Η Aspiration ήταν κάποτε μια νεοφυής επιχείρηση με υψηλές πτήσεις για το κλίμα, η οποία στόχευε να ξεχωρίσει στην πράσινη αγορά της καταναλωτικής χρηματοδότησης. Είχε προσελκύσει μεγάλους επενδυτές, εκ των οποίων πολλοί γνωστοί celebrities και φιλοδοξούσε να εισαχθεί στο χρηματιστήριο με αποτίμηση άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, η πορεία αυτή σταμάτησε απότομα λόγω των αμφίβολων πρακτικών της στην προσπάθειά της να διογκώσει τους αριθμούς των εσόδων της, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Aspiration την οποία υποστήριξαν την τελευταία δεκαετία οι Steve Ballmer, Leonardo DiCaprio, Orlando Bloom, Robert Downey Jr., and Cindy Crawford., αρχικά επικεντρώθηκε σε χρεωστικές κάρτες που είχαν σχεδιαστεί για βιώσιμες αγορές και επενδυτικούς λογαριασμούς. Προσέφερε επίσης χαρακτηριστικά όπως η φύτευση δέντρων για κάθε κίνηση της πιστωτικής κάρτας. Αργότερα η εταιρεία μετατόπισε την εστίασή της στην πώληση υπηρεσιών αειφορίας, όπως η φύτευση δέντρων, σε άλλες εταιρείες. Αυτός ο νέος επιχειρηματικός κλάδος αναπτύχθηκε ραγδαία και αντιπροσώπευε περισσότερο από το ήμισυ των εσόδων της Aspiration το 2021.

Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά αποκάλυψε ότι αυτή η ανάπτυξη τροφοδοτήθηκε από αμφισβητήσιμες συμφωνίες. Η Aspiration υπέγραψε συμφωνίες με διάφορους ασυνήθιστους πελάτες, όπως μια συναγωγή που υποτίθεται ότι θα πλήρωνε 25.000 δολάρια μηνιαίως για έργα αναδάσωσης και έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που δεν θα μπορούσε να αντέξει μηνιαίο λογαριασμό δενδροφύτευσης ύψους 300.000 δολαρίων. Ορισμένοι πελάτες είχαν ακόμη και δευτερεύουσες συμφωνίες με μια άλλη εταιρεία που ελέγχεται από τον συνιδρυτή της Aspiration, τον Joseph Sanberg. Οι συμφωνίες αυτές προκάλεσαν ανησυχίες για πιθανή λογιστική απάτη.

Μια άλλη κόκκινη σημαία ήταν η λογιστική μέθοδος της Aspiration. Η εταιρεία αναγνώριζε τα έσοδα όταν εκπλήρωνε το μέρος της συμφωνίας που της αναλογούσε (π.χ. πληρώνοντας για τη φύτευση δέντρων) αντί να περιμένει να λάβει την πληρωμή από τους πελάτες. Αυτό επέτρεψε στην Aspiration να εγγράψει σημαντικά έσοδα παρά τις σημαντικές ελλείψεις στις πληρωμές των πελατών.

Η κατάσταση εκτυλίχθηκε όταν οι λογιστές της Aspiration εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με ύποπτες εισερχόμενες πληρωμές από μια εταιρεία που συνδεόταν προηγουμένως με την Sanberg. Η σχέση της Aspiration με τον ελεγκτή της, την KPMG, επιδεινώθηκε και η KPMG τελικά διέκοψε τους δεσμούς της με την εταιρεία. Η Aspiration αντιμετώπισε επίσης πολλαπλές αγωγές από προμηθευτές για απλήρωτους λογαριασμούς.

Σήμερα, η Aspiration είναι μια σκιά του παλιού της εαυτού. Έχει απολύσει τους περισσότερους υπαλλήλους της και δεν συνεργάζεται πλέον με τους περισσότερους από τους εταιρικούς πελάτες που διαφήμιζε νωρίτερα. Η εταιρεία προσπαθεί τώρα να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό της ως πωλητή πιστωτικών μορίων άνθρακα.

Ο συνιδρυτής της Aspiration, Andrei Cherny, ο οποίος είναι τώρα υποψήφιος για το Κογκρέσο, υποστηρίζει ότι είναι υπερήφανος για τα επιτεύγματα της εταιρείας και αρνείται κάθε αδίκημα. Ωστόσο, οι ειδικοί τον θεωρούν υπεύθυνο για τις αποτυχίες της εταιρείας, καθώς ήταν ο διευθύνων σύμβουλος κατά τη διάρκεια της περιόδου που έλαβαν χώρα οι αμφισβητούμενες πρακτικές.

Η άνοδος και η πτώση της Aspiration χρησιμεύει ως μια προειδοποιητική ιστορία για τις εταιρείες που κυνηγούν το γρήγορο χρήμα θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο την ακεραιότητά τους.

Διαβάστε ακόμη