Σε μία καλύτερη Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει ο CEO και πρόεδρος της εταιρείας Metlen Energy & Metals, Ευάγγελος Μυτιληναίος ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών. Ο κ. Μυτιληναίος ασκεί και έχει ασκήσει έντονη κριτική κατά της ηγεσίας της ΕΕ και των Βρυξελλών για το ζήτημα της πράσινης μετάβασης. Όπως σχολίασε χθες κατά τη διάρκεια παρουσίασης του νέου ονόματος της εταιρείας, «η επίτροπος Ενέργειας από την Εσθονία ενδιαφέρεται μόνο για το πώς να σταματήσουμε τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία».

«Τι θα γίνει όμως όταν φτάσουν οι τιμές στα ύψη», διερωτάται ο κ. Μυτιληναίος. «Την κα Κάντρι Σίμσον την ενδιαφέρει μόνο πώς θα καταστρέψει τη Ρωσία. Ελπίζω σε μία καλύτερη Επιτροπή σε ένα καλύτερης ποιότητας Κοινοβούλιο. Όταν θέλουμε κάτι να αλλάξει δεν απέχουμε», σημείωσε. Πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος είχε παρομοιάσει την Εσθονία με την Πάτρα!

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο το μέλλον της Ευρώπης κρέμεται σε μία κλωστή, ενώ τα 27 κράτη μέλη συμφωνούν σε ελάχιστα πράγματα. Θα γίνω πιο απαισιόδοξος αν δεν αλλάξει το πολιτικό σκηνικό. «Η αποχή σημαίνει διαιώνιση όλων όσων ισχύουν σήμερα».

Μεγάλο αγκάθι στην πολιτική της Ευρώπης είναι ο παραγκωνισμός της βιομηχανίας και η απουσία κεφαλαίων. Η βιομηχανική κατανάλωση είναι ο game changer πράσινης μετάβασης. Πώς θα ανταγωνιστεί η ΕΕ την Κίνα και την Ινδία; Οι ΗΠΑ κινούνται με επιχειρηματικά κριτήρια, ενώ η Ευρώπη καθοδηγείται από πολιτικά. Μία στις δύο ενεργοβόρες βιομηχανίες στην Ευρώπη ή έχει αλλάξει έδρα ή έχει κλείσει για να προσθέσει ότι η πράσινη μετάβαση είναι αναγκαία, αλλά έχει κόστος και οι πολιτικοί έχουν την πρώτη ευθύνη.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Bloomberg, η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον  δήλωσε ότι η ΕΕ ασκεί «προοδευτικά» μεγαλύτερη πίεση στους εισαγωγείς ρωσικού LNG να μειώσουν τις αγορές φέτος, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής μετατόπισης των προμηθειών και μείωσης των εισροών χρημάτων στη Ρωσία που διοχετεύονται στην πολεμική μηχανή του Πούτιν. Ενώ οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία με αγωγούς έχουν πέσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, οι αποστολές LNG έχουν αυξηθεί. Η Σίμσον, είπε ότι συζήτησε το θέμα την Παρασκευή σε μια συνάντηση για την ενέργεια με τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο προμηθευτή υγροποιημένου αερίου της ΕΕ επί του παρόντος. «Στην ΕΕ, αυξάνουμε προοδευτικά την πίεση στους ευρωπαίους παίκτες να μειώσουν τις ρωσικές αγορές LNG, και εδώ και πάλι η εμπιστοσύνη στις προμήθειες των ΗΠΑ είναι σημαντική».

Διαβάστε ακόμη