Την ανάπτυξη στην Ελλάδα με φωτοβολταϊκά έργα που συνδυάζουν αποθήκευση έχει επιλέξει για την Ελλάδα ο ισπανικός κολοσσός ELMYA που συμπληρώνει με άδειες για αποθήκευση τις άδειες φωτοβολταϊκών που διαθέτει.
Ο ισπανικός όμιλος ξεκίνησε την ανάπτυξή του στην Ελλάδα, αδειοδοτώντας μεγάλα φωτοβολταϊκά από τα τέλη του 2022 και σήμερα διαθέτει άδειες για πάνω από 1 GW έργων φ/β και 1 Gw έργων αποθήκευσης, σε όλη την χώρα.
Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται με την Elmya Greece και τις θυγατρικές της στις οποίες ανήκουν τα έργα που αναπτύσσει φωτοβολταϊκά με μπαταρία. Η Elmya Greece συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 με μετόχους την Elmya Energy S.L.U. με ποσοστό 27,6% και την EVC Energy SA με ποσοστό 72,4%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η EVC Energy είναι joint venture μεταξύ της Elmya Energy και της Valpre Capital.
Η Elmya S.A. είναι ένας από τους σημαντικούς, αλλά και παλαιότερους, παίκτες των ΑΠΕ στην Ιβηρική Χερσόνησο και όπως αναφέρει η εταιρεία, έχει αναπτύξει με επιτυχία περισσότερα από 10 GW από το 2008, ενώ σήμερα αναπτύσσει 2,5 GW στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Elmya Holding αποτελείται από περισσότερα από 300 άτομα, ξεκίνησε το 1966 ως εργολάβος υψηλής τάσης και από το 2005 η Elmya επικεντρώθηκε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχοντας αναπτύξει και συνδέσει περισσότερα από 2,5 GW σε όλο τον κόσμο, τα περισσότερα από αυτά σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Περού, Μεξικό, Ηνωμένο Βασίλειο, Αργεντινή, και τη Μέση Ανατολή. Η Elmya Holding ενσωματώνει τις δραστηριότητες κατασκευής (Elmya EPC), εγκατάστασης (Elmya SII) και πράσινου υδρογόνου (SailH2). Μέχρι σήμερα έχει κατασκευάσει περισσότερα από 100 φ/β projects όλων των μεγεθών με μεγαλύτερο στο Άμπου Ντάμπι ισχύος 350 MW, που ολοκλήρωσε το 2018.
Άδειες αποθήκευσης στην Ελλάδα
Η Elmya Greece έλαβε για την ELMYA GREECE 5 άδεια Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 148,44 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 148,44 MW, στη θέση «ΖΑΡΚΟ», της Δημοτικής Ενότητας Φαρκαδόνας, του Δήμου Φαρκαδόνας, της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η ELMYA GREECE 5 διαθέτει άδεια Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 49,48 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 49,48 MW, στη θέση «ΓΙΑΝΓΚΟΒΑ», της Δημοτικής Ενότητας Αρναίας, του Δήμου Αριστοτέλη, της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.
Διαθέτει επίσης άδεια Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, στην ELMYA GREECE 4, μέγιστης ισχύος έγχυσης 49,48 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 49,48 MW, στη θέση «Κυρτώνη», της Δημοτικής Ενότητας Αταλάντης, του Δήμου Λοκρών, της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.
Πριν από ενάμισι χρόνο εξασφάλισε άδειες για νέα projects αποθήκευσης με συσσωρευτές, συνολικής ισχύος 346,44 MW. Συγκεκριμένα οι δύο άδειες αφορούν την περιοχή της Άρτας και είναι εκάστη μέγιστης ισχύος έγχυσης 99 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 99 MW, στις θέσεις «Άρτα 1» και «Άρτα 2» της Δημοτικής Ενότητας Βλαχερνών, του Δήμου Αρταίων, της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας. Οι εν λόγω άδειες χορηγήθηκαν για λογαριασμό των εταιρειών Elmya Greece 7 Μ.Α.Ε. και Elmya Greece 8 Μ.Α.Ε. Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά κάθε έργο θα έχει εγκατεστημένη και εγγυημένη χωρητικότητα 396 MWh.
Παράλληλα, όμως, εξασφαλίστηκε μία ακόμη άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 148,44 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 148,44 MW, στη θέση «Κουρκουτέικα», των Δημοτικών Ενοτήτων Βλάστης, Δημητρίου Υψηλάντη, των Δήμων Εορδαίας, Κοζάνης, της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, για λογαριασμό της εταιρείας Solarproject Staat Vast II Μ.Α.Ε.
Δυναμική παρουσία στις ελληνικές ΑΠΕ
Ο ισπανικός όμιλος έχει αποκτήσει ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ την οποία και διαρκώς διευρύνει. Το πρώτο βήμα της στις ελληνικές ΑΠΕ, το έκανε με ένα project για φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 220 MW στο Ζέλι, των Καμένων Βούρλων Φθιώτιδας, το οποίο στη συνέχεια φέρεται να μεταβιβάστηκε. Ακολούθησαν νέες άδειες για φωτοβολταϊκά έργα. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται τέσσερις βεβαιώσεις παραγωγού για φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 325,5 MW. Τα δύο εξ αυτών αφορούν τις ίδιες περιοχές για τις οποίες εξασφαλίστηκαν και οι άδειες αποθήκευσης. Υπολογίζεται ότι τα έργα φ/β που αναπτύσσει σήμερα στην Ελλάδα ξεπερνούν το 1 GW.