το φετινό έτος, η παραγωγή του «Energean Power» αναμένεται να ανέλθει στα 130.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως (boepd) και να αυξηθεί στα 150.000 boepd το 2025 καθώς θα κλιμακωθεί η παραγωγή του Karish North. Εκτιμάται ότι το Katlan θα οδηγήσει την παραγωγή προς τα 160.000 boepd το 2027, με απώτερο στόχο την παράταση της ζωής του FPSO μετά το 2040.

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικό μέρος της μελλοντικής παραγωγής αναμένεται να έρθει από την ευρύτερη περιοχή του κοιτάσματος Katlan που περιέχει επιπλέον 34 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, πόρους που η Energean θεωρεί ως απομειωμένου ρίκου (de-risked) και θα αναπτυχθούν σε επόμενες φάσεις, με την εγκατάσταση ενός μικρότερου αγωγού που θα συνδεθεί με τον αγωγό της 1ης φάσης, με περαιτέρω αξιοποίηση της αναβάθμισης του “Energean Power” και της επένδυσης της 1ης φάσης. Περαιτέρω, στο κάδρο μπαίνει και ο  «Δράκος» (Drakon) το δυναμικότητας 3-5 δισ. κυβικών μέτρων κοίτασμα που επιβεβαίωσε το Υπουργείο Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ παράλληλα με την χορήγηση 30ετούς άδειας για το Katlan (με δυνατότητα 20ετούς παράτασης), καθώς και το κοίτασμα Tanin που απέκτησε η Energean από την ισραηλινή Delek το 2016, αλλά δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην ανάπτυξή του.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο Υπουργός Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ Ελί Κοέν συνεχάρη την Energean για την λήψη της FID για το Katlan και για την επίσημη αναγνώριση του Drakon, τονίζοντας ότι «τα κοιτάσματα αυτά θα επιτρέψουν την αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου της χώρας και ανοίγουν το δρόμο για αύξηση των εξαγωγών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και στην Ευρώπη».

Διαβάστε ακόμη