Ένα πρόσφατο περιστατικό με πτήση της Singapore Airlines που αντιμετώπισε αναταραχή και τραυματίστηκαν επιβάτες, επισημαίνει τους κινδύνους αυτού του φαινομένου. Ενώ οι αναταράξεις είναι σχετικά σπάνιες, μπορεί να είναι σοβαρές και ενδέχεται να γίνουν πιο συχνές στο μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αυτό το άρθρο εξερευνά τα αίτια των αεροπορικών αναταράξεων και τον τρόπο που η κλιματική αλλαγή μπορεί να τις επηρεάζει. Οι αναταράξεις συμβαίνουν όταν διαταράσσεται η ροή του αέρα γύρω από ένα αεροπλάνο, προκαλώντας το να αναπηδάει, να διακλαδώνεται ή να γέρνει. Υπάρχουν διάφορες αιτίες για τις αναταράξεις, όπως τα αερορεύματα, ο αέρας που κινείται πάνω από βουνά και οι καταιγίδες. Οι αναταράξεις καθαρού αέρα, οι οποίες είναι αόρατες στους πιλότους, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες.

Μελέτες δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να αυξάνει τη σοβαρότητα και τη συχνότητα των αναταράξεων. Μια μελέτη του 2017 προέβλεψε σημαντική αύξηση στις αναταράξεις μεσαίου προς σοβαρού βαθμού σε σενάριο με διπλάσια συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα. Μια άλλη μελέτη βρήκε ενδείξεις για αυξημένες αναταράξεις καθαρού αέρα στον Βόρειο Ατλαντικό από το 1979. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή κάνει ήδη τις πτήσεις πιο αναταράχτες, ενώ άλλοι, όπως ο Larry Cornman, φυσικός που μελετά τις αναταράξεις, εκφράζουν σκεπτικισμό λόγω των περιορισμών στη συλλογή δεδομένων για τις αναταράξεις, η οποία συχνά βασίζεται σε υποκειμενικές αναφορές πιλότων.

Ανεξάρτητα από την ακριβή σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των αναταράξεων, οι επιβάτες μπορούν να παραμείνουν ασφαλείς ακούγοντας τις οδηγίες του πιλότου και μένοντας καθισμένοι με τις ζώνες ασφαλείας τους δεμένες καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης.

Διαβάστε ακόμη