Να «αλλάξουν το παιχνίδι» μπορούν οι εξορύξεις υδρογονανθράκων, αφού όπως επεσήμαναν άνθρωποι της αγοράς στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), πρόκειται για επενδύσεις με πολλαπλά οφέλη που άπτονται σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας. Ο δρόμος προς την πράσινη μετάβαση χρειάζεται να σχεδιαστεί με ρεαλισμό. «Κλειδί» της επιτυχίας όπως ανέφερε η αγορά αποτελεί η αρμονική σύζευξη υδρογονανθράκων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Άλλωστε, η ενεργειακή μετάβαση προϋποθέτει την ενεργειακή ανασφάλεια και γρήγορα δεν σημαίνει βιαστικά. Τα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη που μπορεί να αποδώσει η εκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, με την προϋπόθεση φυσικά ότι αυτά θα εντοπιστούν και θα είναι εκμεταλλεύσιμα είναι ιδιαίτερα σημαντικά.
Σύμφωνα με την παρουσίαση του αντιπροέδρου του Continental Europe Energy Council Γιάννη Γρηγορίου η χώρα έχει μεγάλες προοπτικές για ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ενώ τεράστιες θαλάσσιες εκτάσεις είναι ακόμη ανεξερεύνητες. Τέλος του 2025 ή αρχές του 2026 αναμένεται να δούμε και τις πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις, όπως ανέφερε ο Ευθύμιος Ταρτάρας, Σύμβουλος Διοίκησης της ΕΔΕΥΕΠ. Υπενθυμίζεται πως σε ένα πιο αναβαθμισμένο στάδιο ωριμότητας βρίσκεται το project διερεύνησης των ελληνικών παραχωρήσεων για την ExxonMobil, επικεφαλής της κοινοπραξίας με τη HELLENiQ ΕNERGY στις δύο περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Λίγους μήνες πριν λάβει αποφάσεις για το εάν θα προχωρήσει ή όχι σε ερευνητικές γεωτρήσεις (κάτι που αναμένεται έως το τέλος του 2024), η ExxonMobil προχώρησε σε έρευνες για να καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση των περιοχών, δρομολογώντας ουσιαστικά τις διαδικασίες για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τα αποτελέσματα των ερευνών θα αξιοποιηθούν για την περιβαλλοντική μελέτη βάσης, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) το επόμενο διάστημα. Επίσης, θα αξιοποιηθούν για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ).
Το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο διαδραματίζουν ακόμα ρόλο στην προσφορά πιο αξιόπιστης ενέργειας, παρά το γεγονός πως η καθαρή ενέργεια βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Τα κύρια οικονομικά μεγέθη από τη δυνητική εκμετάλλευση θαλάσσιου κοιτάσματος 170 εκατ. Boe ή 1 Tcf φυσικού αερίου (170 εκατ. ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου) είναι σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου:
- Παραγόμενη αξία που αντιστοιχεί σε 10 δισ. δολάρια
- Επενδύσεις που θα ανέλθουν σε 1,8 δισ. δολάρια
- Λειτουργικές δαπάνες που θα φτάσουν τα 2 δισ. δολάρια
- Κρατικά έσοδα 3 δισ. δολάρια
- Τα έσοδα των περιφερειών τα 300 εκατ. δολάρια
- Οι θέσεις εργασίας θα φτάσουν τις 2000 εκ των οποίων οι 500 άμεσες.
Τα οφέλη δημιουργούν ανάγκες
Εκτός από τα προφανή οικονομικά οφέλη που δημιουργεί η εν λόγω δραστηριότητα για την ελληνική κοινωνία στα οφέλη περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η γεωπολιτική θωράκιση μέσω της συμμετοχής πολύ μεγάλων διεθνών εταιρειών στον τομέα της έρευνας και της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Ταυτόχρονα, τα κοιτάσματα αυτά αν ευδοκιμήσουν προσφέρουν ενεργειακή ασφάλεια στη χώρα λόγω μείωσης της εξάρτησης από εισαγωγές και προωθούν την ανάπτυξη διεθνών εμπορικών υπηρεσιών διαμετακόμισης των υδρογονανθράκων. Ωστόσο, τα σενάρια αυτά που, όπως σχολίασε ο κ. Ταρτάρας είναι σενάρια αλλά είναι σε μία βάση ρεαλισμού, δημιουργούν και ανάγκες.
Όταν θα ξεκινήσει το πρόγραμμα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων ανάλογα με τις περιοχές, θα απαιτηθεί, ένας σημαντικός αριθμός εξειδικευμένων πλοίων. Από σκάφη σεισμικών ερευνών (SV) και γεωτρύπανα (MODU) μέχρι τις μεγάλες πλωτές μονάδες παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης φυσικού αερίου, γνωστά ως FPSO (floating production, storage and offloading). Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΕΠ θα απαιτούνται δεξαμενόπλοια LNG κατά την πρώτη δυνητική γεώτρηση κάθε 4-6 ημέρες ανά πεδίο, ενώ θα χρειάζονται 2 με 4 εφοδιαστικά πλοία ανά πεδίο κάθε 2 ημέρες. Κομβικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι λιμενικές εγκαταστάσεις. Η ύπαρξη λιμανιών με επαρκή χώρο για υποστηρικτικές δραστηριότητες στην έρευνα υδρογονανθράκων.
Διαβάστε ακόμη