Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα διαθέσει κονδύλι 1,5 εκατ. δολαρίων στον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Βουλγαρίας ESO EAD για την εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας του project για την αύξηση της δυναμικότητας του δικτύου της Βουλγαρίας κατά 2000 MW στα σύνορα με Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία και Τουρκία. Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν χθες στη Σόφια ο επικεφαλής του ESO EAD Αντζελίν Τσάτσεφ και η διευθύντρια της Υπηρεσίας Εμπορίου και Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USTDA) Ένοχ Έμπονγκ, παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Ντίμιταρ Γκλάφτσεφ, του Υπουργού Ενέργειας Βλαντιμίρ Μαλίνοφ και του πρέσβη των ΗΠΑ στη Βουλγαρία Κένεθ Μέρτεν.
Δημοσιεύματα του βουλγαρικού τύπου επισημαίνουν ότι πρόκειται για σημαντικό βήμα ωρίμανσης το λεγόμενου «Ενεργειακού Διαδρόμου Ανατολής-Δύσης» που προωθεί η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας με στόχο την ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. H αμερικανική στήριξη στο project έρχεται σε μια περίοδο που η αναγκαιότητα ενίσχυσης του ηλεκτρικού δικτύου στα Βαλκάνια και η καλύτερη διασύνδεση των αγορών ηλεκτρισμού της περιοχής με τις αντίστοιχες της Δύσης αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές, στον απόηχο του «μεγάλου βαλκανικού μπλακάουτ» της 21ης Ιουνίου (που επηρέασε Αλβανία, Κροατία, Μαυροβούνιο και Βοσνία) αλλά και τη μεγάλη αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού στον άξονα Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας- Ουγγαρίας το τελευταίο διάστημα, που αποδόθηκε –μεταξύ άλλων- και στις ελλιπείς διασυνδέσεις των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης τόσο μεταξύ τους, όσο και με τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βουλγαρία, το έργο είναι στρατηγικής σημασίας καθώς αφενός θα προάγει την ευστάθεια του Συστήματος Μεταφοράς της γειτονικής χώρας επιτρέποντας την ενσωμάτωση περισσότερων ΑΠΕ, αφετέρου θα ενισχύσει την ικανότητά της Βουλγαρίας να εξάγει ενέργεια προς τις γειτονικές της χώρες. Όπως δήλωσε ο κ. Μέρτεν, «το πρότζεκτ θα βελτιώσει την αποδοτικότητα του ηλεκτρικού συστήματος, θα μειώσει τα κόστη για καταναλωτές και επιχειρήσεις και θα συμβάλλει στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς ένα πιο πράσινο μέλλον για τη Βουλγαρία και την ευρύτερη περιοχή».
Το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA σημειώνει ότι το έργο που προωθεί ο ESO EAD αποσκοπεί στη σύνδεση των συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Βορείου Μακεδονίας, της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ο προωθούμενος «διάδρομος» να φτάσει έως την Ιταλία.
Η μελέτη που θα εκπονηθεί από τον οίκο Black and Veatch θα δείξει κατά πόσο είναι βιώσιμη και αναγκαία η κατασκευή τεσσάρων νέων Γραμμών Μεταφοράς για την αύξηση της μεταφορικής ικανότητας ηλεκτρισμού από και προς την Ελλάδα,τη Ρουμανία, την Τουρκία και τη Βόρειο Μακεδονία. Ο κ. Μαλίνοφ έκανε λόγο για «ένα ακόμα στάδιο» της εποικοδομητικής συνεργασίας και ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Βουλγαρίας, τονίζοντας ότι η υλοποίηση του πρότζεκτ θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας όχι μόνο της Βουλγαρίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο Βούλγαρος Υπουργός ΥΠΕΝ σημείωσε επίσης την ανάγκη ταχείας ανάπτυξης της αποθήκευσης ενέργειας και στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε τη συνεργασία με την USTDA, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ωρίμανση δυο μεγάλων έργων αντλησιοταμίευσης.
Διαβάστε ακόμη