Σε εξέλιξη είναι οι διαβουλεύσεις για το τερματικό σταθμό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), στο Βασιλικό όπως ανέφερε χθες ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ενέργειας.

«Όλες οι εναλλακτικές είναι στο τραπέζι», υπογράμμισε ο κ. Παπαναστασίου, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Εταιρείας Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) και της κινεζικής εταιρείας CPP Metron που ανέλαβε την κατασκευή του χερσαίου τερματικού σταθμού στο Βασιλικό.

Αναφορικά με την πλωτή μονάδα, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε πως «είμαστε σε διαβούλευση με τον εργολάβο και με τον νηογνώμονα που θα δώσει την συγκεκριμένη πιστοποίηση και μπορεί το πλοίο να πλεύσει από την Κίνα προς το Βασιλικό, νοουμένου ότι υπάρχουν όλα τα έγγραφα και γίνουν όλες οι διευθετήσεις για τον απόπλου του πλοίου προς το Βασιλικό», σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υπενθυμίζεται, πως η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε επιδιαιτησία στο Λονδίνο με την εταιρεία CPP Metron. Η CPP έχει καταθέσει αίτημα στο Διαιτητικό Δικαστήριο για πρόσθετες αποζημιώσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία ύψους 200 εκατ. ευρώ.

«Υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαβουλεύσεις και ελπίζουμε ότι εντός των ημερών θα μπορούμε να έχουμε μια τοποθέτηση η οποία θα δίνει τον ορίζοντα για το τι μέλλει γενέσθαι για το τερματικό», υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου.

Να σημειωθεί πως στην επιτροπή Ενέργειας της κυπριακής Βουλής, στις 18 Ιουνίου, θα συζητηθεί και το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμη