Εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από το κρατικό fund από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Masdar και εξαγορά του χαρτοφυλακίου της Energean σε Ιταλία, Κροατία από το αμερικανικό επενδυτικό fund Carlyle. Ο λόγος για τις δυο μεγάλες συμφωνίες συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ περίπου που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη και είναι ενδεικτικές του…ρεύματος που έχουν οι ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι το τελευταίο διάστημα, οι οποίοι πρωταγωνιστούν σε deals με εξωστρεφές πρόσημο που αναδεικνύονται σε ισχυρό αγωγό εξελίξεων στην ενεργειακή αγορά όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πράγματι, το mega deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με τη Masdar εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του αραβικού κολοσσού για εξαγορά χαρτοφυλακίων ΑΠΕ σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών ώστε να πετύχει τον στόχο για πράσινη εγκατεστημένη ισχύ 100 GW στο τέλος της δεκαετίας. Περιβαλλοντικό «πρόσημο» έχει και το deal της Εnergean, καθώς απαλλάσσεται από ένα ώριμο χαρτοφυλάκιο assets με κυρίαρχη την παρουσία του πετρελαίου για να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Ισραήλ και σε Μαρόκο και στην δραστηριότητα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στην Ελλάδα.

Είχε προηγηθεί λίγες ημέρες πριν το παρθενικό πράσινο deal της Motor Oil εκτός ελληνικών συνόρων και δη στη Ρουμανία μια μικρότερης εμβέλειας συμφωνία σε σχέση με τις δυο που προαναφέρθηκαν μεν, με ισχυρό συμβολισμό δε καθώς σηματοδοτεί την τάση εξωστρέφειας και στις δραστηριότητες στον κλάδο ΑΠΕ. Όπως εξήγησαν πηγές του Ομίλου, η Motor Oil αναζητώντας νέες πράσινες ευκαιρίες βάζει στο ραντάρ της και τη Βουλγαρία, καθώς και βαλκανικές χώρες όπου έχει ήδη παρουσία στον κλάδο εμπορίας πετρελαιοειδών όπως η Σερβία και η Κροατία (Coral), στη λογική των συνεργειών και της ενίσχυσης του αποτυπώματός της στις συγκεκριμένες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Να σημειωθεί ότι στην αγορά της Βουλγαρίας έχει παρουσία η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ η μεγάλη και με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης αγορά της Ρουμανίας βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής και άλλων ελληνικών ενεργειακών ομίλων, αφού εκτός της ΔΕΗ που είναι πλέον leader στη χώρα μέσω της εξαγοράς της Enel Romania, παρουσία εκεί έχει αποκτήσει και η Helleniq Energy εξαγοράζοντας χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών που ανέπτυξε η Metlen (πρώην ΜΥTILINEOS). Η Helleniq έχει επίσης αποκτήσει χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών πάρκων και στην Κύπρο αυξάνοντας τη γεωγραφική διασπορά του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου κ. Ανδρέας Σιάμισιης δήλωσε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2023 στους αναλυτές ότι επί θύραις βρίσκονται και άλλες συμφωνίες στο εξωτερικό που ακολουθούν το μοτίβο της λελογισμένης ανάπτυξης.

Συμφωνία με εξωστρεφή προσανατολισμό είναι και αυτή που υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ της ΔΕΗ και της METLEN -ύψους 2 δισ. ευρώ και ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα τρία χρόνια- για την ανάπτυξη και κατασκευή χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων μέχρι 2000 MW σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία. Ένα deal που θα σηματοδοτήσει την είσοδο της ΔΕΗ σε νέες αγορές του εξωτερικού πέραν της Ρουμανίας, διευκολύνοντας παράλληλα τη διεθνή ανάπτυξη του κλάδου των ΑΠΕ της METLEN. Η τελευταία έχει τελευταία στρέψει έντονα το βλέμμα της στο εξωτερικό -στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την παράλληλη εισαγωγή της μετοχής της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου- καθώς τον περασμένο μήνα εξήγγειλε μακρόπνοο επενδυτικό πλάνο ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός πολυσχιδούς χαρτοφυλακίου πράσινων έργων στην αγορά της Ιταλίας.

Να σημειωθεί τέλος ότι κομβικό για τον μετασχηματισμό της εγχώριας ενεργειακής αγοράς είναι το «μπρα ντε φερ» που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της Helleniq και τις ιταλικής Edison που ελέγχουν εξ ημισείας την Elpedison, έναν από τους καθετοποιημένους παίκτες στην παραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρισμού. Οι δυο όμιλοι έχουν αποφασίσει ότι δεν θέλουν να συνεχίσουν να συμπράττουν στην Elpedison, ο ένας θα εξαγοράσει το μερίδιο του άλλου και θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας, αλλά δεν είναι σαφές ποιος θα είναι ο αγοραστής και ποιος ο πωλητής. Με βάση το μοντέλο που έχει επιλεγεί, ο νικητής θα κριθεί μέσα από μια διαδικασία προσφορών και αντιπροσφορών, καθώς και οι δυο μέτοχοι έχουν τόσο το δικαίωμα πώλησης (put option) του δικού τους ποσοστού 50% όσο και το δικαίωμα αγοράς (call option) του 50% του έτερου…εταίρου. Από το τελικό αποτέλεσμα αυτής της «δημοπρασίας» θα κριθεί εάν οι Ιταλοί (και κατ΄ επέκταση οι Γάλλοι, καθώς βασικός μέτοχος της Edison είναι η γαλλική EDF) θα επεκτείνουν περαιτέρω την παρουσία τους στην Ελλάδα ή η Helleniq Energy θα αποκτήσει ισχυρότερο προφίλ στην ηλεκτροπαραγωγή και στον κλάδο εμπορίας και προμήθειας φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, όπου έχει συμμετοχή και μέσω του ποσοστού 35% που διατηρεί στην ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Διαβάστε ακόμη