Τη μείωση των τιμών ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανέδειξε ως μια από τις βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις για τη δεύτερη θητεία της στην προεδρία της Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Προς την κατεύθυνση αυτή, υποσχέθηκε να καταθέσει πρόταση για μια «Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία» κατά τις 100 πρώτες ημέρες της θητείας της (που ξεκινά τον Νοέμβριο), το οποίο θα περιλαμβάνει «κίνητρα για επενδύσεις και πρόσβαση σε φθηνές, βιώσιμες και ασφαλείς προμήθειες ενέργειας και πρώτων υλών».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Eurometaux, του Συνδέσμου των εταιρειών μη σιδηρούχων μετάλλων της Ευρώπης (με πρόεδρο τον Ευάγγελο Μυτιληναίο της Metlen) που χαιρέτισε τη δέσμευση αυτή και πρότεινε να ηγηθεί αυτού του Clean Industrial Deal ένας από τους αντιπρόεδρους της Κομισιόν, με εκτελεστικές αρμοδιότητες. Θετικά υποδέχθηκε την Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία και ο Σύνδεσμος των εταιρειών ηλεκτρισμού της ΕΕ Eurelectric (όπου αντιπρόεδρος είναι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης), που χαιρέτισε επίσης και την δημιουργία μιας Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων που θα παρέχει πρόσθετα χρηματοοικονομικά εργαλεία για την υλοποίηση της πράσινης ατζέντας της ΕΕ.

Η VdL δεσμεύτηκε επίσης να προτείνει έναν «Επιταχυντή Απανθρακοποίησης της Βιομηχανίας» για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις σε ενεργοβόρους κλάδους να επιταχύνουν την πράσινη μετάβασή της, ο οποίος θα ενθαρρύνει επενδύσεις για την ανάπτυξη και παραγωγή καθαρών τεχνολογιών. Η φον ντερ Λάιεν υπεραμύνθηκε  της πρότασης της «παλιάς» Κομισιόν για δεσμευτικό στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 το 2040 (για τον οποίο η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν εκφράσει επιφυλάξεις θεωρώντας τον υπέρμετρα φιλόδοξο), ενώ δεσμεύθηκε για νέες «πράσινες» πολιτικές και δράσεις, με έμφαση στο υδρογόνο και τις υποδομές για τη μεταφορά δεσμευμένου CO2, την ενεργειακή εξοικονόμηση και την ψηφιοποίηση των αγορών ενέργειας.

Η πρόεδρος της Επιτροπής θα προτείνει μεταξύ άλλων την επέκταση του εθελοντικού μηχανισμού κοινών προμηθειών φυσικού αερίου στο υδρογόνο και τις κρίσιμες πρώτες ύλες. Τέλος, ενεργειακό (και ελληνικό) ενδιαφέρον έχει και η δέσμευσή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τον διορισμό ενός Επιτρόπου για την περιοχή της Μεσογείου με χαρτοφυλάκιο εστιασμένο σε στρατηγικά θέματα που περιλαμβάνουν την ενέργεια και την ασφάλεια, με δεδομένα τα μεγάλα ενεργειακά projects με ελληνική «σφραγίδα» που αφορούν την περιοχή, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ Great Sea Interconnector.

Διαβάστε ακόμη